Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Dakvernieuwen.nl
banner image

Dakpanplaten: info & prijzen

Op zoek naar een manier om je dak goedkoop, snel en toch stijlvol te bedekken? Dan zijn dakpanplaten wellicht iets voor jou. Het zijn dakplaten met het uitzicht van echte dakpannen, verkrijgbaar in verschillende formaten, kleuren en uitvoeringen. Meer over de voor- en nadelen, prijzen, … van dakpanplaten lees je in dit artikel.

Ga snel naar:
Voordelen en nadelen
Prijs dakpanplaten
Mogelijke uitvoeringen
Dakpannen of dakpanplaten?
Ontvang vrijblijvend offertes

 

dakpanplaat Wat zijn dakpanplaten?

Dakpanplaten zijn prefab dakplaten met de uitstraling van klassieke dakpannen (elke plaat bevat meerdere dakpannen). Ze worden gebruikt voor het bedekken van daken van verschillende soorten gebouwen: woningen, schuren, garages, boerderijen,… en zijn mogelijk bij zowel nieuwbouw als renovatie.

Dakpanplaten zijn gemaakt uit gegalvaniseerd staal, aluminium of kunststof. Je kan daarbij kiezen voor geïsoleerde dakpanplaten of dakpanplaten zonder isolatie. De platen zijn ook voorzien van een coating, waardoor deze weinig of geen onderhoud vragen.

 

Voordelen en nadelen van dakpanplaten

Net zoals andere dakbedekkingen hebben ook dakpanplaten hun eigen voor- en nadelen. Een overzicht:

 

Voordelen

  • Licht gewicht: dakpanplaten zijn licht van gewicht, waardoor je ze ook kan gebruiken voor minder sterke dakconstructies.
  • Snel en makkelijk te plaatsen: dankzij het grote formaat kunnen dakpanplaten snel en gemakkelijk gemonteerd worden. Zo blijven de installatiekosten beperkt. Bovendien kunnen ze bij renovatie bovenop de bestaande dakbedekking geplaatst worden.
  • Geïsoleerde dakpanplaten zijn mogelijk: met geïsoleerde dakpanplaten kies je voor dakbedekking en dakisolatie in 1. Het gaat om enkel- of dubbelwandige metalen dakpanelen met aan de binnenkant thermisch isolatiemateriaal (kunststof hardschuim zoals PIR of PUR).
  • Relatief goedkoop: dakpanplaten zijn goedkoop in vergelijking met andere soorten dakbedekking.
  • Lange levensduur: dakpanplaten hebben een relatief lange levensduur van 20 à 50 jaar. De levensduur is wel sterk afhankelijk van de kwaliteit van de plaatsing.
  • Mogelijk op verschillende daktype: de platen kunnen al worden aangebracht op daken met een hellingsgraad vanaf 7 à 10 graden.

 

Nadelen

  • Plaatsing is moeilijker rond dakkoepels, dakkapellen, …: door het grotere formaat is het moeilijker om rond dakkoepels, dakkapellen, schoorstenen, … te werken. Het is hoe dan ook wel mogelijk.
  • Geluidsoverlast: met dakpanplaten kun je meer last hebben van geluidsoverlast bij regen- of hagelbuien. Dit kan verholpen worden door te kiezen voor geïsoleerde dakpanplaten. Ook in geval van een overzetdak zal de bestaande dakbedekking de nodige geluidsisolatie bieden.
  • Condensvorming: aan de onderkant van dakpanplaten zonder isolatie kan druppelvorming (condens) ontstaan als gevolg van slechte ventilatie of temperatuurverschillen. Daarom moet een anticondens-folie aangebracht worden onder de platen. Een gespecialiseerde dakwerker verzekert je van een kwalitatieve plaatsing waarbij rekening gehouden wordt met alle aandachtspunten.

 

Prijs dakpanplaten

Dakpanplaten zijn niet zo duur in aanschaf. De prijzen variëren tussen 20 en 200 euro per vierkante meter (incl. btw en plaatsing). Verder hangt de kostprijs af van het formaat van de dakpanplaten, de fabrikant, de afwerking, de dikte van het isolatiemateriaal (bij dakpanplaten met isolatie), eventueel voorbereidende werken, … Ook betaal je vanzelfsprekend meer indien je kiest voor dakpanplaten met isolatie:

Soort dakpanplatenGemiddelde prijs per m²
(incl. btw en plaatsing)
Standaard dakpanplaten€ 20 à 60
Dakpanplaten met isolatie€ 50 à 200

TIP: dit zijn slechts richtprijzen. Bovendien kunnen de prijzen verschillen per dakwerker. We raden daarom aan om offertes aan te vragen bij 2 à 3 verschillende dakwerkers. Zo kan je makkelijk prijzen, uitvoeringen, uitvoeringstermijnen, … vergelijken. Ontvang en vergelijk vrijblijvend offertes op maat van jouw project.

 

 

Dakpanplaten zelf laatsen of laten plaatsen?

Mits het juiste materiaal en voldoende kennis en handigheid, is het mogelijk om dakpanplaten zonder isolatie zelf te plaatsen. Geïsoleerde dakpanplaten zijn moeilijker zelf te plaatsen. Doordat ze van isolatie voorzien zijn is een horizontale overlapping niet aangeraden. De platen worden daarom meestal op maat gemaakt zodat ze over de volledige lengte van het dak lopen. Door die grote omvang is voor de plaatsing meestal een kraan nodig. De extra kosten voor het maatwerk en de kraan worden wel gecompenseerd door de snelle plaatsing.

Let op, of je nu kiest voor dakpanplaten met of zonder isolatie, er zijn enkele belangrijke aandachtspunten bij het installeren ervan. Zo is het belangrijk dat de eerste platenrij mooi recht ligt om problemen te vermijden. Ook de schroeven moeten juist worden bevestigd. Daarom is het steeds aangewezen de dakpanplaten te laten monteren door een vakman. Ontvang vrijblijvend advies en prijzen op maat via de offertepagina.

 

dakpanplaten leggen

Mogelijke uitvoeringen

Dakpanplaten zijn verkrijgbaar met of zonder isolatie en in verschillende materialen, kleuren, afmetingen en afwerkingen. We zetten de mogelijkheden kort op een rij:

 

1. Isolatie

Kies je nu best voor dakpanplaten met isolatie of zonder? Dat hangt vooral af van de situatie. Gaat het om een dak waarbij een goede thermische isolatie van minder belang is (bvb. bij een tuinhuis), dan kan je kiezen voor dakpanplaten zonder isolatie. Is thermische isolatie en energiezuinigheid wel belangrijk (bvb. bij woningen, opslagplaatsen, …), dan zijn geïsoleerde dakpanplaten meer aangeraden. Deze zijn iets duurder, maar zorgen wel voor een betere thermische en geluidsisolatie.

LET OP: als doe-het-zelver kan je enkel dakpanplaten zonder isolatie gebruiken. Door de grotere omvang is voor de plaatsing van dakpanplaten met isolatie namelijk meestal een kraan nodig.

 

2. Materiaal en kleur

Dakpanplaten aanleggen kan in diverse materialen: gegalvaniseerd staal, aluminium of kunststof. Stalen dakpanplaten zijn goedkoper dan die in aluminium. Ze hebben wel corrosiebescherming nodig. Aluminium platen zijn duurder, maar wel lichter van gewicht en minder gevoelig voor roest. Ook kunststof is, net als aluminium, een licht maar duurzaam materiaal. Deze panelen zijn wel wat vatbaarder voor wind en moet je dus goed vast maken. Kunststof platen hebben wel het voordeel dat ze minder geluidshinder voortbrengen.

Dakpanplaten kunnen in verschillende RAL-kleuren geproduceerd worden. Standaard kleuren – die het meest op echte dakpannen lijken – zoals antraciet, terracotta, roodtinten, zwarte en grijs zijn het populairst.

 

3. Afmetingen

Dakpanplaten zijn verkrijgbaar is verschillende afmetingen. De standaardbreedte is 1 meter. De lengtes kunnen verschillen en zijn mogelijk tot ongeveer 20 meter. Het is ook mogelijk om de dakplaten op maat te laten maken. Ook de grootte van de pannen zelf kun je in principe laten aanpassen. Welke dakvorm je ook hebt, dakpanplaten passen overal!

 

4. Afwerking

Voor de binnen- en buitenzijde van dakpanplaten heb je verschillende afwerkingsmogelijkheden. Zo kan je de binnenkant van geïsoleerde dakpanplaten zo laten zodat de isolatie zichtbaar blijft of laten afwerken met bijvoorbeeld staal of polyester. Voor de buitenzijde kan je bijvoorbeeld kiezen voor een beschermende coating.

Ook voor de afwerking van de nok en dakranden is het mogelijk om voor bijpassende profielen te kiezen die zorgen voor een perfecte aansluiting en waterdichting.

 

Vergelijk de mogelijkheden bij verschillende plaatsers

De mogelijkheden op vlak van materiaal, kleuren, afwerking, … kan verschillen per dakwerker. Zo kan het dat de ene vakman bepaalde kleuren wel aanbiedt en de andere niet. Je doet er daarom goed aan offertes aan te vragen bij 2 à 3 verschillende dakwerkers. Zo kan je makkelijk de mogelijkheden, maar ook prijzen vergelijken. Start je aanvraag hier.

 

Dakpannen of dakpanplaten?

Dakpanplaten worden vaak gekozen als alternatief voor dakpannen. Maar wat is nu de beste keuze? We vergelijken beide opties op vlak van:

  • Look: vroeger kon je dakpanplaten nog herkennen aan de vlakke dakranden. Bij de nieuwste generatie dakpanplaten zie nog nauwelijks het verschil met traditionele dakpannen. Zelfs de kleinste details zoals de nokranden hebben dezelfde look als dakpannen.
  • Prijs: dakpannen zijn doorgaans goedkoper dan dakpanplaten. Doordat ze makkelijker en sneller geplaatst kunnen worden, komen dakpanplaten vaak toch goedkoper uit.
  • Plaatsing: een dak met dakpanplaten is veel lichter van gewicht dan een dak met traditionele dakpannen. Door het lichte gewicht zijn dakpanplaten geschikt voor zowat alle dakconstructies. Het grote formaat (meerdere dakpannen of 1 plaat) zorgt er ook voor dat de plaatsing sneller kan gebeuren dan bij afzonderlijke dakpannen.

CONCLUSIE: er is geen goede of slechte keuze. Je keuze zal vooral afhangen van je eigen wensen. Je doet er goed aan om verschillende dakwerkers te raadplegen. Ze informeren je over beide opties, geven advies op maat van jouw dak en wensen en maken op basis daarvan een aangepaste offerte. Zo kan jij correct prijzen en voorstellen vergelijken. Ontvang en vergelijk vrijblijvend offertes van gespecialiseerde dakwerkers actief in jouw buurt via onderstaand offerteformulier:

 

 

Offertes op maat van jouw project ontvangen?

Kies voor een gespecialiseerde dakwerker en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.