Dakwerken uitvoeren? Vraag online offerte aan.

Dak renoveren: methoden en kostprijs

Het dak heeft heel wat te verduren onder de weersomstandigheden. Na verloop van tijd kan het dan ook toe zijn aan een kleine of grote renovatie. In dit artikel ontdek je enkele vaak toegepaste vormen van dakrenovatie en hun prijzen. Bekijk zeker ook de 6 tips bij het vernieuwen van daken onderaan het artikel!

 

Welke opties zijn er voor dakrenovatie?

Wil je je dak renoveren, dan heb je keuze uit verschillende mogelijkheden: je kan bijvoorbeeld een nieuwe dakbedekking aanbrengen, een overzetdak plaatsen of de hele dakconstructie vernieuwen.

Welke methode het meest geschikt is, hangt af van het type dak, de staat van de dakconstructie, het budget en je persoonlijke voorkeur. Onderstaande tabel toont alvast enkele richtprijzen voor het renoveren van daken:

 

Type dakrenovatiePrijs*
Oude dakbedekking verwijderen, nieuwe bedekking plaatsenVanaf 50 euro per m2
Overzetdak plaatsenVanaf 50 euro per m2
Nieuwe dakconstructieVanaf 175 euro per m2
*Veel factoren hebben een invloed op de prijs, zoals de totale oppervlakte, de materiaalkeuze en de moeilijkheidsgraad van de dakwerken. Graag een prijs op maat van jouw dak?
Vraag hier gratis offertes op maat aan bij professionele dakdekkers.

 

Optie 1 bij dakrenovatie: vervangen van de dakbedekking

Wanneer de dakconstructie zelf nog in orde is, dan is een (gedeeltelijke) vernieuwing van de dakbedekking een optie. Hiervoor zijn er heel wat mogelijkheden. Voor hellende daken zijn dakpannen, leien en riet populaire keuzes. Bij platte daken kan je bijvoorbeeld kiezen voor EPDM of roofing. Een overzicht van vaak voorkomende dakbedekkingen vind je in dit artikel.

Heb je altijd al een dakkapel of nieuw dakvenster gewild? Dan kun je deze werken best met de dakrenovatie combineren. Zo kunnen alle werkzaamheden in één keer gebeuren en ben je in de regel stukken goedkoper uit dan als je deze dakwerken apart laat uitvoeren.

Wil je je dakbedekking laten vervangen door een professionele dakdekker? Via de offertedienst kan je gratis & vrijblijvend prijzen aanvragen bij vakmannen. Klik hier om prijzen op maat van jouw project te ontvangen.

 

 

Optie 2: een dak renoveren door een overzetdak te plaatsen

Een dak renoveren kan ook met een overzetdak. Hierbij wordt op de bestaande dakbedekking een lattenconstructie aangebracht waarop lichtmetalen dakpanelen geplaatst worden. De onderliggende dakbedekking moet wel geschikt zijn voor de montage van de houten constructie; bij dakpannen is dit bijvoorbeeld vaak niet mogelijk. De panelen zijn mooi afgewerkt en voorzien van een speciale coating, waardoor ze lang meegaan en het dak er weer als nieuw uitziet.

Een overzetdak is dus eigenlijk een dakbedekking bovenop een andere dakbedekking. Men spreekt dan ook over het dak-over-dakprincipe. Het plaatsen van een overzetdak is ook aantrekkelijk omdat de werkzaamheden snel kunnen worden uitgevoerd. Er hoeven immers geen afbraakwerken plaats te vinden. De dakconstructie moet vanzelfsprekend wel in goede staat zijn.

Wil je een overzetdak plaatsen en hiervoor een professionele dakdekker inschakelen? Via de offertepagina kan je gratis en vrijblijvend prijzen op maat aanvragen bij professionals. Zo kan je makkelijk prijzen vergelijken. Klik hier om naar de offertepagina te gaan.

 

Optie 3: volledige vernieuwing van de dakconstructie

Is de dakconstructie zwaar aangetast door vocht of begint ze door te zakken? Dan kan het nodig zijn om een volledig nieuw dak te plaatsen. Dit is een arbeidsintensieve klus, waarbij bijvoorbeeld de muurplaat kan vervangen worden of de steunbalken vernieuwd kunnen worden.

Het spreekt voor zich dat dit een klus van grote omvang is, wat ook gevolgen zal hebben voor de kosten. Aangezien de nodige werken bij elk project sterk uiteen kunnen lopen, kunnen de prijzen ook sterk variëren.

Graag een prijs op maat voor een volledige vernieuwing van je dakconstructie? Via de offertedienst kan je gratis en vrijblijvend prijzen op maat van jouw project bij professionele dakdekkers.
Vraag hier jouw offertes op maat aan.

 

dak renoveren prijs

 

6 belangrijke tips bij het renoveren van daken

Een dak renoveren is een grote klus waarbij je op heel wat zaken moet letten. Lees daarom zeker nog 6 onderstaande tips die je dak nog kunnen verbeteren én je zelfs geld kunnen doen besparen:

 

Tip 1: het onderdak

Bij veel oudere woningen is er geen onderdak aanwezig. Dit is nochtans een belangrijke beschermingslaag tussen de dakbedekking en het isolatiemateriaal. Bij een dakrenovatie kan je er dan voor kiezen om een onderdak te laten plaatsen. Dit zal weliswaar extra kosten met zich meebrengen, maar de dakconstructie is er wel beter mee beschermd.
Ontdek hier meer info en prijzen voor onderdaken.

 

Tip 2: combineer renovatie met dakisolatie

Bij het vernieuwen van de dakbedekking of bij het plaatsen van een volledig nieuw dak moet je zeker aandacht besteden aan het plaatsen van dakisolatie. De kosten van dakisolatie kan je na verloop van tijd zeker terugverdienen in de vorm van een lagere energiefactuur. Als je voldoet aan de voorwaarden, kom je bovendien nog in aanmerking voor een subsidie.

 

dakrenovatie isolatie

Tip 3: overweeg een renovatie van de dakgoot

Bij een dakrenovatie is de kans groot dat de dakgoot ook aan vervanging toe is. Laat de aannemer hier tijdens de inspectie dan ook naar kijken en informeer naar de kosten van vervanging. Het is namelijk goedkoper om een dakgoot bij een dakrenovatie te laten vervangen dan om dit later apart te laten doen.

 

Tip 4: voer zelf een aantal werkzaamheden uit

Ben je zelf handig en wil je op de kosten besparen? Voer dan gewoon zelf wat werkzaamheden uit. Zo kun je bijvoorbeeld zelf de oude dakbedekking verwijderen.

Je dient je werkzaamheden wel goed af te stemmen met de aannemer. Zo kun je bijvoorbeeld afspreken dat er op een bepaalde dag een container wordt neergezet waarin je de oude dakpannen kunt gooien. De rest van de werkzaamheden laat je dan over aan de dakdekkers.

 

Tip 5: recupereer bestaande dakpannen

In sommige gevallen kun je de bestaande dakpannen hergebruiken. Je laat dan alleen de slechte pannen vervangen en de overige pannen reinigen. Je moet er wel rekening mee houden dat dit tijd kost en dat hier ook extra kosten mee gemoeid zijn.

Verder is het niet altijd mogelijk om dakpannen te recupereren omdat er sprake kan zijn van verborgen vorstschade aan de pannen. Een nadere inspectie zal moeten uitwijzen of recuperatie tot de mogelijkheden behoort.

 

Tip 6: gedeeltelijke vervanging

Wanneer er slechts bepaalde gedeeltes in het dak zijn die vervangen moeten worden, dan kun je er ook voor kiezen om slechts een gedeelte van de constructie (en/of dakbedekking) te vervangen. Dit kan aanzienlijk in de kosten schelen. Een dakinspectie moet echter uitwijzen of gedeeltelijke vervanging een optie is en of er geen verborgen gebreken aan de dakconstructie of de dakbedekking zijn.

Een professionele dakdekker kan de staat van je dak goed inschatten en vervolgens bepalen welke dakwerken moeten uitgevoerd worden. Via de offertedienst kan je gratis en vrijblijvend prijzen op maat aanvragen bij specialisten in dakwerken. Zo kan je makkelijk prijzen vergelijken en de voordeligste aanbieding kiezen.