Dakvernieuwen.nl

Bitumen: info & prijzen

Bitumen, ook wel beter bekend als roofing, is nog steeds een van de meest populaire dakbedekkingen voor platte daken. Ook al krijgt bitumen meer en meer concurrentie van EPDM, toch zijn er nog een aantal belangrijke voordelen waarom bitumen nog steeds interessant is.

De kwaliteit van roofing is fel verbeterd en het prijskaartje blijft nog steeds interessanter ten opzichte van andere materialen. Een overzicht van de voordelen, nadelen, prijzen en het plaatsen van bitumen vind je hier.

Ga snel naar: VoordelenNadelenPrijsPlaatsingHerstellen

 

Bitumen dakbedekkingWat is bitumen?

Bitumen is een combinatie van aardolie met polyester of glasvlies. Door de toevoeging van kunststofvezels is bitumen een stuk elastischer geworden, wat de kwaliteit van roofing gevoelig verbeterd heeft.

Roofing wordt nog steeds voornamelijk gebruikt op platte daken, maar kan in principe ook op een licht hellend dak.

Er bestaan twee soorten bitumen: bitumen op basis van elastomeren (SBS) of op basis van plastomeren (APP).

 

 

  • SBS bitumen: aan SBS roofing is een elastomeer toegevoegd, een rubberachtige stof die de elasticiteit sterk verhoogd. Bovendien stijgt ook de hechtkracht van deze soort bitumen waardoor SBS roofing voor alle types ondergronden (isolatie, hout, …) geschikt is. De flexibiliteit zorgt ervoor dat SBS dat het krimpen en uitzetten van onderliggende materialen, door temperatuurschommelingen, eenvoudig kan opvangen. Het nadeel is dat SBS minder goed bestand is tegen UV-straling. Daardoor moet je een schutlaag van grind of lei voorzien bovenop de bitumen om te voorkomen dat het dak poreus wordt in de loop der jaren.

 

  • APP bitumen: APP is een kunststof op basis van plastomeren. APP is beter bestand tegen UV-stralen en extreme temperaturen. APP is minder elastisch dan SBS roofing, waardoor het vooral toegepast wordt op daken die amper kunnen uitzetten of krimpen.

 

Voordelen van bitumen

+ Waterdicht: een dak met bitumen is goed bestand tegen vocht.

+ Voordelig: goedkoper dan EPDM dakbedekking.

+ Duurzaam: bestaat grotendeels uit gerecycleerd materiaal.

+ Praktisch: snel en eenvoudig te herstellen of vervangen.

+ Isolatievriendelijk: Isolatie kan van buitenaf op bitumen geplaatst worden.

+ Levensduur: levensduur van 20 tot 40 jaar. Let op, de effectieve levensduur is sterk afhankelijk van het merk, het onderhoud en de kwaliteit van het materiaal en de plaatsing.

 

Nadelen van bitumen

 UV-bestendigheid: SBS is minder goed bestand tegen UV-straling dan APP.

 Niet naadloos: de naden vormen een groter risico op lekkage.

Meerdere lagen: absoluut nodig om waterdichtheid te garanderen.

 Onderhoud: jaarlijks vuil, takken en ingroeiende wortels verwijderen.

 

Bitumen: prijs per m2

De exacte prijs van een bitumen dakbedekking hangt van meerdere factoren af. De oppervlakte van het dak, het type dak en bitumen, de staat van het dak en de moeilijkheidsgraad spelen een belangrijke rol. Ook de combinatie met eventuele isolatie maakt een groot verschil in de prijszetting.

Gemiddeld mag je uitgaan van een prijs om en bij de €40 à 60 per vierkante meter (incl. btw en plaatsing). Snel en eenvoudig prijzen vergelijken van erkende dakdekkers in je buurt? Vraag hier met 1 klik vrijblijvend meerdere offertes tegelijk aan.

 

Bitumen wordt steeds gelegd in banen die elkaar overlappen

 

Bitumen lijmen of branden?

Bitumen kan je zowel lijmen als branden op het dak. We zetten de voor- en nadelen van beide methodes even op een rijtje.

Lijmen

+ Veiliger: er komt geen vuur aan te pas. Minder kans op brandgevaar.

+ Doe-het-zelf: roofing lijmen vereist minder ervaring dan branden.

+ Extra waterbestendig: de lijm zorgt voor extra waterdichtheid.

 Duurder: de lijm is een extra kost.

 

Branden

+ Goedkoper: kost minder dan lijmen.

+ Populairst: roofing wordt nog steeds meestal gebrand op het dak.

 Complexer: bitumen branden vereist de nodige kennis en ervaring.

 Brandgevaar: roofing branden houdt risico’s inzake brandveiligheid.

 Blazen: slecht gebrande roofing leidt tot blaasvorming.

 

Tip: Ga voor een professional. Met een dak wil je absoluut geen problemen. Kies voor zekerheid en doe een beroep op een vakman uit je buurt. Die vind je hier.

 

Bitumen branden is nog steeds het populairst

 

Bitumen herstellen of vervangen

De twee vaakst voorkomende problemen met roofing zijn scheuren of blazen. 1 raad: herstel beide meteen. Doe je dit niet, dan kan je dak grotere schade opleveren die heel wat meer zal kosten.

 

Scheuren

Scheuren in bitumen komen minder voor dan vroeger, maar zijn wel nog mogelijk. De roofing zal dan niet meer waterdicht zijn, met als gevolg dat vocht het dak kan binnendringen. Dit kan nefast zijn voor de houtconstructie of onderliggend beton. Bovendien zal water dan niet goed meer afgevoerd kunnen worden.

 

Blazen

Ook blazen onder de dakbedekking zijn een probleem. Blazen wijzen erop dat er waterdamp onder de roofing zit. Ze zijn meestal een voorbode voor scheuren. Het is ook hier dus erg belangrijk dat er onmiddellijk wordt ingegrepen.

Gaat het om plaatselijke schade, dan kunnen blaasjes of scheuren doorgaans eenvoudig gerepareerd worden met rubbercoating of rubberdakpasta. Een andere efficiënte oplossing is het aanbrengen van een nieuwe strook bovenop het beschadigde deel. In sommige gevallen kunnen blazen en scheuren een indicatie zijn dat de dakbedekking aan volledige vervanging toe is. Daarom kan je best een ervaren dakwerker inschakelen. Die kan het best bepalen hoe de roofing hersteld moet worden.

 

 

Offertes op maat van jouw project ontvangen?

Kies voor een erkend dakdekker en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.