Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Dakvernieuwen.nl
banner image

Schilddak: opties, prijzen & alternatieven

Een dak kan je op vele manieren laten bouwen. Van alle verschillende dakvormen komen klassieke zadeldaken en schilddaken het meeste voor. Zo’n schilddak of -kap past perfect bij  moderne én landelijke woningen. Ontdek in dit artikel alles over de opties & prijzen!

Ga snel naar:
Voor- & nadelen
Schilddak constructie: opbouw & isolatie
Mogelijke dakbedekkingen
Gemiddelde prijs van een schilddak
Mogelijke alternatieven
Vraag vrijblijvend offertes aan

 

 

Wat is een schilddak?

Een schilddak herken je aan de 4 dakvlakken die schuin naar beneden aflopen. Het dak heeft twee driehoekige en twee trapeziumvormige dakvlakken. Het is eigenlijk een aangepast zadeldak waarmee je elke muur van je huis beschermt met een dakschild.

Wil je een schilddak plaatsen of je dak renoveren? Kies voor een erkend dakbedrijf en profiteer van gericht advies. Laat je adviseren en ontvang voorstellen via onze offertedienst.

schild dak

 

Voor- & nadelen van een schilddak

Schilddaken zijn een populaire keuze voor woningen door hun mooie uitstraling en beschermende functie. Enkele voor- en nadelen van deze populaire dakvorm:

 

Voordelen schilddak

  • Weerbestendig: door de vier hellende zijden zorgt een schilddak voor structurele stabiliteit. Zo is deze dakconstructie optimaal bestand tegen hevige wind en regen.
  • Veel opties: je kan verschillende vormen en varianten creëren met een schilddak. De daken zijn bv. perfect geschikt voor een dakkapel en je kan de dakranden afwerken zoals je wil.
  • Goede afvoer van water: het ontwerp van een schilddak zorgt voor een efficiënte afwatering. De dakgoten lopen namelijk rond het huis, waardoor je verschillende vochtproblemen voorkomt.

 

Nadelen schilddak

  • Verluchting: ondanks dat je de mogelijkheid hebt om dakramen te plaatsen, blijft het moeilijker om de ruimtes onder je dak op een goede manier te verluchten.
  • Weinig ruimte: met een schuin dak verlies je altijd ruimte in je woning. Bij een schilddak heb je 4 schuine dakschilden, waardoor de zolderruimte nog wat kleiner is dan bij een klassiek zadeldak.

 

Schilddak constructie: opbouw & isolatie

De basis van een schilddak kan je verdelen in 2 belangrijke componenten: de opbouw en de isolatie. Wat meer uitleg:

 

1. Schilddak opbouwen

De opbouw van een schilddak gebeurt meestal op dezelfde manier.  De dakspecialist kiest hiervoor tussen houten balken of een metalen constructie. Aan de korte gevelzijdes maakt de dakexpert de dakvlakken in een driehoekige vorm, terwijl de dakvlakken aan de lange gevelzijdes een trapeziumvorm krijgen.

 

2. Schilddak isoleren

Net als elke andere dakvorm kan je ook een schilddak isoleren. Hiervoor bestaan 3 methoden:

  • Langs binnen isoleren: deze isolatiemethode is makkelijk en goedkoop om uit te voeren bij een kleinere renovatie. Je kan het materiaal dan tussen de  houten balken van de dakconstructie plaatsen. Het is wel noodzakelijk om ook een dampscherm te voorzien tegen condensvorming. Je hebt de keuze uit minerale wollen, kunststof isolatieplaten of PUR-schuim.
  • Langs buiten isoleren: bij nieuwbouw of tijdens een volledige dakrenovatie plaatst een dakdekker de isolatie langs de buitenkant van de dakconstructie. Zo zit die draagstructuur in de isolatieschil en vermijd je koudebruggen.
  • Zoldervloer isoleren: gebruik je je zolder niet als woonruimte? Dan is het vaak beter om je zoldervloer te isoleren in plaats van je schilddak. Zo verwarm je een ruimte minder in je woning en heb je ook minder isolatiemateriaal nodig.

 

TIP: laat je adviseren door een dakbedrijf!

Weet je niet zeker hoe jij jouw schilddak wil isoleren? Of heb je vragen over de opbouw? Vraag dan advies aan erkende dakbedrijven in je buurt via onze offerteservice.

 

Mogelijke dakbedekkingen

Een schilddak kan je, net als andere daken, met verschillende bedekkingen afwerken. De dakbedekking heeft een grote invloed op de uitstraling van je woning en de levensduur van je dak. Enkele voorbeelden:

 

1. Dakpannen

Een pannendak is en blijft de populairste keuze als het gaat om dakafwerking. Je hebt de keuze uit betonnen of keramische dakpannen, met een holle of platte vorm. Keramische dakpannen zijn de meest duurzame optie van de twee. Hun levensduur is 50 à 70 jaar en die van betonnen dakpannen gemiddeld 30 à 40 jaar. Betonpannen zijn wel goedkoper dan keramische dakpannen.

 

2. Leien bedekking

Voor een leien dakbedekking kan je kiezen uit natuurlijke leien of kunst- en bitumenleien. Naast de functionele voordelen profiteer je hiermee ook van een groot aanbod aan vormen en kleuren. Een leien dakbedekking is ook lichter dan eentje bestaande uit normale dakpannen, waardoor zulke leien goed geschikt zijn voor een lichte dakstructuur.

 

3. Zinken bedekking

Wil je een unieke, strakke uitstraling voor jouw schilddak? Een zinken dakbedekking gaat lang mee en is zeer onderhoudsvriendelijk. Dit flexibele, duurzame metaal was een tijd uit het straatbeeld verdwenen, maar is nu weer wat vaker te zien. De kostprijs is wel wat hoger dan die van de andere dakbedekkingen, maar je hebt dan wel een dak met een unieke uitstraling. Bovendien zijn er allerlei mogelijke vormen, kleuren en afwerkingen.

 

4. Rieten bedekking

Voor een natuurlijke charme kan je ook kiezen voor een rieten dakbedekking. De landelijke uitstraling werkt zeer goed met een schilddak. Je hebt een traditionele, open constructie of een gesloten constructie. De tweede methode, ook wel een schroefdak genoemd, is handig als je jouw schilddak langs de buitenkant wil isoleren. De brandveiligheid is ook beter bij een gesloten constructie.

 

Gemiddelde prijs van een schilddak

Hoeveel kost een schilddak? En wat met de prijzen om zo’n dak te bekleden of te isoleren? Alle richtprijzen op een rij:

Type dakwerkenGemiddelde prijs
(excl. btw, incl. plaatsing)
Dakconstructie schilddak€ 1.700 à 1.900 per m³
Dakbedekking schilddak € 20 à 145 per m²
Isolatie schilddak€ 20 à 60 per m²

Wil je de exacte prijs voor de werken aan jouw schilddak?  Neem dan contact op met een ervaren specialist om jouw project te bespreken. Een dakdekker informeert je graag over de verschillende mogelijkheden en vertelt je meer over eventuele financiële voordelen. Ontvang hier vrijblijvend offertes.

 

schilddak of schildkap

 

Interessante alternatieven

Hou je niet van een schilddak, of is dit daktype niet het meest geschikt voor jouw woning? Er bestaan nog veel alternatieven om uit te kiezen. Hier vind je een aantal andere populaire opties:

 

ALTERNATIEF 1: lessenaarsdak

Een lessenaarsdak is een bepaalde dakvorm die, net zoals een plat dak, slechts uit één enkel dakvlak bestaat. Het dak heeft een moderne uitstraling en je moet maar langs 1 kant een dakgoot plaatsen. Een lessenaarsdak is niet alleen een echte blikvanger, maar ook veelzijdig en je creëert langs 1 kant meer ruimte.

 

ALTERNATIEF 2: plat dak

Een plat dak zorgt voor een strakke en moderne uitstraling. Het is een populaire keuze voor veel nieuwbouwwoningen. Naast de oppervlakte zijn vooral de gekozen dakbedekking en dakopbouw de belangrijkste prijsbepalende factoren. Het is ook makkelijker te plaatsen.

 

ALTERNATIEF 3: wolfsdak

Wil je de voordelen van een schilddak en een zadeldak combineren? Dan kies je voor een wolfsdak. Wat dit dak typeert zijn de afgeschuinde vlakken aan de korte zijden van het dak.  Een wolfsdak verenigt de eigenschappen van beide types en creëert zo een zeer stevig en stabiel dak met een unieke stijl.

 

Kies ik een schilddak voor mijn woning?

Een dak beschermt je huis tegen slecht weer en bepaalt voor een groot deel hoe je woning er uitziet. Twijfel je nog tussen meerdere daksoorten of kies je gegarandeerd voor een schilddak? Vraag dan om verdere uitleg aan een dakdekker. Vul je gegevens onderaan in en ontvang de komende dagen gratis meerdere offertes:

 

 

Offertes op maat van jouw project ontvangen?

Kies voor een erkend dakdekker en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.