Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Dakvernieuwen.nl
banner image

Intensief groendak

Wil je iets doen met de verloren ruimte op je platte dak? Dan is een intensief groendak de ideale oplossing. Dat is een tuin met planten, struiken, grassen, bomen, … op je dak. Zo kan je op een milieuvriendelijke manier deze ongebruikte ruimte gebruiken. Ben je benieuwd naar de voordelen, de opbouw en de kosten van zo’n groendak? Je leest er alles over in dit artikel!

Ga snel naar:
Intensief groendak opbouw
Kosten intensief groendak
Alternatief: extensief groendak
Zelf intensief groendak aanleggen?
Enkele veelgestelde vragen [FAQ]
Ontvang vrijblijvend offertes

 

 

Waarom kiezen voor een intensief groendak?

Een intensief groendak is een volwaardige tuin, maar dan op je dak. Hoe je deze indeelt, kan je volledig zelf bepalen. Zo kan je gaan voor planten, grassen, struiken en bomen, maar ook voor terrassen en looppaden. Zo’n groendak brengt meerdere voordelen met zich mee:

 • Milieuvriendelijk: daktuinen zijn erg milieuvriendelijk. Ze filteren fijnstof en verlagen CO2-uitstoot. Op die manier dragen ze bij aan een betere luchtkwaliteit. Ook de biodiversiteit gaat er op vooruit als je een intensief groendak aanlegt.
 • Isolerend: een intensief groendak werkt isolerend en verlaagt zo je maandelijkse energierekening. In de winter blijft je woning dus langer warm en in de zomer heerlijk koel. Bovendien isoleert een groendak ook op akoestisch gebied, dus zal je minder last hebben van omgevingsgeluid en lawaai.
 • Lange levensduur: groendaken gaan erg lang mee. Ze hebben namelijk een gemiddelde levensduur van 50 à 70 jaar. In vergelijking met andere soorten dakbedekking als roofing en EPDM is een intensief groendak dus heel duurzaam.
 • Natuurlijke afwatering: de dakbeplanting op je groendak neemt water op en zorgt dus voor een tragere afvoer van regenwater. Op die manier verminder je de druk op het riool en verlaag je de kans op wateroverlast.
 • Esthetisch: een groendak heeft een natuurlijke en unieke uitstraling. Je kan je intensief groendak helemaal naar wens inrichten. Op die manier doe je iets goeds voor de natuur én geniet je van een mooi dak dat bij je persoonlijke woonstijl past.

Wil je graag meer informatie over intensieve groendaken? Dan kan je advies vragen aan een van onze professionals. Ontvang gratis en vrijblijvend offertes van dakwerkers in je buurt!

intensief groendak

 

Intensief groendak opbouw

De opbouw van een intensief groendak bestaat uit meerdere lagen. Een expert zal deze altijd in dezelfde volgorde plaatsen. Dat is belangrijk voor de bescherming van je dak, de afvoer van regenwater en de groei van je beplanting. Hieronder lees je meer:

 1. Wortelwerende bedekking

  Een wortelwerende laag gaat lekkages en andere vormen van beschadiging tegen die de wortels van je planten kunnen aantasten. In de meeste gevallen plaatst een dakwerker nieuwe bekleding, maar een kwalitatieve laag EPDM is ook goed.

 2. Beschermings- en absorptielaag

  Deze beschermingslaag absorbeert water dat door de drainagelaag sijpelt. Op die manier voorkom je dat water op je dakbedekking belandt en vermijd je eventuele beschadiging.

 3. Drainagelaag

  De drainagelaag heeft twee functies. Aan de ene kant slaat het water tijdelijk op in een reservoir zodat je planten nooit droog komen te staan. Aan de andere kant voert deze laag het overschot aan water vertraagd af aan de riolering.

 4. Filterlaag

  De filterlaag vormt de afscheiding tussen de drainage- en de substraatlaag. Deze is vooral bedoeld om verstoppingen te vermijden in je waterafvoer en filtert bv. kleine stukjes aarde uit het water. Op die manier stroomt alleen water door naar de drainagelaag.

 5. Substraatlaag

  Deze laag bestaat uit allerlei organische materialen. Het is de voedingsbodem en de verankering voor al het groen op je dak. De dikte ervan is afhankelijk van de beplanting die je kiest. Wil je bomen plaatsen? Dan zal deze laag dikker moeten zijn dan wanneer je alleen voor kruiden gaat.

 6. Vegetatielaag

  Als laatste volgt de zichtbare vegetatielaag. Hoe deze laag eruit ziet, bepaal je helemaal zelf. Zo kan je kiezen voor planten, struiken, grassen, bomen, bloemen, … Denk daarnaast ook aan een terras en looppaden zodat je ook zélf volop kan genieten van je daktuin.

TIP: het is erg belangrijk om na te gaan of je dakconstructie voldoende draagkracht heeft voor een intensief groendak. Anders kan je dak onder het extra gewicht bezwijken. Een dakwerker helpt je met alle liefde. Ontvang gratis en vrijblijvend meerdere offertes van vakmensen in je buurt!

 

Kosten intensief groendak

Voor een intensief groendak mag je rekenen op een kostprijs van gemiddeld € 85 à 200 per m² (excl. btw & incl. plaatsing). De precieze prijs is afhankelijk van een aantal factoren. Denk bv. aan de oppervlakte van je dak, de moeilijkheidsgraad van de werken, het aantal lagen, de verschillende planten, …

LET OP: dit is alleen een richtprijs. Ben je benieuwd naar een specifieke prijs voor jouw groendak? Vraag dan gratis en vrijblijvend offertes aan bij experts via onze offerteservice.

 

intensief groendak plat dak

 

Alternatief: extensief groendak

Naast een intensief groendak bestaat er ook nog een extensief en een semi-intensief groendak. De semi-intensieve variant geeft een echt tuingevoel, maar is tegelijkertijd wat onderhoudsvriendelijker. Een extensief groendak bestaat zelfs uit planten die grotendeels onafhankelijk zijn, zoals vetplanten. Hieronder vind je de grootste verschillen tussen een intensief en extensief groendak:

Intensief groendakExtensief groendak
Planten, grassen, bomen, terrassen, ...Mossen, kruiden, vetplantjes, ...
Vergelijkbaar met reguliere tuinWeinig onderhoud
Helling tussen 1 en 4°Helling tussen 1 en 45°
Minstens 200 kg per m²40 à 110 kg per m²
Relatief hoge waterbehoefteLage waterbehoefte
Hogere aanleg- en onderhoudskostenRelatief goedkoop aan te leggen

 

Zelf intensief groendak aanleggen?

Het is absoluut niet aangeraden om zelf een intensief groendak aan te leggen. Het is namelijk erg belangrijk dat je dak in een goede staat verkeert, en dat laat je het liefst controleren door een dakwerker. Daarnaast zijn er heel wat voordelen verbonden aan het samenwerken met zo’n specialist:

 • Advies op maat: een expert voert altijd eerst een dakinspectie uit. Zo kan die achterhalen of je dak stevig genoeg is, of de bekleding niet verouderd is, hoe je dak georiënteerd is, … Op basis van die analyse kan een professional perfect soorten beplanting aanraden voor je intensieve groendak.
 • Correcte plaatsing: professionals kennen alle fijne kneepjes van het vak. Daarom is de kans op fouten veel kleiner dan wanneer je zelf aan de slag gaat. Een expert zorgt voor een veilige uitvoering, een correcte afwatering, de nodige voorbereidingswerken, …
 • Service & onderhoud: sommige dakwerkers bieden ook een onderhoudsservice aan. Op die manier hoef je zelf geen rekening meer te houden met de staat van je intensieve groendak en hoef je alleen nog maar te genieten. Bovendien heb je zo ook 1 aanspreekpunt voor al je vragen.
 • Financiële voordelen: als je in aanmerking wil komen voor bepaalde premies voor een intensief groendak, is het verplicht om een professional in te schakelen. Beslis je toch om de klus zelf uit te voeren, dan loop je meerdere financiële voordelen mis.

 

Laat je intensief groendak aanleggen door een expert!

Ben je een ervaren doe-het-zelver? Dan kan je er voor kiezen om zelf je intensieve groendak aan te leggen. Het is echter aangeraden om dit over te laten aan een expert. Om zeker te zijn dat je de correcte prijs betaalt voor een professional, vergelijk je ook meerdere offertes. Zo weet je alles over alle mogelijke kostenposten.

Ben jij op zoek naar dakwerkers om jouw intensieve groendak aan te leggen? Dan ben je hier aan het juiste adres! Via ons offerteformulier kan je vrijblijvend meerdere offertes ontvangen van verschillende vakmensen. Start je aanvraag hier!

 

Enkele veelgestelde vragen

Zit je met vragen over een intensief groendak? Dan kan je hierover het gesprek aangaan met 1 van onze experts. In de tussentijd vind je hieronder alvast het antwoord op een paar veelgestelde vragen: • Heb ik een vergunning nodig voor een intensief groendak?
  In sommige gevallen is een bouwvergunning verplicht als je een intensief groendak wil aanleggen. De regels hiervoor verschillen echter per woonplaats. Daarom is het belangrijk om contact op te nemen met je gemeente en hier je vragen te stellen.


 • Wat is de beste oriëntatie voor een intensief groendak?
  Je wil natuurlijk dat de beplanting op je groendak goed groeit. Daarom is het belangrijk dat je dak niet noordelijk georiënteerd is. Bovendien moeten je beplanting minstens 5 à 6 uur per dag in de zon staan om goed te functioneren.


 • Is mijn dak geschikt voor een intensief groendak?
  Het is belangrijk om te controleren of je dak geschikt is. Het is namelijk alleen mogelijk op platte daken, met een hellingsgraad van max. 4°. Daarnaast is ook de draagkracht van je dak belangrijk. Voor een intensieve daktuin kan je al gauw uitgaan van minstens 200 kg per m². Een dakwerker controleert altijd de helling, de staat en de draagkracht voor je dak voor die begint met zijn werk.


 • Hoe regel ik de afwatering van een intensief groendak?
  Een goede afwatering is essentieel voor een groendak, en hiervoor zijn altijd afvoeren nodig. Voorzie altijd 1 controleschacht per afvoer. Die heb je nodig om de uitspoeling van de substraat te voorkomen.


 • Hoe onderhoud ik een intensief groendak?
  Intensieve groendaken werken als normale tuinen en moet je dus onderhouden. Denk aan onkruid wieden, regelmatig bemesten en eventueel snoeien. Daarnaast is het ook belangrijk om op tijd de regenafvoer te controleren en de planten te besproeien tijdens lange droogtes.

 

 

Offertes op maat van jouw project ontvangen?

Kies voor een erkend dakdekker en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.