Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Dakvernieuwen.nl
banner image

Zinken dak: info & prijzen

Zinken daken waren in de jaren ’90 erg populair, maar ook de laatste jaren doen ze het opnieuw goed. Een zinken dak oogt niet alleen heel modern, daarnaast is het uiterst duurzaam en onderhoudsvriendelijk. In dit artikel ontdek je alle voordelen van zinken daken, hun prijzen en mogelijkheden.

 

zinken dakbedekking Waarom zinken dak kiezen?

Een zinken dak biedt heel wat voordelen. Om te beginnen kunnen zowel platte als hellende daken met zink bedekt worden; slechts een hellingsgraad van 3 graden is vereist.

Verder is zink een flexibel en plooibaar materiaal dat zich gemakkelijk laat bewerken. Daardoor is zink toepasbaar op álle dakvormen en biedt het diverse architecturale mogelijkheden.

Zink staat vooral bekend om zijn extreem lange levensduur. Een zinken dak kan tot wel 125 jaar meegaan!

Bovendien hebben we te maken met een natuurlijk materiaal dat volledig recycleerbaar is.

Ook is zink erg gemakkelijk qua onderhoud. Wanneer je kiest voor een zinken dakbedekking, zal de dakconstructie compact blijven. Zo behoud je meer ruimte voor goede thermische isolatie.

 

Een zinken dak laten plaatsen door een professioneel dakwerker in de buurt?
✓ Klik hier om gratis en vrijblijvend offertes op maat te ontvangen.

 

 

Nadelen van een zinken dakbedekking

Net zoals alle metalen materialen is zink niet geluidsisolerend. Daarom maak je best gebruik van thermische én geluidswerende isolatie. Houd er ook rekening mee dat zink één van de duurdere dakbedekkingen is. Ook is zink iets gevoeliger voor deukjes (bijvoorbeeld bij zware hagel). De dakplaten zijn moeilijker te vervangen of plaatsen dan bijvoorbeeld dakpannen en leien. Ook de isolatie is moeilijker aan te brengen.

 

 

Hoeveel kost een zinken dak?

Exacte prijzen voor een zinken dak meegeven is niet mogelijk. De totaalprijs hangt immers van een heleboel factoren af, zoals de oppervlakte van het dak, de moeilijkheidsgraad, de afwerking, enzovoort. We kunnen wel een richtprijs per vierkante meter geven om een globaal beeld te krijgen van de totale kosten. Een zinken dak kost gemiddeld 65 à 110 euro per m², inclusief BTW en montage.

Wil je een zinken dak laten plaatsen? Dan doe je best beroep op een erkend en ervaren vakman. Een zinken dak aanleggen is geen eenvoudige klus die de nodige kennis vereist. Wees je ervan bewust dat prijzen ook sterk kunnen variëren tussen dakwerkers onderling.

Daarom doe je er goed aan offertes aan te vragen bij verschillende dakwerkers. Via onze online offerteservice kun je gratis en vrijblijvend prijsoffertes op maat ontvangen van meerdere professionals in de buurt. Zo kun je het interessantste voorstel kiezen en geld uitsparen. Klik hier om naar de offertepagina te gaan.

 

zinken dak

 

Verschillende uitvoeringen mogelijk

Een zinken dakbedekking is in verschillende uitvoeringen verkrijgbaar. Zo is een zinken dak niet enkel in de vorm van panelen (stroken) mogelijk, ook zinken leien zijn een optie. Het voordeel van de panelen is dat deze vrij snel kunnen geïnstalleerd worden.

De zinken leien zijn op hun beurt erg handig om complexere dakvormen mee af te werken. Denk bijvoorbeeld aan daken met ronde vormen, torens, dakkapellen, enzovoort. Deze leien hebben de vorm van een vierkant of ruit en kunnen diagonaal, horizontaal of verticaal geplaatst worden. Ze zijn iets groter dan natuurleien, maar wel lichter van gewicht.

 

Gepatineerd zink

Een zinken dak bestaat vrijwel volledig uit zink, samen met een erg kleine hoeveelheid koper en titaan. Na verloop van tijd zal, onder invloed van oxidatieprocessen, een donkere patinalaag ontstaan op het dak. Deze laag geeft het zink een halfmatte look en beschermt tegen alle weersinvloeden en luchtvervuiling. Het dak kan dan bijvoorbeeld niet roesten. Deze patinalaag draagt er toe bij dat het dak een levensduur heeft van om en bij de 125 jaar.

Er bestaat ook zoiets als geprepatineerd zink. Dit is zink die al tijdens het productieproces van een beschermingslaag werd voorzien. Deze optie is vanzelfsprekend duurder dan gewoon zink en wordt in de praktijk vooral toegepast voor gevels.

En dat is nog niet alles: je kan eveneens kiezen voor gelakt zink. Standaardkleuren zijn antraciet, kopergroen, hemelsblauw, wit of donkerbruin. Bespreek de mogelijkheden met een specialist en ontvang gerichte prijsoffertes op maat. Klik hier om in contact te komen met erkende dakwerkers.

 

 

Aandachtspunten bij een zinken dak

  • Zink is een natuurlijk materiaal, wat betekent dat het kan gaan krimpen en uitzetten. Daarom zijn uitzetnaden nodig bij de montage van deze dakbedekking.
  • In tegenstelling tot vroeger moet zink tegenwoordig niet meer verlucht worden aan de onderzijde (door middel van ventilatieopeningen). Zo hoef je geen onnodige energie te verliezen en zul je geen last hebben van koude lucht of condensatie in het dak.
  • Kies je voor een zinken dak, dan moet je rekening houden met vrijkomende metaaldeeltjes. Deze dreigen dan in het regenwater en vervolgens het oppervlaktewater terecht te komen. Of dit schadelijk is werd nog niet bewezen, maar je doet er toch goed aan om een filtersysteem te voorzien zodat metaal tegengehouden wordt.

 

zinken dak

 

Offertes op maat van jouw project ontvangen?

Kies voor een erkend dakdekker en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.