Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Bitumen: info & prijzen

Bitumen, ook bekend als roofing of dakleer, is nog steeds een van de meest populaire dakbedekkingen voor platte daken. Het heeft een relatief lage prijs, een lange levensduur en is onderhoudsvriendelijk. Alles over de voor- en nadelen, soorten, prijs en plaatsing van een bitumen dak lees je hier.

Ga snel naar: 
Voordelen en nadelen
Soorten bitumen
Prijs bitumen
Bitumen dakbedekking aanbrengen
Bitumen repareren of vervangen?
Alternatieven voor bitumen

 

Wat is bitumen?

Bitumen kennen we ook als roofing of dakleer. Het wordt voornamelijk gebruikt als dakbedekking op platte daken, maar kan in principe ook op een licht hellend dak geplaatst worden. Het is een materiaal dat vervaardigd wordt uit aardolie. Door de toevoeging van gemodificeerde bitumen bij de productie is de kwaliteit van dakbedekking in bitumen, ten opzichte van vroeger, gevoelig verbeterd. De dakbedekking heeft tegenwoordig betere fysische eigenschappen (elastischer), gaat langer mee en is ook beter bestand tegen temperatuurschommelingen.



  • Wat is de levensduur van een bitumen dak?
    De levensduur van bitumen is gemiddeld 20 à 40 jaar. Natuurlijk is veel afhankelijk van de kwaliteit van het materiaal en de plaatsing, het merk en het onderhoud. Wil je zeker zijn van een zo lang mogelijke levensduur van jouw bitumen dak? Dan laat je de plaatsing dus beter over aan een gespecialiseerde vakman. Deze werkt enkel met kwalitatieve, professionele materialen en weet precies hoe hij te werk moet gaan om je van een duurzaam resultaat te verzekeren. Ontvang vrijblijvend offertes op maat.


  • Bitumen of EPDM?

    Een populair alternatief voor bitumen is EPDM. Dat wordt ofwel in stroken geplaatst (zoals bitumen) ofwel op maat gemaakt waardoor het in 1 stuk en naadloos geplaatst kan worden. Dat verkleint het risico op lekkages. EPDM ziet er ook wat verfijnder en esthetischer uit dan bitumen. Het is wel iets duurder.

    Naast EPDM of bitumen zijn er nog andere soorten dakbedekkingen voor een plat dak. Zo kan je ook kiezen voor kunststof of een plat groendak. Elk type dakbedekking heeft zijn eigen voor- en nadelen. Je keuze zal dus vooral afhangen van de gewenste look en eigenschappen, je budget, …

    TIP: laat je dan adviseren door een gespecialiseerde dakdekker. Deze kan je informeren over de mogelijkheden en helpen bij het maken van de beste keuze voor jouw project. Ontvang vrijblijvend voorstellen op maat. Meer info en prijzen over de alternatieve dakbedekkingen vind je later in het artikel.

bitumen dak

 

Voordelen en nadelen van een bitumen dak

Net zoals andere types dakbedekking heeft ook bitumen voordelen en nadelen. We zetten ze op een rij:

 

Voordelen bitumen

  • Waterdicht: goed bestand tegen vocht, mits een correcte plaatsing met een goede naadverbinding tussen de verschillende stroken. Lees meer over de plaatsing van bitumen.
  • Goedkoop: relatief goedkoop in vergelijking met andere types dakbedekking voor platte daken. Lees meer over de prijs van bitumen.
  • Eenvoudig te repareren: scheuren of blazen in bitumen dakbedekking kunnen snel en eenvoudig gerepareerd worden. Lees meer over het repareren van bitumen.
  • Te combineren met isolatie: Isolatie kan van buitenaf op roofing geplaatst worden.
  • Levensduur: levensduur van 20 à 40 jaar. Let op, de effectieve levensduur is sterk afhankelijk van het merk, het onderhoud en de kwaliteit van het materiaal en de plaatsing.
  • Beschikbaar in verschillende kleuren: zwarte bitumen is de standaard, maar ook bruin, rood, wit, … is mogelijk. Witte bitumen is tegenwoordig erg populair. Het ziet er niet alleen mooi uit, het reflecteert het zonlicht ook beter waardoor het roofing dak koeler blijft op warme dagen. Dat de dakbedekking zo minder hevige temperatuurschommelingen ondergaat, heeft een positieve invloed op de levensduur ervan.

 

Nadelen bitumen

  • UV-bestendig: SBS bitumen is minder goed bestand tegen UV-straling dan APP. Dat kan echter makkelijk opgelost worden door een extra toplaag te voorzien.
  • Niet naadloos: dakbedekking in bitumen wordt aangebracht in stroken. De naden tussen de verschillende stroken vormen een groter risico op lekkage. Een correcte plaatsing en goede naadverbinding is dus erg belangrijk om de waterdichtheid van je dak te garanderen. Lees meer over de plaatsing van bitumen.
  • Meerdere lagen: om de waterdichtheid te garanderen, wordt bitumen dakbedekking vaak in meerdere lagen aangebracht.

 

Soorten bitumen

Er bestaan twee soorten bitumen dakbedekking: bitumen op basis van elastomeren (SBS) of bitumen op basis van plastomeren (APP). Een overzicht van de belangrijkste eigenschappen van beide soorten:

 

1. SBS bitumen

Aan SBS bitumen is een elastomeer toegevoegd. Dat is een rubberachtige stof die de elasticiteit sterk verhoogt. Bovendien stijgt ook de hechtkracht van deze soort roofing waardoor SBS bitumen voor alle types ondergronden geschikt is. Zo kan je SBS bitumen plaatsen op isolatie, hout, … De flexibiliteit zorgt er ook voor dat de bitumen dakbedekking het krimpen en uitzetten van onderliggende materialen, door temperatuurschommelingen, opvangt.

Het nadeel is dan weer dat SBS bitumen daken minder goed bestand zijn tegen UV-straling. Daarom wordt doorgaans een schutlaag van leislag of grind voorzien bovenop de roofing. Zo wordt voorkomen dat het dak poreus wordt in de loop der jaren.

 

2. APP bitumen

APP is een kunststof op basis van plastomeren. APP bitumen is beter bestand tegen UV-stralen en extreme temperaturen in vergelijking met SBS bitumen. Hier is dus geen extra ballastlaag nodig bovenop de dakbedekking. Een APP bitumen dak is wel minder elastisch, waardoor het vooral toegepast wordt op daken die amper kunnen uitzetten of krimpen.

 

Welk soort bitumen dakbdekking kies ik best?

SBS bitumen en APP bitumen zijn beiden van gelijkwaardige kwaliteit. Er is dus geen goede of slechte keuze. Welk type bitumineuze dakbedekking je best kiest hangt vooral af van de gewenste eigenschappen. Een gespecialiseerde dakdekker kan je informeren over de mogelijkheden en helpen bij het maken van de juiste keuze voor jouw project.

LET OP: elke vakman heeft zijn eigen ervaring en werkt met specifieke producten waardoor de adviezen kunnen verschillen. Je doet er daarom goed aan offertes aan te vragen bij 2 à 3 verschillende dakdekkers. Zo kan je makkelijk voorstellen, maar ook prijzen, werkwijzen, … vergelijken. Vergelijk vrijblijvend voorstellen van dakdekkers actief in je buurt.

 

Bitumen dakbedekking prijs per m²

De exacte kostprijs van bitumen is afhankelijk van meerdere factoren zoals de oppervlakte van het dak, de staat van het dak (zijn eerst nog herstellingen nodig?), het soort bitumen (SBS of APP), de moeilijkheidsgraad van de werken, … Ook de combinatie met isolatie maakt een groot verschil in de kosten. De prijs van dakbedekking in bitumen, zonder isolatie, bedraagt gemiddeld € 40 à 60 per m² (incl. btw en plaatsing).

LET OP: de kosten kunnen verschillen per dakdekker. Je vraagt daarom best offertes aan bij 2 à 3 verschillende vakmannen. Zo kan je makkelijk prijzen, maar ook adviezen vergelijken. Zo kan het dat de ene dakdekker een ander type bitumen voorstelt dan de andere. Of misschien stellen bepaalde dakdekkers zelfs een volledig ander type dakbedekking voor. Door te vergelijken krijg je meer zicht op de mogelijkheden en is het makkelijker om de beste keuze te maken. Gratis en vrijblijvend offertes aanvragen en vergelijken kan via onze offerteservice.

 

bitumen dakbedekking

Bitumen dakbedekking aanbrengen

Bitumen wordt op rol geleverd en in de vorm van stroken geplaatst. De bitumen rol wordt daarbij in 1 of meerdere lagen aangebracht. Bitumineuze dakbedekking kan je zowel lijmen als branden (met een gasbrander) op het dak. We zetten de belangrijkste eigenschappen van beide methodes even op een rijtje.

 

OPTIE 1: bitumen branden

  • Goedkoper: kost minder dan lijmen.
  • Vaakst toegepast: bitumineuze dakbedekking branden is de meest toegepaste methode.
  • Complexer: roofing branden vereist de nodige kennis en ervaring van een vakman. Je kan het niet zelf doen.
  • Brandgevaar: bitumen branden houdt risico’s in op gebied van brandveiligheid.
  • Groter risico op blaasvorming: slecht gebrande bitumen leidt tot blaasvorming.

 

OPTIE 2: bitumen lijmen

  • Duurder: de lijm is een extra kost.
  • Veiliger: er komt geen vuur aan te pas waardoor er minder brandgevaar is.
  • Doe-het-zelf is mogelijk: bitumineuze dakbedekking lijmen vereist minder ervaring dan branden. Je kan het, mits de nodige kennis en handigheid, zelf doen.
  • Extra waterbestendig: de lijm zorgt voor extra waterdichtheid.

 

Bitumen branden of lijmen, wat is de beste keuze?

Beide plaatsingsmethodes hebben hun eigen voordelen en nadelen. Zo is bitumen lijmen doorgaans duurder, maar wel veiliger. Ook als je zelf aan de slag wil is deze methode het meest aangewezen. Bitumen branden is goedkoper maar houdt wel meer risico’s in aangezien een gasbrander gebruikt moet worden.

Of je het nu brandt of lijmt, bitumen leggen is niet eenvoudig en vereist kennis en ervaring. Met een dak wil je ook geen problemen. Je kiest dus best voor zekerheid door jouw bitumen dak te laten plaatsen door een vakman. Deze heeft kennis van de materialen en plaatsingstechnieken en verzekert je zo van een kwalitatief en duurzaam resultaat. Ontvang vrijblijvend offertes.

 

Bitumen dak repareren of vervangen?

De twee vaakst voorkomende problemen met bitumineuze dakbedekking zijn scheuren of blazen:

  • Scheuren in bitumen: scheuren in bitumineuze dakbedekking komen minder voor dan vroeger, maar zijn wel nog mogelijk. De roofing dakbedekking zal dan niet meer waterdicht zijn. Dat heeft als gevolg dat vocht het dak kan binnendringen. Dat kan nefast zijn voor de houtconstructie of het onderliggend beton. Water zal ook niet goed meer afgevoerd kunnen worden.
  • Blazen in bitumen: ook blazen onder een bitumen dakbedekking zijn een probleem. Blazen wijzen erop dat er waterdamp onder de bitumen zit. Ze zijn meestal een voorbode voor scheuren.

Vertoont je bitumen dak scheuren of blaasvorming? Dan laat je dat best zo snel mogelijk repareren. Doe je dat niet, dan kan je dak grotere schade oplopen die heel wat meer zal kosten. Gaat het om plaatselijke schade, dan kunnen blaasjes of scheuren doorgaans eenvoudig gerepareerd worden met rubbercoating of rubberdakpasta. Een andere efficiënte oplossing is het aanbrengen van een nieuwe strook bovenop het beschadigde deel.

LET OP: vaak zijn dit slechts tijdelijke oplapmiddeltjes. Blazen en scheuren kunnen namelijk ook een indicatie zijn dat de dakbedekking aan volledige vervanging toe is. In dat geval is het effectiever en op termijn ook goedkoper om de dakbedekking gewoon volledig te vernieuwen. Je schakelt best een ervaren dakdekker in. Die kan het best bepalen hoe de bitumen gerepareerd moet worden. Start je aanvraag hier.

 

Alternatieven voor bitumen dakbedekking

Er bestaan verschillende soorten dakbedekkingen voor platte daken. Zo kan je behalve voor bitumineuze dakbedekking ook kiezen voor een plat dak uit EPDM, kunststof of een plat groendak.

  • EPDM dakbedekking: ziet er mooier uit dan bitumen – heel elastisch – schade is makkelijk te repareren – onderhoudsvriendelijk – goed bestand tegen scheurvorming – goed UV-bestendig
    Levensduur: 30 à 50 jaar – Prijs: € 60 à 80 per m² (incl. btw en plaatsing)
  • Kunststof dakbedekking: mogelijk in verschillende kleuren – elasticiteit verminderd met de tijd – licht gewicht – onderhoudsvriendelijk – goed UV-bestendig
    Levensduur: 15 à 40 jaar – Prijs: € 50 à 70 per m² (incl. btw en plaatsing)
  • Groendak: goed akoestisch en thermisch isolerend – vegetatie beschermt de ondergrond tegen UV-stralen (positieve invloed op levensduur) – vraagt meer onderhoud
    Levensduur: 50 à 70 jaar – Prijs: € 45 à 230 per m² (incl. btw en plaatsing)

Wat is de beste keuze? Elk type dakbedekking heeft zijn eigen voordelen en nadelen. Je keuze zal dus vooral afhangen van je eigen wensen en budget. Twijfel je en wil je graag advies op maat? Schakel dan een gespecialiseerde dakdekker in. Deze informeert je graag over de verschillende mogelijkheden en helpt je bij het maken van de beste keuze voor jouw project. Start jouw aanvraag via onderstaand offerteformulier:

 

Offertes op maat van jouw project ontvangen?

Kies voor een erkend dakdekker en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Ontvang vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van dakwerkers actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Ervaren vakspecialisten