Dakvernieuwen.nl

Dakpanplaten: info & prijzen

Op zoek naar een manier om je dak goedkoop, snel en toch stijlvol te bedekken? Dan zijn dakpanplaten wellicht iets voor jou. Ze zijn in verschillende formaten, kleuren en uitvoeringen verkrijgbaar. In dit artikel lees je meer over de voor- en nadelen en prijzen van dakpanplaten.

Je dak laten bedekken met dakpanplaten? Vraag hier gratis offertes aan. 

 

dakpanplaat

Wat zijn dakpanplaten?

Dakpanplaten zijn kunstmatige prefab dakplaten die de uitstraling hebben van klassieke dakpannen. Ze worden vooral gebruikt bij woningen, schuren, garages, boerderijen,…

De platen zijn gemaakt uit gegalvaniseerd staal, aluminium of kunststof. Elke plaat bevat meerdere dakpannen. De platen zijn voorzien van een coating, waardoor deze weinig of geen onderhoud vragen.

Stalen dakpanplaten zijn wat zwaarder maar goedkoper dan die in aluminium. Aluminium platen zijn veel minder gevoelig voor roest; stalen platen hebben nog corrosiebescherming nodig.

 

Ook kunststof is, net als aluminium, een licht maar duurzaam materiaal. Deze panelen zijn iets vatbaarder voor wind en moeten dus goed worden vastgemaakt. Kunststof platen hebben dan wel weer het voordeel dat ze minder geluidshinder voortbrengen.

 

Voor- en nadelen platen met dakpannen

Dakpanplaten zijn licht van gewicht, waardoor je ze ook kan gebruiken voor zwakkere dakconstructies

Dankzij het grote formaat kunnen dakpanplaten snel en gemakkelijk gemonteerd worden, zodat de installatiekosten lager zullen liggen. Bovendien kunnen ze bij renovatie bovenop de bestaande dakbedekking geplaatst worden.

+ Door te kiezen voor geïsoleerde dakplaten kan men eveneens tijd uitsparen

De prijs per vierkante meter ligt lager dan bij gewone dakpannen

+ De platen kunnen al worden aangebracht op daken met een hellingsgraad vanaf 7 à 10 graden

Een dakpanplaat heeft een relatief lange levensduur van 15 à 20 jaar

 

De dakplaten kunnen na enkele jaren een iets doffere kleur krijgen, terwijl authentieke dakpannen hun mooie uitstraling langer behouden

– Het plaatsen van een dakkoepel of dakkapel zal wat moeilijker verlopen

– Met dakpanplaten kun je meer last hebben van geluidsoverlast bij regen- of hagelbuien. Dit kan verholpen worden door te kiezen voor geïsoleerde dakpanplaten. Ook in geval van een overzetdak zal de bestaande dakbedekking de nodige geluidsisolatie bieden.

– Condensvorming: aan de onderkant van de platen kan druppelvorming (condens) ontstaan ten gevolge van slechte ventilatie of temperatuurverschillen. Daarom moet een anticondens folie aangebracht worden onder de platen.

 

dakpanplaten

 

Hoeveel betalen?

Dakpanplaten zijn niet zo duur in aanschaf. Prijzen beginnen al vanaf 10 euro per vierkante meter. De prijzen kunnen echter variëren naargelang het formaat, de fabrikant en de gebruikte materiaalsoort. Ook betaal je vanzelfsprekend meer indien je kiest voor platen die al voorzien zijn van een isolatielaag. Hieronder enkele richtprijzen:

 

 Kunststof
Aluminium
Staal
Prijs niet-geïsoleerde dakpanplaten€ 25 (1x2m)
€ 50 (1x4m)
€20
€10 - €15 per m²
Prijs geïsoleerde dakpanplaten€ 35 (1x2m)
€ 70 (1x4m)
€23
€13 - €18 per m²

 

dakpanplaten

 

Uitvoeringen van dakpanplaten

Dakpanplaten zijn geen authentieke materialen. Dit heeft als bijkomend voordeel dat de platen in veel kleuren geproduceerd kunnen worden, in tegenstelling tot originele pannen. Platen in staal kan je gewoonlijk wel in meer kleuren (een 20-tal) aanvragen dan aluminium dakpanplaten. Standaardkleuren – die het meest op echte dakpannen lijken – zijn antraciet, terracotta, rood, zwart en groen.

Bovendien zijn de meeste platen voorzien van een ingebouwde regengoot. Op die manier ben je zeker van een goede afwatering en vochtproblemen worden zo beter vermeden.

Het is overigens mogelijk om de dakplaten op maat te laten maken. Ook de grootte van de pannen zelf kun je in principe laten aanpassen. Welke dakvorm je ook hebt, dakpanplaten passen overal!

Er zijn enkele belangrijke aandachtspunten bij het installeren van dakplaten. Het is bijvoorbeeld belangrijk dat de eerste platenrij mooi recht ligt om problemen te vermijden. Ook de schroeven moeten juist worden bevestigd. Daarom is het steeds aangewezen de dakpanplaten te laten monteren door vakmannen. Via onze online offertepagina kan je gratis en vrijblijvend prijsoffertes aanvragen.

 

Offertes op maat van jouw project ontvangen?

Kies voor een erkend dakdekker en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.