Dakbeschot
Het dakbeschot is niet het meest bekende onderdeel van een dak, maar wel heel belangrijk! Op deze laag planken of plaatmateriaal rust de dakbedekking van je platte of hellende dak. Met het dakbeschot maakt een dakdekker je dak dus winddicht en vormvast. Uit welke materialen bestaat deze bebording? En waar moet je op letten als je je dakbeschot moet vervangen? Lees meer over dit dakonderdeel!
Ga snel naar:
Dakbeschot bij hellende en platte daken
Soorten dakbeschot: welke materialen?
Dakbeschot vervangen: aandachtspunten
Kosten dakbeschot vervangen
Waarom ervaren dakdekker inschakelen?
Ontvang vrijblijvend meerdere offertes
Wat is een dakbeschot?
Het dakbeschot is de laag met planken of plaatmateriaal bovenop de houten balken van je dakconstructie. Concreet bestaat een plat of hellend dak dus uit 3 aparte onderdelen (van buiten naar binnen): de dakbedekking (EPDM, dakpannen, …), het dakbeschot en de draagstructuur met houten balken. Het dakbeschot heeft de volgende functies:
- je platte of hellende dak winddicht, vormvast en beloopbaar maken
- zorgen voor (extra) thermische en akoestische isolatie
- stevige ondergrond creëren voor je dakbedekking
- de volledige dakconstructie optimaal versterken
- je huis beschermen tegen ongedierte
Wil je je dak laten renoveren? Dan is dit misschien ook een mooi moment om je dakbeschot te vervangen. Een ervaren dakdekker kan de volledige dakopbouw onder handen nemen en geeft je advies op maat. Kom nu gratis in contact met vakbedrijven actief in je buurt!
Dakbeschot bij hellende of platte daken
Elk dak heeft een dakbeschot nodig. Maar waar bevindt die laag zich bij een plat en hellend dak? En hoe verhoudt eventuele dakisolatie zich ten opzichte van die bebording? We leggen het hier uit!
1. Dakbeschot bij een plat dak
Bij een warm plat dak ligt er een dampscherm en een isolatielaag (doorgaans PUR- of PIR-platen) op het dakbeschot, afgewerkt met een dakbekleding. Dat is de meest ideale dakopbouw, want zo zitten de draagstructuur en dakbeschot in de isolatieschil. Bij een koud plat dak zit dit anders. Daar ligt alleen de dakbedekking op het dakbeschot en zit de isolatie onder of tussen de dakconstructie. Bij die dakopbouw is het risico op schade aan het dakbeschot daarom ook groter. Een lek in de dakbedekking is bv. al genoeg om voor houtrot te zorgen.
2. Dakbeschot bij een hellend dak
Ook bij een hellend dak zijn er 2 mogelijkheden qua dakopbouw. Bij de meeste daken zit de dakisolatie tussen de houten balken geklemd, tegen het dakbeschot. En op die bebording rust dan de dakbedekking met tengel- en panlatten. Tijdens dakrenovaties is het echter beter om de dakisolatie bovenop het dakbeschot te plaatsen. Zo krijg je een 100% gesloten en luchtdichte isolatielaag en zijn je dakbeschot en draagstructuur beter beschermd tegen de weersinvloeden.
Dakrenovatie op de planning? Laat je dakbeschot checken!
Laat je je dakbedekking vervangen? Dan is dat niet alleen het ideale moment om je dak (extra) te isoleren, maar ook om je dakbeschot te checken. Door eerdere lekkages kan die bebording aangetast zijn door vocht, maar ook schade door houtworm is zeker niet uitgesloten. In het slechtste geval moet je je dakbeschot vervangen, maar meestal is een vernieuwing al voldoende.
Op zoek naar een geschikte dakdekker voor jouw project? Die vind je snel, eenvoudig en helemaal gratis door het offerteformulier in te vullen. Start je aanvraag hier!
Soorten dakbeschot: welke materialen?
Het dakbeschot bestaat bij de meeste daken uit houten planken of plaatmateriaal. Voor nieuwe daken zijn er tegenwoordig ook zelfdragende dakelementen die het plafond, dakbeschot, isolatie en tengel- en panlatten combineren in 1 geheel. We nemen de voornaamste materialen voor zo’n bebording met je door:
- Douglas dakbeschot: douglas hout kost minder dan Europees hardhout en is tegelijkertijd erg duurzaam. Verder is dit robuuste naaldhout erg sterk, vormvast en goed bestand tegen slecht weer.
- Vuren dakbeschot: ook dakbeschot planken van vurenhout zijn een optie. Deze houtsoort is bv. wat goedkoper dan vele andere houtsoorten. Wél is het dan belangrijk om voor behandeld vurenhout te kiezen, om aantasting door houtrot of insecten te voorkomen.
- Eiken dakbeschot: wil je het dakbeschot van je woning, schuur, … zichtbaar laten als echte blikvanger? Dan is een eiken dakbeschot ideaal. Dit Europese hardhout ziet er namelijk niet alleen prachtig uit, maar is ook erg duurzaam. Zo creëer je een dak dat rustieke, tijdloze klasse uitstraalt.
- OSB of multiplex dakbeschot: naast houten planken kan het dakbeschot ook bestaan uit plaatmateriaal. Tegenwoordig is dit soort plaatwerk inclusief isolatie de norm geworden. Zulke platen kunnen bestaan uit OSB, multiplex, underlayment, …
Kies ik voor dakbeschot planken of voor dakbeschot platen?
Dat hangt onder andere af van jouw persoonlijke wensen en je budget. Wil je bv. een zichtbaar dakbeschot van binnenuit? Dan bieden dakbeschot planken van bv. eikenhout een grote esthetische meerwaarde. Hou je het liever betaalbaar en werk je je plafond toch af met gyproc? Dan is plaatmateriaal met isolatie een veel betere keuze.
BELANGRIJK: een professionele dakdekker informeert je niet alleen gericht over je dakbedekking, de beste isolatiemethode, …, maar ook over de staat van je dakbeschot. Laat je adviseren door een professional!
Dakbeschot vervangen: aandachtspunten
Bij een dakrenovatie denken we vooral aan het vernieuwen van de dakbedekking of het aanbrengen van dakisolatie. Tijdens dat soort klussen kunnen echter ook andere problemen aan het licht komen, zoals een beschadigd onderdak of een dakbeschot met houtrot of houtworm. In dat laatste geval moet je je dakbeschot deels of zelfs volledig vervangen. Een ervaren dakdekker houdt daarbij rekening met deze aandachtspunten:
- Dikte van het dakbeschot: de dikte van dakbeschot planken varieert tussen 16 – 18 mm. Kies je voor plaatmateriaal met isolatie om de isolatiewaarde van je dakopbouw te vergroten? Dan zullen die platen uiteraard wat dikker zijn.
- Positie van de dakisolatie: moet je je dakbeschot vervangen? Dan is dat het uitgelezen moment om ook dakisolatie te plaatsen. Bij een plat dak plaats je die dakisolatie sowieso het beste bovenop het dakbeschot om een warm dak te krijgen. Maar ook bij een hellend dak is dat de meest aangewezen methode als je je dak laat renoveren. Is zo’n grote renovatie niet nodig? Dan laat je je hellend dak beter langs binnen isoleren.
- Liggende of staande constructie: bij een staande constructie zijn de dakbeschot planken of platen verticaal geplaatst. Dat komt vooral voor bij pannendaken. Dat komt omdat een dakdekker de draagstructuur voor de dakpannen daar verticaal overheen legt. Bij een leien dak is een liggende constructie met horizontaal liggende planken dan weer beter.
- Nieuwe dakbedekking of niet: laat je nieuw dakbeschot plaatsen? En is je dakbedekking nog in goede staat? Dan kan een dakdekker je pannen, leien, … van je dak halen en ze na de werken weer op je dak plaatsen. Let wel op: wil je zeker zijn van een dak in topvorm voor vele jaren? Dan is het meestal beter om meteen ook je dakbedekking te laten vervangen.
Kosten dakbeschot vervangen
Het vervangen van dakbeschot wordt meestal opgepakt tijdens grotere dakrenovaties. Hoeveel betaal je dan voor nieuw dakbeschot, inclusief isolatie? Hieronder de richtprijzen per type dak:
- Dakbeschot + isolatie voor plat dak: € 80 à 120 per m² (excl. btw en dakbedekking, incl. plaatsing)
- Dakbeschot + isolatie voor hellend dak: € 50 à 70 per m² (excl. btw en dakbedekking, incl. plaatsing)
Een totaalprijs voor je dakrenovatie? Vraag dan meerdere offertes aan bij dakdekkers actief in je buurt. Zo vergelijk je niet alleen meerdere prijzen, maar ook gebruikte materialen, werkwijzen, uitvoertermijnen, … Ontvang vrijblijvend voorstellen van meerdere dakdekkers!
Waarom een ervaren dakdekker inschakelen?
Zelf nieuw dakbeschot plaatsen is allesbehalve aangeraden. Zowel voor je eigen veiligheid als voor de staat van je dak. Is een dakrenovatie aan de orde vanwege een beschadigde dakbedekking, versleten dakisolatie of oud dakbeschot? Laat het dan over aan een ervaren dakdekker. Zo ben je zeker van…
- Analyse van je dak: een dakdekker checkt niet alleen je dakbedekking, maar ook je dakisolatie, loodslabben, dakgoten, … Tijdens een dakrenovatie neemt hij dus ook een kijkje naar je dakbeschot. En is het nodig om die bebording (deels) te vervangen? Dan geeft hij je daarover gericht advies.
- Veilige, correcte uitvoering van de werken: zelf je dak opkruipen om dakbeschot te vervangen is geen aanrader. Een dakdekker gebruikt namelijk valbeveiliging, een stelling, … om alle werken veilig uit te voeren. Bovendien gebeurt alles zoals het hoort en profiteer je achteraf van een nieuw en optimaal geïsoleerd dak.
- Kwalitatieve materialen voor je dakbeschot: een professional gebruikt alleen hoogwaardige dakbeschot planken of platen met een lange levensduur. Ook andere materialen als isolatie, nieuwe dakbedekking, … zijn gegarandeerd van topkwaliteit.
- Garantie op de uitgevoerde werken: ga je zelf aan de slag en zijn er extra kosten door fouten tijdens de werken? Dan draai je daar zelf voor op. Met een vakspecialist profiteer je daarentegen van financiële bescherming dankzij een garantie op het geleverde werk. En bij een groot project als een dakrenovatie is dat geen overbodige luxe.
- Subsidies & financiële voordelen: combineer je het vervangen of vernieuwen van je dakbeschot met nieuwe dakisolatie en laat je al het werk uitvoeren door een dakdekker? Dan kom je in aanmerking voor verschillende financiële tegemoetkomingen. Denk aan de ISDE (Investeringssubsidie Duurzame Energie), de Energiebespaarlening, … Je kan soms zelfs een subsidie aanvragen bij je gemeente. En is je huis ouder dan 2 jaar? Dan profiteer je ook van een verlaagd btw-tarief van 9% over de arbeidskosten.
Vergelijk je graag 2 à 3 offertes voor jouw dakrenovatie? Goed idee, want dat is de beste manier om een weloverwogen keuze te maken tegen een correcte prijs. Je kan vrijblijvend meerdere voorstellen aanvragen via het onderstaande offerteformulier: