Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Dakvernieuwen.nl
banner image

Dakraam plaatsen

Je wil je zolderruimte omtoveren tot een thuiskantoor, een extra slaap- of badkamer, …? Dan is het vaak nodig om 1 of meerdere dakramen te plaatsen. Zo kan je de ruimte (optisch) vergroten en meer lichtinval creëren. Maar welk type dakraam plaats je het best?  Waarmee moet je rekening houden bij het plaatsen van een dakraam? En hoeveel betaal je gemiddeld voor zo’n project? Je leest het hier!

Ga snel naar:
Soorten dakramen
Prijs dakraam plaatsen
Hoe dakraam plaatsen?
Belangrijke aandachtspunten
Enkele veelgestelde vragen
Vraag gratis je offertes aan

 

 

Waarom een dakraam laten plaatsen?

Een dakvenster plaatsen op zolder is een interessante investering in meerdere opzichten. Met zo’n dakraam profiteer je van…

 • Aangenaam wooncomfort: een dakraam vergroot het wooncomfort op je zolder. Meer lichtinval doet de ruimte onder het dak niet alleen groter lijken, maar is ook gezonder en verbetert je humeur.
 • Ventilatie & isolatie: dankzij dakramen kan je de zolderruimte manueel ventileren. Bovendien beschikt een dakraam op maat over goede isolerende eigenschappen.
 • Waardevermeerdering woning: een mooi dakraam verbetert het uitzicht van je woning en verhoogt ook de waarde ervan. Een extra leefruimte is vaak een pluspunt voor geïnteresseerde kopers.
 • Verschillende vormgevingsmogelijkheden: dakramen bestaan in verschillende types, vormgevingen, bedieningsmethoden, …  Zo kan je perfect een dakraam op maat samenstellen.

Offertes voor dakramen aanvragen? Kom in contact met enthousiaste vakmannen actief in je regio via ons aanvraagformulier. Start hier je aanvraag.

dakraam plaatsen

 

Welk type dakraam plaatsen?

We onderscheiden verschillende types dakvensters op basis van de manier waarop ze openen. Wil je de beste en mooiste keuze maken voor jouw woning? Dan heb je de keuze uit een ruim assortiment:

 

1. Uitzet- en/of kanteldakraam

Een uitzet- en een kanteldakraam komen het vaakst voor. Het grote verschil  zit in de manier waarop de ramen openen. De tuimelas van een kantelraam bevindt zich in het midden, terwijl een uitzetraam bovenaan kantelt. Je kan het mechanisme van beide ramen ook combineren. Met een uitzet-kanteldakraam profiteer je van een handig systeem dat je zowel in kiep- als uitzetstand kan openen.

Waarom dit kiezen?  Op zoek naar een makkelijk te bedienen en betaalbaar dakraam waarmee je zowel meer lichtinval krijgt als makkelijk de ruimte kan ventileren? Dan is een uitzet- of kanteldakraam een goede keuze.

 

2. Vast dakraam

Een vast dakraam kan je niet openen. Het biedt dus niet de mogelijkheid om manueel te ventileren. Om dit tekort te compenseren, zijn er ventilatiekleppen in het raamkader verwerkt om de toevoer van verse lucht te verzekeren. Er bestaan kleine vaste dakramen waarmee je voornamelijk meer licht binnenbrengt, maar je kan ook een vast glas- en gevelelement samenstellen dat loopt van de nok van het dak tot aan de zoldervloer.

Waarom dit kiezen? Is meer lichtinval je voornaamste prioriteit? En zoek je een betaalbare optie? Dan is een vast dakraam een goede keuze. Ze volstaan ook wanneer de ruimte onder het dak al goed geventileerd is.

 

3. Balkon dakvenster

Een balkondakraam is een uniek type dakraam dat je nog niet zo vaak ziet. Met het speciale raamsysteem creëer je meer woonruimte en laat je meer natuurlijk licht binnen. Het dakraam bestaat uit 2 vleugels. De bovenste vleugel opent als een uitzetdakraam terwijl de onderste vleugel naar voren klapt in een verticale positie. Samen vormen ze een balkon waardoor je snel en eenvoudig van de buitenlucht kan genieten.

Waarom dit kiezen? Wil je een uniek dakraam waarmee je niet alleen veel daglicht binnenhaalt, maar ook nog eens een balkon integreert? Kies dan voor een balkon dakraam.

 

4. Elleboograam

Een elleboograam bestaat uit 2 glaselementen. Het onderste raam wordt bovenaan in de gevel geïnstalleerd. Het is dus een verticaal gevelelement. Dit wordt gecombineerd met een bovenliggend dakraam dat zich in het hellend dak bevindt. Dit grote raam vergroot de ruimte optisch.

Waarom dit kiezen? Dit type dakraam is ideaal voor wie beschikt over een dak waarvan de helling tot aan de vloer van de zolderkamer reikt. Zo benut je alsnog de ‘verloren’ ruimte. Het is een goede keuze voor wie een luxueuzere uitvoering wil.

 

Welk type dakraam plaats ik het best?

Dit hangt samen met jouw persoonlijke wensen en voorkeuren. Waar wil je het dakraam plaatsen? Hoe groot moet het zijn? Wat is het doel van de ruimte? Sta ook stil bij het uitzicht en gebruiksgemak van je dakramen. Alle ramen zijn verkrijgbaar in verschillende materialen en uitvoeringen. Je kan zelfs verschillende raamtypes met elkaar combineren in een gepersonaliseerd ontwerp. De mogelijkheden zijn eindeloos!

Dakramen op maat plaatsen? Vraag eerst gratis advies aan een vakman. Hij informeert je over de mogelijkheden en afwerking van je dakvensters. Ga je graag meteen in gesprek met een professional? Vul dan vrijblijvend het contactformulier in.

 

Wat kost een dakraam plaatsen?

De kosten voor het plaatsen van een dakraam hangen nauw samen met het type en de uitvoering (bv. beglazing, bedieningsmechanisme, afwerking, …), en de moeilijkheidsgraad van de plaatsing. De bekendste fabrikanten zijn Velux & Fakro. Een overzicht van de richtprijzen:

 • Kleine dakramen (55 x 75 cm): € 650 à 1.000 (excl. btw, incl. montage) per raam
 • Middelgrote dakramen (94 x 98 cm): € 800 à 1.200 (excl. btw, incl. montage) per raam
 • Grote dakramen (134 x 140 cm): € 950 à 1.500 (excl. btw, incl. montage) per raam

LET OP: dit zijn richtprijzen voor klassieke kantel- en uitzetvensters. De kostprijs voor andere modellen, uitvoeringen en afwerkingen kan sterk afwijken. Wil je graag je project met een vakman bespreken? Contacteer vrijblijvend verschillende professionals actief in je regio.

 

Druk de kostprijs van je dakramen met financiële voordelen!

Wil je een dakraam plaatsen? Dan kan je onder bepaalde voorwaarden genieten van subsidies en financiële voordelen, bv. de ISDE subsidie voor hoogrendementsglas. Wil je graag meer weten over de beschikbare financiële voordelen? Je vakman helpt je graag op weg!

TIP: een dakwerker bezorgt je ook alle nodige documenten voor een snelle aanvraag van je subsidies. Ontvang gratis advies op maat bij meerdere vakmannen actief in je buurt!

 

 

velux dakraam plaatsen

 

Hoe een dakraam plaatsen?

De montage van een dakraam is een precieze klus. Om zeker te zijn van een duurzaam ontwerp en een optimale plaatsing schakel je het best de hulp in van een specialist. Hoe gaat hij over het algemeen te werk? De belangrijkste stappen op een rij:

 1. Inspectie & project bespreken

  Allereerst komt een dakwerker langs voor een inspectie van je dak en zolderruimte. Gedurende deze inspectie komt hij meer te weten over het doel van de ruimte. Wat is de beste positie voor de dakramen? Wat zijn jouw specifieke wensen? Hoe moeten de ramen eruit komen te zien?

 2. Dakraam ontwerpen

  Al deze informatie verwerkt hij in zijn ontwerp en de samenstelling van jouw dakramen op maat. Dit ontwerp krijg je nog te zien voordat hij de ramen daadwerkelijk vervaardigt. Ben je akkoord? Dan gaat hij definitief aan de slag!

 3. Plaatsing voorbereiden

  Bij nieuwe dakramen wordt eerst het gat gemaakt waarin het dakraam kan komen. Hiervoor boort hij eerst een ‘werkmansgat’. Van daaruit haalt hij de dakbedekking gedeeltelijk weg en tekent hij de precieze afmetingen van het raamkader. Dit hakt hij vervolgens helemaal uit.

 4. Dakraam plaatsen

  Is het gat voor het dakraam klaar? Dan monteert hij het raamkozijn. Langs buiten bevestigt hij de gootstukken. Nadien zaagt hij (indien nodig) gordingen door en plaatst verticaal raveelbalken om de stabiliteit te bewaren.

 5. Dakraam afwerken

  Ten slotte plaatst hij de dakbedekking terug. Soms moet hij dakpannen bijslijpen om deze netjes rond het dakraam aan te laten sluiten. Aan de binnenkant wordt de interieurafwerking van het kozijn geplaatst, bv. de aftimmering, de zonwering, …

TIP: wil je graag zelf je dakraam plaatsen? Dan moet je voldoende voorkennis hebben. Er kan namelijk veel fout lopen tijdens de plaatsing. Daarom raden we je aan om te vertrouwen op een ervaren vakman. Neem vrijblijvend contact op met een professional actief in jouw buurt.

 

Aandachtspunten bij dakraam plaatsen

Waarop moet je zoal letten bij het plaatsen van een nieuw dakraam? We overlopen kort de belangrijkste aandachtspunten:

 • Positie: de positie van het dakraam heeft een grote invloed op de hoeveelheid lichtinval en het gebruiksgemak van het dakraam.  Wil je hier voldoende van kunnen genieten? Dan moet het totale vensteroppervlak minstens 10% bedragen van het vloeroppervlak. Hoe lager de dakhelling, hoe lager het dakvenster moet zitten.
 • Koudebruggen: een onzorgvuldige plaatsing van de dakramen kan leiden tot thermische onderbrekingen. Dit maakt je ramen vatbaar voor thermische uitzetting, warmteverlies, vochtproblemen, …
 • Beglazing: voor een dakvenster moet je ook de beglazing kiezen. Denk hier goed over na. Deze draagt namelijk bij aan de isolatiewaarde van je woning. Kies daarom voor hoogrendementsglas (HR++) of triple beglazing (HR+++). Zo zijn je dakramen ook toekomstbestendig.
 • Bediening van het dakraam: heb je moeilijk bereikbare dakramen? Dan kan je ze automatiseren voor een eenvoudige bediening vanop afstand. Dit geldt niet alleen voor het openen en sluiten van de ramen, maar ook de zonwering kan je zo besturen.
 • Budget: het belangrijkste aandachtspunt is waarschijnlijk wel je budget. Kwalitatieve dakramen op maat zijn niet goedkoop. Algemeen geldt: hoe groter het raam, hoe hoger de aanschafprijs. Kies dan ook voor ramen die binnen je budget passen. Vraag daarom op voorhand meerdere offertes aan.

 

Laat je dakramen plaatsen door een vakman!

Een professionele plaatsing van je dakramen is cruciaal voor een kwalitatief eindresultaat op lange termijn. Wil je graag dakramen laten plaatsen? Vraag dan vrijblijvend advies aan een professional. Hij beschikt over de noodzakelijke know-how om je dakvensters succesvol te ontwerpen en te plaatsen. Bovendien houdt hij rekening met alle mogelijke aandachtspunten.

Vrijblijvend offertes voor dakramen vergelijken? Vraag 2 à 3 verschillende prijsvoorstellen aan bij professionals actief in jouw regio. Vul het contactformulier in.

 

FAQ dakraam plaatsen

Twijfel je nog over het plaatsen van een dakraam? Of heb je nog vragen over de vormgevingsmogelijkheden of de montage zelf? Dan kan je altijd terecht bij een ervaren vakman voor advies op maat. Ondertussen vind je hieronder het antwoord op enkele veelgestelde vragen.  • Kan ik een dakvenster in mijn plat dak plaatsen?

   Jazeker! Er bestaan verschillende soorten platdakvensters. Daarmee verlicht je eenvoudig de meest donkere ruimtes. De meest bekende dakvensters voor platte daken zijn lichtstraten, lichtkoepels en lichttunnels. De montage zelf is vergelijkbaar met zolderramen voor hellende daken.

    

   dakraam plaatsen plat dak
   Een platdakraam zorgt voor wel 2x meer licht in je leefruimte


  • Kan ik makkelijk mijn dakraam vervangen?

   Ja! Het is een klus die doorgaans in enkele uren geklaard is en geen grote afbraakwerken vergt. Een verouderd dakvenster vervangen heeft meerdere voordelen: je verbetert de isolatiewaarde van je woning en ondervindt minder lawaaihinder door de betere akoestische prestaties van nieuwe dakramen.

   Dakramen laten vervangen? Contacteer dan vandaag nog een vakman voor een oplossing op maat. Ontvang gratis voorstellen bij meerdere dakwerkers via onze offerteservice.  • Heb ik een vergunning nodig om een dakraam te plaatsen?
   Kleine onderhoudswerken aan je woning zijn doorgaans niet vergunningsplichtig. Nemen je dakramen echter meer dan 20% van het dakoppervlakte in? Dan moet je wel een vergunning aanvragen. Een vakman kan je hier meer over vertellen. Wil je graag zeker zijn wanneer je het dakvenster plaatst? Ga dan eerst langs bij je gemeente en win daar meer informatie in.


  • Kan ik zelf mijn dakraam plaatsen?
   Ben je een doorwinterde doe-het-zelver? Dan kan je prima zelf de handen uit de mouwen steken. Schakel wel extra hulp in. Zo kan je veiliger werken! Onthoud wel dat zelf een dakvenster plaatsen niet zonder risico’s is. Een onnauwkeurige en onvoorzichtige plaatsing kan schade aan de dakconstructie, koudebruggen, glasbreuk, … veroorzaken. Wil je zeker zijn van een correcte, professionele plaatsing? Schakel dan een vakman in.

 

 

Offertes op maat van jouw project ontvangen?

Kies voor een erkend dakdekker en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.