Rieten dak: info & prijzen
Een rieten dak ademt een unieke landelijke sfeer uit en is, mits goed onderhouden, een genot om te zien. Rieten daken zijn niet goedkoop maar gaan door de ambachtelijke manier waarop ze zijn opgebouwd al gauw 25 tot 40 jaar mee. Riet kan ook gecombineerd worden met andere materialen zoals glas, steen en hout waardoor je er een moderne woning een landelijk tintje mee kunt te geven.
Open en gesloten rieten daken
Er zijn twee soorten rieten daken te onderscheiden: het traditionele open dak en het modernere gesloten rieten dak. Bij een open dakconstructie liggen de rietstengels in verschillende lagen bovenop rietlatten gebonden. De onderconstructie blijft open waardoor het riet vanuit de woning zichtbaar blijft.
Tegenwoordig past men voornamelijk het gesloten systeem toe, ook wel schroefdak genoemd. Bij dit systeem wordt het riet met metalen schroeven en metaaldraad aan isolatieplaten vastgebonden. Door deze platen is het dak gesloten en direct ook geïsoleerd. Dit moderne systeem biedt vele voordelen ten opzichte van het klassieke systeem:
Voordelen gesloten rieten dak
- Goede isolatiewaardes mogelijk
- Hogere brandveiligheid (ook gunstig i.v.m. verzekeringspremies)
- Geen stof in de woning omdat het dak aan de binnenkant gesloten is
- Grote overspanningen mogelijk (met relatief weinig gordingen)
Voordelen open rieten dak
- Traditionele wijze van rietdekken
- Dak is goed geventileerd (riet kan goed uitdrogen)
- Lichte constructie
Kostprijs rieten dak
Rietdekken is een ambacht waarvoor je gemiddeld 70 tot 95 euro per vierkante meter betaalt. Dit is exclusief de kosten voor de nokvorsten. Afhankelijk van de kwaliteit betaal je hiervoor gemiddeld 80 euro per lopende meter. De kostprijs hangt voornamelijk af van de vorm van het dak en de aanwezigheid van dakkapellen, vensters, enz.
Bij een dak met veel uitbouwen en andere details kost het meer tijd om het riet vakkundig aan te brengen en zal de kostprijs hoger liggen dan bij een eenvoudig dak. Het is altijd verstandig om offertes aan te vragen bij verschillende aannemers, om prijzen te kunnen vergelijken. Dankzij dakvernieuwen.nl kan je kosteloos en vrijblijvend offertes aanvragen bij verschillende bedrijven.
Klik hier om nu jouw gratis offerte op maat aan te vragen.
Levensduur van rieten daken
De levensduur van een rieten dak bedraagt minimaal 25 jaar mits het vakkundig is aangebracht en periodiek onderhouden. Een levensuur van 30 tot 40 jaar komt in de praktijk echter ook geregeld voor. De levensduur is mede afhankelijk van het onderhoud, de dakhelling en de vochtbelasting van het dak.
Een dak dat grotendeels in de schaduw licht en omringd is door bomen zal gevoeliger zijn voor mos- en algvorming dan een dak dat veel zon ontvangt. Soms kiezen mensen er om esthetische redenen voor om het dak vóór de technische levensduur opnieuw te laten dekken. Het riet voldoet technisch gezien dan nog prima maar ziet er door weersinvloeden niet meer zo mooi uit.
Isolatie van rieten daken
Hoe een rieten dak geïsoleerd moet worden hangt af van de constructie. Bij een open constructie zal het isolatiemateriaal meestal aan de binnenkant van de woning aangebracht moeten worden. Dit isolatiemateriaal kan bestaan uit kunststof platen, minerale wol of een ecologisch materiaal als schapenwol. Een dampscherm moet voorkomen dat de isolatie vochtig gaat worden en wordt altijd aan de warme zijde van de isolatie aangebracht.
Bij sommige open daken is het ook mogelijk om te werken met sandwich-panelen die aan de bovenzijde voorzien zijn van een verhoogde lat waarop het riet bevestigd kan worden. Bij een gesloten dak (schroefdak) is het isoleren in de regel wat makkelijker en wordt het isolatiemateriaal aan de buitenzijde op het dak zelf aangebracht.
Onderhoud van een rieten dak
Bij een rieten dak is het belangrijk dat het riet na een regenbui goed kan uitdrogen. Wanneer het te lang vochtig blijft, gaan er mossen en algen op het dak groeien die het riet langzaam gaan verstikken waardoor het dak steeds vochtiger gaat worden.
Zo ontstaat er een vicieuze cirkel die er toe leidt dat het riet sterk in kwaliteit achteruit gaat en gaat verspochten. Het onderhoud van een rieten dak is dan meestal ook gericht op het bevorderen van de ventilatie. Dit kun je doen door:
- Het dak periodiek te laten onderhouden met een mos- en algenwerend product.
- Overhangende takken zoveel mogelijk te verwijderen (vallend blad of naalden die blijven liggen zijn nadelig voor de conditie van het dak). Datzelfde geldt voor dauwdruppels die elke dag van de takken vallen en op dezelfde plaats op het dak terecht komen.
- Vermijd schaduw op het dak zoveel mogelijk.
- Haal gevallen blad of naalden periodiek van het dak.
- Algemeen kun je stellen: hoe schoner een rieten dak, des te beter kan het uitdrogen en des te langer de levensduur.
Lees hier meer over het onderhoud van rieten daken.
Rieten dak verzekeren
Een rieten dak kun je over het algemeen voor dezelfde prijs verzekeren als voor een pannendak. Het moet dan wel gaan om een schroefdak (gesloten dak) want hierbij is de kans op brand een stuk geringer dan bij een open dak. Wanneer er immers in de woning brand zou ontstaat dan kan het vuur door de verschillende isolatielagen het riet niet goed bereiken.
Verder waait er geen wind door de kap waardoor zuurstof niet goed bij de brand kan komen.Verzekeringsmaatschappijen geven doorgaans kortingen wanneer je het riet met een brandwerend middel laat behandelen of wanneer je een sprinklerinstallatie op- of in het dak laat aanleggen.
Ideale hellingshoek voor een rieten dak
Voor een rieten dak is een hellingshoek van 45 tot 50 graden ideaal. Het regenwater kan bij dit soort steile dakconstructies snel afvloeien waardoor het riet minder lang vochtig blijft. Daken met een minder grote dakhelling (vanaf 25 graden) kunnen wel voorzien worden van riet, maar aangezien de levensduur dan veel beperkter is wordt dit in de praktijk niet vaak gedaan.
Zo bedraagt de levensduur van een rieten dak met een dakhelling van 30 graden slechts 12 jaar! Dit ten opzichte van een rieten dak met een dakhelling van 45 graden met een gemiddelde levensduur van 28 jaar.
Nokvorsten rieten dak
Om de nok van een rieten dak af te werken gebruikt men meestal nokvorsten van keramiek. Deze hebben een authentieke uitstraling die goed past bij de natuurlijke look van riet. De vorsten kunnen op verschillende manieren worden afgewerkt en de ruimtes tussen de nokvorsten vult men meestal op met een specie van cement. De kleur van de nokvorst en de specie kun je zelf kiezen.
Je kunt ook kiezen voor koperen nokvorsten. Deze hebben als voordeel dat ze een leven lang meegaan en niet begroeid zullen raken met mossen of algen. Het kopersulfaat in de nokvorsten heeft namelijk een anti-mos en anti-alg werking.