Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Dakvernieuwen.nl
banner image

Kunststof dakbedekking

Op zoek naar een ideale dakbedekking voor je plat dak? Overweeg dan eens een kunststof dakbedekking. Kunststof is een milieuvriendelijk én goedkoop alternatief voor bitumen. In dit artikel ontdek je meer over de eigenschappen, voor- en nadelen & prijzen van kunststof dakbedekking.

Kunststof dakbedekking laten plaatsen door een erkend dakwerker?
Ontvang gratis offertes op maat. 

 

Verschillende soorten kunststof dakbedekking

Kunststof dakbedekking wordt toegepast op platte of licht hellende daken. In tegenstelling tot bij roofing, wordt er geen brander gebruikt om de kunststof aan te brengen. Doordat kunststof een licht materiaal is, is deze dakbedekking weinig belastend voor de dakconstructie. Daardoor is een lichtere onderconstructie mogelijk. Globaal gezien kunnen we twee voorname soorten kunststof dakbedekking onderscheiden: PVC en EPDM.

 

pvc dakbedekking 1. PVC dakbedekking

PVC (Poly Vinyl Chloride) dakbedekking is de meest toegepaste vorm van kunststof daken, gezien zijn weerbestendigheid.

Deze dakbedekking, in de vorm van een membraan (folie), biedt goede weerstand tegen chemicaliën maar is niet bestand tegen organische oplosmiddelen.

Denk maar aan aardolieproducten zoals bitumen of polystyreen. Om die reden mag een PVC dakbedekking niet rechtstreeks op een onderlaag van bitumen of polystyreen worden geplaatst.

Een scheidingslaag is vereist.

 

Uitvoeringen

PVC-banen moeten minstens 1,2 millimeter dik zijn. De breedte kan variëren tussen 70 cm en 3 meter. Dit type dakbedekking gaat gemiddeld 15 à 40 jaar mee. Des te dikker het materiaal is, des te langer het doorgaans zal mee gaan.

Verder is het materiaal thermoplastisch. Door de toevoeging van weekmakers en UV-stabilisatoren is het een soepel materiaal dat mee uitzet en krimpt bij temperatuurwisselingen. PVC-folies worden zowel in gewapende als ongewapende uitvoeringen geleverd. Een gewapende uitvoering is aan te raden om scheurvorming te voorkomen.

PVC dakbedekking bestaat ook in de vorm van lichtdoorlatende harde golfplaten. Deze worden vooral toegepast op allerlei soorten bijgebouwen (carport, serre, veranda, loodsen,…).

 

Voor- en nadelen van een PVC dakbedekking

+ Licht van gewicht maar toch sterk

+ Waterdicht

+ Door het lichte gewicht is het materiaal gemakkelijk bewerkbaar

+ PVC dakbedekking oogt modern en is in alle kleuren verkrijgbaar

+ Dit materiaal is volledig recycleerbaar en dus zeer milieuvriendelijk

+ De dakbedekking is wortelbestendig, waardoor het goed geschikt is op groendaken

+ Creëert een aangenamer leefcomfort in huis, aangezien PVC zonlicht weerkaatst (UV-bestendig)

+ Een PVC dak is onderhoudsvriendelijk: een (half)jaarlijkse reiniging met enkel water volstaat

+ PVC dakbedekking is vrij goedkoop

+ Het materiaal wordt niet op het dak gebrand (zoals bij bitumen) en is bijgevolg brandveilig

 

PVC dakbedekking plaatsen is arbeidsintensief werk dat je beter niet zelf uitvoert.

Na verloop van tijd verdwijnen de weekmakers uit het materiaal, waardoor de flexibiliteit lichtjes afneemt.

 

TIP: Kies een wit PVC dak voor een prettigere gevoelstemperatuur
Een populaire kleur van PVC dakbedekking is wit. Deze kleur heeft het voordeel dat zonlicht extra goed gereflecteerd wordt. Gevolg is dat de daktemperatuur daalt en het gebouw binnenin minder snel opwarmt. Zo zul je tijdens de zomer minder energie verspillen aan koeling. Let wel: hoe properder en jonger het dak, hoe beter de reflectiewaarde en hoe hoger de besparingen. Via de offertepagina ontvang je vrijblijvend offertes op maat.

 

kunststof dakbedekking

 

2. EPDM

EPDM bestaat uit synthetisch rubber en heeft een levensduur van ongeveer 30 tot 50 jaar. Het is eveneens een zeer sterk, UV-bestendig en soepel materiaal dat het hele jaar door goed beloopbaar is. EPDM kan geplaatst worden bij zowel nieuwbouw als renovatie en is in één stuk leverbaar. Soms is het zelfs mogelijk om EPDM boven de bestaande dakbedekking aan te brengen. In dit artikel lees je meer over de eigenschappen en plaatsing van EPDM.

 

3. TPO

Ook kan je opteren voor TPO: deze duurzame kunststof dakbedekking verenigt de voordelen van PVC en EPDM, zonder de nadelen. Qua uitzicht lijkt TPO folie erg op PVC, maar de chemische samenstelling is verschillend. TPO bevat bijvoorbeeld geen weekmakers en is wél rechtstreeks toepasbaar op ondergronden zoals bitumen of geëxpandeerd polystyreen.

 

 

Hoeveel kost kunststof dakbedekking?

Benieuwd naar de prijs van PVC dakbedekking? Concrete prijzen meegeven is moeilijk, aangezien de totaalprijs door meerdere factoren bepaald wordt. Denk maar aan de oppervlakte van het dak, de gekozen kleur, de bereikbaarheid van het dak, het al dan niet verwijderen van een oude dakbedekking,… Qua materiaal kan je uitgaan van een prijs tussen de 10 en 15 euro per vierkante meter. Laat je de kunststof dakbedekking plaatsen, reken dan op gemiddeld € 50 à 70 per m² (incl. btw en plaatsing).

EPDM is iets duurder: prijzen variëren tussen 60 en 80 euro per m² (incl. btw en plaatsing). Dit kan oplopen tot 150 à 200 euro per m² indien ook de oude dakbedekking verwijderd moet worden. TPO kost op zijn beurt gemiddeld € 60 à 70 euro per m² (incl. btw en plaatsing).

Het is aangeraden om de kunststof dakbedekking te laten plaatsen door een professional. Zo ben je zeker van een mooi en foutloos resultaat. Om kosten uit te sparen doe je er goed aan prijzen van verschillende vakmannen te vergelijken. Op de offertepagina kan je offertes op maat aanvragen bij erkende dakwerkers in de buurt. Deze dienst is volledig gratis en vrijblijvend. Klik hier om offertes te ontvangen.

 

 

Kunststof dakbedekking aanbrengen: werkwijze

PVC dakbedekking wordt op het dak bevestigd aan de hand van lijm en een mechanische föhn (zeer hete lucht). Anders dan bij bitumen, bestaat er hierdoor geen enkel brandgevaar tijdens de plaatsing. De mechanische bevestiging (ook ‘kimfixatie’ genoemd) is nodig om te voorkomen dat de folie loskomt in de hoeken. Aan de dakdoorvoeren en randopstanden is dus extra aandacht vereist.

Eerst en vooral worden de PVC rollen uitgerold en op maat versneden. Het is belangrijk dat de banen voldoende overlappen; minimum 10 centimeter is aangewezen. Dit is nodig met betrekking tot de waterdichtheid van het dak. De naden van de folie worden dichtgemaakt aan de hand van vloeibare PVC.

 

kunststof dakbedekking

 

Offertes op maat van jouw project ontvangen?

Kies voor een erkend dakdekker en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.