Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Dakvernieuwen.nl
banner image

Leien dak plaatsen & renoveren - Info en prijzen

Het bekende spreekwoord “dat gaat van een leien dakje”, zegt al heel veel over de kenmerken van een leien dak. Leien staan namelijk bekend om hun vlakke en strakke uiterlijk. Daarnaast kan men met leien ook allerlei kanten uit. Vandaar dus deze uitdrukking. Na dakpannen, zijn leien de meest gekozen soort dakbedekking. Info over de plaatsing, prijzen en onderhoud van leien daken vind je hier.

 

Nieuw leien dak plaatsen? Vraag hier uw online offerte aan.

Leien dak laten reinigen? Vraag hier uw online offerte aan.

 

Soorten leien

Er zijn twee soorten leien, namelijk natuurleien en kunstleien. Natuurleien worden gemaakt van leisteen. Hiervoor worden schilfers van de leisteen ontgonnen in landen als Frankrijk en Spanje en daar maakt men dan de natuurleien van.

Deze leien bevatten een ruwe structuur en geven daarom een levendige uitstraling aan een woning. Kunstleien daarentegen bestaan uit vezelcement en worden gemaakt in een fabriek. Deze leien zijn vaak groter van formaat en wat vlakker dan natuurleien.

leien plaatsen

 

Een groot verschil tussen deze beiden soort leien is de prijs. Uiteraard zijn natuurleien een stuk duurder dan kunstleien. Daarentegen hebben natuurleien een onbeperkte levensduur, terwijl kunstleien na een jaar of 20 toch wel aan vervanging toe zijn.

Daarnaast is er bij natuurleien kans op onzuiverheden en kleurverschillen, omdat het bij deze leien gaat om een natuurproduct. De meeste mensen kiezen uiteindelijk voor kunstleien, omdat deze goedkoper zijn, er meer keus is in formaat en kleur en de kunstlei op verschillende manieren kan worden geplaatst.

 

Voordelen van leien

Leien als dakbedekking kennen een heel aantal voordelen. Hieronder een kleine opsomming daarvan:

-Een zeer grote duurzaamheid.

-Ze zijn te gebruiken op alle soorten daken en gevels.

-Slijtvast.

-Natuurleien gaan een heel leven mee.

-Ze zijn absoluut waterdicht.

-De leien wegen maar weinig en kunnen daarom goed gecombineerd worden met een wat lichtere dakstructuur.

-Ze zorgen voor een goede isolatie.

-U heeft weinig onderhoud aan deze dakbedekking.

-Er kan worden gekozen voor het zelfde materiaal op het dak en op de gevel.

 

Kostprijs leien dak

Misschien is de prijs wel het enige nadeel aan leien. Aan de vele voordelen die leien met zich meebrengen, hangt namelijk wel een prijskaartje. Al is het wel zo dat de prijs van leien soms hoger wordt ingeschat dan hij eigenlijk is. Dit komt omdat mensen vaak direct denken aan natuurleien, terwijl men met kunstleien toch wel voor een lagere prijs kan slagen.

 

Nieuw leien dak plaatsen? Vraag hier uw online offerte aan.

Leien dak laten ontmossen? Vraag hier uw online offerte aan.

 

De prijs van de leien is niet alleen te wijten aan het materiaal van dit soort dakbedekking, maar ook aan de manier van leggen van deze pannen.

Hoogstwaarschijnlijk heeft u toch wel een vakman nodig die deze dakpannen voor u bevestigd. Elke lei dient afzonderlijk bevestigd te worden op de panlatten waardoor het een arbeidsintensieve klus is. Als gevolg van deze manier van plaatsen, zijn de leien wel zeer stormbestendig en hoeft u niet bang te zijn dat ze van het dak zullen waaien tijdens een hevige storm.

Kiest u voor een klein formaat leien, dan liggen de prijzen nog weer iets hoger. Concluderend kunnen we stellen dat een leien dak een vrij kostbare investering is, maar deze dakbedekking gaat, zeker als het gaat om natuurleien, een heel leven mee.

 

Wanneer kiezen voor een leien dakbedekking?

Of het nu gaat om een nieuwbouwwoning of een monumentaal oud pand, leien kunnen altijd. Wel is het zo dat vierkante leien beter passen bij een moderne woning en de rechthoekige leien, met wat afgeronde hoeken, sluiten weer beter aan bij de stijl van een oudere woning. Als het gaat om leien, wordt snel gedacht aan de kleur grijs.

Nu is het ook waar dat de meeste leien daken bestaan uit een grijstint, maar ze zijn zeker ook wel in andere kleuren verkrijgbaar. Zo leveren diverse fabrikanten leien in tinten van bruin, donkerblauw en rood. Maar ondanks deze mogelijkheden in andere kleuren, blijft grijs onverminderd populair als het gaat om leien daken.

Omdat leien, naast dakbedekking, ook kunnen fungeren als gevelbekleding, kan er een mooie continuïteit gecreëerd worden tussen dak en gevel. Mede om deze reden zorgen leien voor een strakke, egale en authentieke uitstraling.

 

 

Offertes op maat van jouw project ontvangen?

Kies voor een erkend dakdekker en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.