Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Dakvernieuwen.nl
banner image

Dak renoveren: Kosten & mogelijkheden

Een gemiddeld dak heeft een levensduur van 25 tot 35 jaar. Door je dak tijdig te renoveren voorkom je dat je dakconstructie aangetast wordt en spaar je heel wat geld uit. Op deze pagina vind je een compleet overzicht van mogelijkheden en prijzen voor het renoveren van platte en hellende daken.

 

Welke opties zijn er voor dakrenovatie?

Wil je je dak renoveren, dan heb je keuze uit verschillende mogelijkheden: je kan bijvoorbeeld een nieuwe dakbedekking aanbrengen, een overzetdak plaatsen of de hele dakconstructie vernieuwen.

Welke methode het meest geschikt is, hangt af van het type dak, de staat van de dakconstructie, het budget en je persoonlijke voorkeur. Onderstaande overzicht toont alvast enkele richtprijzen voor het renoveren van daken:

Soort dakrenovatiePrijs*
Optie 1: Dakbedekking vervangenVanaf 50 euro per m2
Optie 2: Overzetdak plaatsenVanaf 45 euro per m2
Optie 3: Complete dakrenovatieVanaf 175 euro per m2
*Kosten zijn afhankelijk van: totale oppervlakte, materiaalkeuze en bereikbaarheid. Vrijblijvend offertes op maat van jouw dak ontvangen? Vraag hier gratis offertes aan bij erkende dakdekkers.

 

Optie 1: Dakbedekking vervangen (vanaf € 50 / m2)

dakrenovatie met nieuwe dakbedekking

Wanneer de dakconstructie nog in goede staat is, dan volstaat het om enkel de dakbedekking te vernieuwen. Kleine beschadigingen aan de constructie kunnen uiteraard ook eerst aangepast en verstevigd worden.

Voor het renoveren van de dakbedekking heb je heel wat keuze. Voor hellende daken zijn dakpannen en leien erg populair. Bij platte daken wordt dan weer sneller gekeken naar EPDM of roofing.  Een overzicht van vaak voorkomende dakbedekkingen vind je in dit artikel.

 

De keuze van dakbedekking heeft een grote invloed op:

  • de kosten (van 20 tot 125 euro per vierkante meter)
  • de levensduur (van 10 tot 75 jaar)
  • het uitzicht (persoonlijke voorkeur / stijl van de woning)

Om te weten welk type dakbedekking het meest geschikt is voor jouw dakrenovatie vraag je best raad bij verschillende dakdekkers. Elke dakdekker heeft een andere voorkeur voor materialen en werkt ook met andere leveranciers. Sommige dakdekkers werken ook niet met alle soorten dakbedekking waardoor ze sneller een materiaal gaan adviseren waar ze wel ervaring mee hebben.

Benieuwd naar de kosten en mogelijkheden voor jouw dakrenovatie? Vrijblijvende voorstellen van erkende dakdekkers actief in jouw regio kan je hier aanvragen.

 

Tip: combineer werken en geniet van lagere gemiddelde kosten

Moet de dakbedekking vernieuwd worden, dan denk je best ook na of er geen bijkomende werken nodig zijn. Het plaatsen van dakvensters, isolatie, een nieuwe dakgoot of een dakkapel komen veel goedkoper uit wanneer je deze werken kan combineren. Via de offertedienst kan je gratis & vrijblijvend prijzen aanvragen bij vakmannen. Klik hier om prijzen op maat van jouw project te ontvangen.

 

 

Optie 2: Dakrenovatie met overzetdak (vanaf € 45 / m2)

Een goedkope manier om een dak te renoveren is door een overzetdak te plaatsen. Hierbij wordt de bestaande dakconstructie niet verwijderd zodat je geld uitspaart op afbraakwerken en verwerking van afval.

 

Overzetdak bij een hellend dak

dak renoveren met een overzetdak

Bij hellende daken is een overzetdak enkel mogelijk bij een vlakke bedekking zoals leien of metalen dakplaten. Indien het om asbesthoudende kunstleien gaat is de plaatsing van een overzetdak echter verboden. Asbest leien moeten eerst verwijderd worden alvorens een nieuwe dakbedekking kan geplaatst worden.

Het is ook belangrijk om na te gaan of je dakconstructie de oude + nieuwe dakbedekking kan dragen. Om het gewicht zo laag mogelijk te houden kies je best voor een dakbedekking van metalen dakpanplaten.

Loont een overzetdak bij een hellend dak? Vaak niet… De bestaande constructie verwijderen maakt minder dan 5% uit van de totale kostprijs. Door de oude dakbedekking te verwijderen kan de dakdekker met een schone lei beginnen en heeft hij een beter zicht op de situatie. Een vrijblijvende analyse op maat van jouw woning? Vrijblijvende offertes met diagnose kan je hier aanvragen.

 

Overzetdak bij een plat dak

dakrenovatie plat dak

Bij platte daken wordt een overzetdak vaak toegepast. De oude dakbedekking is een prima ondergrond voor de nieuwe beschermingslaag op te plaatsen. Optioneel kan je tussen beide lagen ook extra isolatie plaatsen.

Voor het renoveren van een plat dak volgens het dak-over-dak principe moet je rekenen op kosten tussen de 45 tot 65 euro per vierkante meter. De exacte prijs hangt af van de oppervlakte, bereikbaarheid, moeilijkheidsgraad. Vrijblijvende offertes van dakdekkers gespecialiseerd in platte daken kan je hier aanvragen.

 

 

Optie 3: Complete dakrenovatie (vanaf € 175 / m2)

prijs dakrenovatie dak vernieuwen

Is de dakconstructie zwaar aangetast door vocht of zakt het dak door? Dan kan het nodig zijn om een volledig nieuw dak te plaatsen. Dit is een arbeidsintensieve klus, waarbij ook andere aanpassingen nodig kunnen zijn zoals het vervangen van steunbalken of het gieten van ringbalken.

Een complete dakrenovatie laat je best uitvoeren door een gespecialiseerd dakdekker. Bij de afbraakwerken is het noodzakelijk alle gevels goed te stutten om instorting te voorkomen. Bovendien moeten de werken ook goed gecoördineerd en opgevolgd worden zodat alles volgens de regels van de kunst gebeurt.

 

De kosten van een complete dakrenovatie variëren naargelang:

  • Totale oppervlakte
  • Bereikbaarheid van de werf
  • Benodigde werkzaamheden

Voor een gemiddelde rijwoning moet je rekenen op een gemiddelde kost tussen de 12.500 en 17.500 euro. Bij vrijstaande woningen kunnen prijzen variëren tussen de 17.500 en 40.000 euro. Aangezien er veel variabelen en mogelijkheden zijn doe je er goed aan prijzen aan te vragen bij minstens 2 verschillende dakdekkers. Zo kan je niet alleen kosten vergelijken maar ook materialen, isolatie en diverse details rond de afwerking.

Vrijblijvend prijzen en advies aanvragen? Maak gebruik van onze online offerteservice en kom in contact met erkende dakdekkers actief in jouw regio. Start je aanvraag hier.

 

 

6 tips voor een geslaagde dakrenovatie

Een dak renoveren is een grote klus waarbij je op heel wat zaken moet letten. Onderstaand vind je nog 6 belangrijke tips en weetjes om geld uit te sparen en te genieten van een perfect gerenoveerd dak:

 

Tip 1: Plaats steeds een onderdak

Bij veel oudere woningen is er geen onderdak aanwezig. Dit is nochtans een belangrijke beschermingslaag tussen de dakbedekking en het isolatiemateriaal. Bij een dakrenovatie is het zeker aangewezen om een onderdak te laten plaatsen. Dit zal weliswaar extra kosten met zich meebrengen, maar de dakconstructie is er wel beter mee beschermd. Dankzij de aanwezigheid van een onderdak zal je isolatie niet meer vochtig worden en voorkom je schimmel en condensproblemen. Lees hier meer over onderdaken.

 

Tip 2: Combineer renovatie met dakisolatie

Bij het vernieuwen van de dakbedekking of de plaatsing van een compleet nieuw dak moet je zeker aandacht besteden aan het plaatsen van dakisolatie. De kosten van dakisolatie verdien je binnen de kortste keren terug dankzij een lagere energiefactuur.

 

dakrenovatie isolatie

 

Tip 3: Laat je dakgoot controleren

Bij een dakrenovatie is de kans groot dat de dakgoot ook aan vervanging toe is. Laat de aannemer hier tijdens de inspectie dan ook naar kijken en informeer naar de kosten van vervanging. Het is namelijk goedkoper om een dakgoot bij een dakrenovatie te laten vervangen dan om dit later apart te laten doen. Dit is zeker belangrijk bij bakgoten, waar de dakbedekking gedeeltelijk over de dakgoot loopt.

 

Tip 4: Kijk na welke werkzaamheden je zelf kan uitvoeren

Ben je zelf handig en wil je op de kosten besparen? Voer dan gewoon zelf wat werkzaamheden uit. Zo kun je bijvoorbeeld zelf de oude dakbedekking verwijderen.

Je dient je werkzaamheden wel goed af te stemmen met de aannemer. Zo kun je bijvoorbeeld afspreken dat er op een bepaalde dag een container wordt neergezet waarin je de oude dakpannen kunt gooien. De rest van de werkzaamheden laat je dan over aan de dakdekkers.

 

Tip 5: Bestaande dakpannen recupereren

In sommige gevallen kun je de bestaande dakpannen hergebruiken. Je laat dan alleen de slechte pannen vervangen en de overige pannen reinigen. Je moet er wel rekening mee houden dat dit tijd kost en dat hier ook extra kosten mee gemoeid zijn.

Verder is het niet altijd mogelijk om dakpannen te recupereren omdat er sprake kan zijn van verborgen vorstschade aan de pannen. Een nadere inspectie zal moeten uitwijzen of recuperatie tot de mogelijkheden behoort.

 

Tip 6: Gedeeltelijke vervanging

Wanneer de dakconstructie slechts op sommige plaatsen echt slecht is, kun je er ook voor kiezen om slechts een gedeelte van de constructie (en/of dakbedekking) te vervangen. Dit kan aanzienlijk in de kosten schelen. Een dakinspectie moet echter uitwijzen of gedeeltelijke vervanging een optie is en of er geen verborgen gebreken aan de dakconstructie of de dakbedekking zijn.

Een professionele dakdekker kan de staat van je dak goed inschatten en vervolgens bepalen welke dakwerken moeten uitgevoerd worden. Via de offertedienst kan je gratis en vrijblijvend prijzen op maat aanvragen bij specialisten in dakwerken. Zo kan je makkelijk prijzen vergelijken en de voordeligste aanbieding kiezen.

 

Offertes op maat van jouw project ontvangen?

Kies voor een erkend dakdekker en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.