Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Dakvernieuwen.nl
banner image

Daglichtbuis

Wil je bij je dakrenovatie extra lichtinval creëren in je woning? Dan is een daglichtbuis ideaal en een budgetvriendelijke oplossing. Zo’n buis met een lichtkoepel brengt natuurlijk licht naar elke leefruimte zonder onnodig energieverlies. Ben je benieuwd naar de mogelijkheden voor jouw woning? Wil je weten hoeveel een daglichtbuis kost? Je ontdekt het allemaal in dit artikel!

Ga snel naar:
Uitvoeringen daglichtbuis
Mogelijke extra opties
Kostprijs daglichtbuis
Zelf plaatsen of laten plaatsen?
Alternatieven voor daglichtbuis
Vraag gratis je offertes aan

 

Waarom kiezen voor een daglichtbuis?

Een daglichtbuis, ook een daglichtspot of lichttunnel genoemd, is een buis met een externe lichtkoepel die daglicht brengt in ruimtes die het anders met kunstlicht moeten doen. Wat zijn de voordelen hiervan?

  • Optimale, natuurlijke lichtinval: de reflecterende coating aan de binnenkant van de buis verspreidt het daglicht gelijkmatig in je leefruimte. Zo geniet je op elk moment van het veranderende daglicht. Tegelijkertijd houdt een daglichtspot zonnewarmte en omgevingsgeluiden buiten.
  • Voor elke ruimte in je woning: dankzij de sterke, lange buis kan je makkelijk ruimtes bereiken die niet direct onder het dak liggen (bv. een badkamer, gang of toilet). Er kan maar liefst tot 6 meter afstand zitten tussen je dak en het plafond van de ruimte in kwestie.
  • Lagere energierekening: met een daglichtbuis moet je veel minder verlichting in je woning gebruiken. Bovendien heeft zo’n lichtkoepel een hoge isolatiewaarde en heb je dus geen warmteverlies. Zo kan je eenvoudig besparen op je energiekosten.
  • Diverse uitvoeringen & mogelijkheden: daglichtbuizen zijn flexibel qua uitvoering en toepassing. Je kan ze plaatsen bij vrijwel elk daktype en bij elke soort dakbedekking (zowel renovatie als nieuwbouw).

daglichtbuis

 

Uitvoeringen van daglichtbuizen

Daglichtbuizen komen in verschillende vormen en maten voor. De bekendste fabrikanten zijn Velux en Solatube. Je kan verschillende keuzes maken op het gebied van van…

 

1. Gewenste toepassing

Er zijn daglichtbuizen op maat van een schuin dak (hellingshoek van 15° à 60°) en een plat dak (hellingshoek tot 15°). Bepaalde daglichtkoepels kan je zelfs in je gevel of in de grond plaatsen. Een gevelset is een goede oplossing als er bv. te weinig ruimte op het dak is. Een grondsysteem is dan weer ideaal om voor natuurlijk daglicht te zorgen in je kelder. De lichtbuizen zijn flexibel zodat ze een grote afstand tussen het plafond en het dak kunnen overbruggen. Indien nodig gebruikt je plaatser een verlengstuk.

 

2. Diameter van de buis

Hoe groot moet de daglichtbuis zijn? Dat hangt vooral af van de gewenste lichtsterkte en de grootte van de ruimte. De meest gangbare afmetingen zijn:

  • Diameter van 250 mm: deze lichtbuizen zijn erg geschikt voor kleinere ruimtes. Denk bv. aan het toilet, de entree of de badkamer. In dit geval combineer je ze best ook met een ventilatie element.
  • Diameter van 350 mm: de diameter van deze variant is slechts 10 cm groter, maar de daglichtopbrengst ligt dubbel zo hoog als bij z’n tegenhanger met een doorsnede van 250 mm. Ideaal voor een grotere ruimte als bv. een woonkamer of een keuken.
  • Diameter van 530 mm: dit zijn de daglichtbuizen met de grootste daglichtopbrengst. Deze vind je voornamelijk terug in commerciële of publieke ruimtes die 14 à 15 meter hoog zijn.

 

3. Vormgeving

Het design van de polycarbonaat of acrylaat koepel buitenshuis bepaal je zelf. Bol en rond zoals de doorsnee daglichtbuizen, vlakke koepels zoals bij dakramen of geometrisch geslepen koepels met de innovatieve techniek van een daglichtbuis. Ook voor de vormgeving van de plafondplaat binnenshuis heb je verschillende mogelijkheden. Heb je een strakke, moderne woning? Dan kan je bv. kiezen voor een verzonken plafondplaat die volledig in lijn ligt met je interieur.

 

Welke daglichtbuis kies ik het best?

Dat hangt vooral af van jouw situatie en je wensen. Wil je voor natuurlijk daglicht zorgen in je toilet of in je woonkamer? Wil je 1 of meerdere daglichtbuizen laten plaatsen? Welke vormgeving heb je in gedachten? Een professionele plaatser geeft je graag advies op maat. Zo maak je de juiste keuzes tegen een correcte prijs. Zo’n vakman zorgt bovendien ook voor een correcte plaatsing met uitsluitend hoogwaardige daglichtbuizen.

Zeker zijn van de juiste keuze? Vraag dan gratis voorstellen aan bij verschillende plaatsers actief in je buurt. Zo kan je gericht adviezen, soorten daglichtbuizen, werkwijzen, uitvoertermijnen, … vergelijken. Start je aanvraag hier.

 

Daglichtbuizen: extra opties

Basis daglichtbuizen kan je uitbreiden en personaliseren op basis van je eigen wensen en voorkeuren. Benieuwd wat er allemaal mogelijk is? We sommen enkele extra opties voor je op:

  • Daglichtdimmer: met een elektrische daglichtdimmer voor je daglichtbuis bepaal je zelf hoeveel daglicht je in je woning wil. Je kan zo’n dimmer handmatig besturen of integreren in je domoticasysteem.
  • Aanvullingen met kunstlicht: je kan je lichttunnel combineren met kunstlicht voor een multifunctioneel systeem. Slimme LED-lichten met sensoren vullen dan automatisch het daglicht aan met kunstlicht naarmate het donkerder wordt.
  • Daglichtbuis met ventilatie: een optionele ventilatiepijp naast je daglichtbuis is ideaal in ruimtes waar ook ventilatie vereist is: de badkamer, het toilet, de keuken, …
  • Inbraakpreventie: ter preventie van ongewenste bezoekers bestaat er een inbraakbeveiligingsset. Dit is een systeem van enkele stevige stangen die de vakman in je lichtbuis monteert.
  • Kleurlens: met een speciale kleurlens kan je de tint van het binnenvallende licht veranderen. Zo dompel je je leefruimte bv. onder in een gezellige, warme sfeer met een gelere gloed.
  • Verschillende plafondplaten: de plafondplaten zijn de platen die binnenshuis aan de buis bevestigd zijn. Daarin heb je verschillende designmogelijkheden: van plat of bol tot verschillende soorten reliëf.
  • Verlengstuk voor de buis: is de afstand tussen je dak en het plafond te groot voor de daglichtbuis? Dan kan de plaatser een verlengstuk of een extra bochtstuk gebruiken.

TIP: laat je adviseren door een professional

Ben je van plan om je dak te renoveren? En ben je benieuwd naar de mogelijkheden voor een daglichtbuis op jouw maat? Laat je dan zeker adviseren door een professionele dakwerker. Hij informeert je graag over de mogelijke uitvoeringen en eventuele extra opties. Zo kan je een doordachte keuze maken voor jouw dakrenovatie.

Op zoek naar een dakwerker actief in je buurt? Je kan gratis advies en prijzen op maat aanvragen bij verschillende vakmannen via onze offerteservice.

 

Kostprijs daglichtbuis

Welke factoren bepalen de prijs van een daglichtbuis? De voornaamste elementen zijn de grootte van je lichttunnel, de montage en de extra’s die je erbij wil. Je mag gemiddeld rekenen op ongeveer € 400 à 600 per buis (excl. btw, montage & extra’s).

LET OP: dit is een richtprijs. Wil je graag weten hoeveel het plaatsen van een daglichtspot bij je thuis kost? Of wil je polsen naar de integratie van zo’n dakelement gedurende je dakrenovatie? Vraag dan gratis prijsvoorstellen aan bij verschillende dakwerkers actief in je buurt. Start hier je aanvraag.

 

daglichtbuizen

 

Daglichtbuis zelf plaatsen of door dakwerker?

Kan je een daglichtbuis zelf plaatsen of laat je die beter plaatsen door een dakwerker? Beide opties op een rij:

 

1. Daglichtbuis zelf plaatsen

Heb je de nodige ervaring met dakwerken? Dan kan je eventueel zelf ook een daglichtbuis plaatsen. Let op: in dat geval ben je wel niet verzekerd voor eventuele schade tijdens of na de plaatsing van je lichttunnel. Denk bv. aan een lekkage door schade aan je dakbedekking. Zorg ook voor de nodige valbeveiliging, zeker bij het plaatsen van een daglichtbuis op een hellend dak.

 

2. Daglichtbuis laten plaatsen

Of de plaatsing van een lichttunnel nu valt binnen een grote dakrenovatie of niet, een dakwerker weet hoe hij de klus kwalitatief moet uitvoeren. Hij bepaalt de ideale locatie van de lichttunnel(s) en monteert die dan precies zoals het hoort. Zo voorkom je eventuele lekkages of isolatieproblemen door een foutieve plaatsing. Bovendien werkt zo’n vakman enkel met hoogwaardige daglichtbuizen waar je jarenlang van kan genieten.

 

Offertes vergelijken loont!

Wil je graag je dak renoveren en daarbij extra lichtinval creëren in je woning? Dan doe je er goed aan om te rade te gaan bij verschillende professionele dakwerkers. Vraag meerdere offertes aan en vergelijk zo niet alleen prijzen en adviezen, maar ook materialen, uitvoeringstermijnen en bijkomende kosten.

Gratis en vrijblijvend offertes vergelijken? Maak gebruik van onze offertedienst en ontvang binnen enkele werkdagen prijsvoorstellen op maat van je project. Start hier je aanvraag.

 

Alternatieven voor daglichtbuis

Daglichtbuizen zijn een handige en mooie oplossing, maar er zijn nog manieren om meer natuurlijk licht in huis te brengen. Een kort overzicht:

 

1. Lichtkoepel

Lichtkoepels zijn een populaire oplossing om veel daglicht in je woning te brengen. Ze zijn verkrijgbaar in glas, acrylaat of polycarbonaat en in verschillende ontwerpen met diverse isolatiewaarden. Je kan kiezen voor verschillende extra opties: inbraakveilige materialen, zonwering, bediening op afstand, …

Toepassing: enkel platte daken
Prijs lichtkoepel: € 800 à 1.750 per m² (excl. btw & plaatsing)

 

2. Lichtstraat

Een lichtstraat heeft veel gelijkenissen met een lichtkoepel, maar is groter en eleganter. Het is 1 lang framewerk dat bestaat uit meerdere ramen op een rij. Daarom zijn lichtstraten grotendeels maatwerk. Ze zijn verkrijgbaar in verschillende materialen en uitvoeringen en kunnen tot wel 7 meter lang zijn.

Toepassing: platte en hellende daken
Prijs lichtstraat
: € 1.750 à 5.500 (excl. btw & plaatsing)

 

3. Dakvenster

Een dakvenster is de ideale manier om je zolderruimte te voorzien van een flinke hoeveelheid daglicht. Er bestaan verschillende soorten dakramen. Denk bv. aan tuimelramen en valramen, waarmee je ook makkelijk de ruimte kan ventileren. Daarnaast kan je je raam met verschillende opties uitbreiden: ventilatieroosters,  (elektrische) zonnewering, …

Toepassing: enkel hellende daken
Prijs dakvenster
: gem. € 400 voor een basis dakvenster (excl. btw & plaatsing)

 

4. Dakkapel

Ook met een dakkapel zorg je voor meer daglicht in je zolderruimte. Bovendien creëer je ook veel extra  plaats om van je zolder een volwaardige leefruimte te maken. Ideaal wanneer je bv. een bureau of een slaapkamer onder je dak wenst.

Toepassing: enkel hellende daken
Prijs dakkapel
: € 3.000 à 5.000 (excl. btw & plaatsing) voor een kleine basis dakkapel in hout

 

Heb ik een vergunning nodig?

Voor de plaatsing van daglichtbuizen, dakramen en lichtkoepels heb je doorgaans geen vergunning nodig. Op voorwaarde dat de draagconstructie van het dak niet verandert. Een uitzondering zijn elementen aan de voorzijde van je woning die het uitzicht van je woning drastisch veranderen.

Meer informatie? Een dakwerker geeft je graag advies op maat rond jouw project. Je kan gratis voorstellen aanvragen bij vakmannen actief in je buurt via het onderstaande offerteformulier:

 

 

Offertes op maat van jouw project ontvangen?

Kies voor een erkend dakdekker en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.