Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Dakvernieuwen.nl
banner image

Dakisolatie

 

Welk type dakisolatie je moet laten plaatsen, hangt af van heel wat factoren. Zo zullen de beschikbare ruimte en de dakconstructie bepalen welk type isolatie er moet gebruikt worden om het beste resultaat te verkrijgen. Voor meer informatie over het isoleren van een dak kan je onderstaande info raadplegen.

 

Welke dakisolatie kiezen?

De meest gebruikte soorten dakisolatie zijn deze op basis van wol. De bekendste hieronder zijn glaswol en rotswol. Glaswol is gemaakt van gerecycleerd glas en is bijzonder makkelijk te plaatsen. Rotswol dakisolatie scoort op vlak van isolatiewaarde ongeveer even goed als glaswol maar is wel een pakje duurder.

 

dakisolatie plaatsen

 

De reden waarom mensen dan toch kiezen voor dit type dakisolatie is het feit dat rotswol akoestisch net iets beter isoleert en dat het ook op een milieuvriendelijkere manier wordt geproduceerd. Wanneer je je dak gaat isoleren met rotswol, moet je er wel rekening mee houden dat er geen dieren aan de dakconstructie kunnen.

Muizen zijn dol op dit type isolatie en het zou jammer zijn mochten ze plots de helft van je energiebesparende dakisolatie gaan opeten… Men maakt ook vaak gebruik van isolatieplaten voor het isoleren van daken. Ook met PUR-schuim kan je zowel hellende als platte daken snel van een isolatielaag voorzien.

 

Isoleren naargelang dakconstructie

Het daktype heeft een sterke invloed op de plaatsingswijze van het isolatiemateriaal. Platte en schuine daken isoleren gebeurt via verschillende methodes, met elk hun geprefereerde isolatiematerialen.

 

Dakisolatie voor schuin dak

Een schuin dak isoleren kan op 2 manieren:

1) Een hellend dak kan langs de binnenkant geïsoleerd worden. Het isolatiemateriaal, vaak een minerale wol of dakisolatieplaten, wordt dan tussen het houten of metalen raamwerk van de dakconstructie geplaatst. Vervolgens wordt een dampscherm aangebracht indien het gekozen isolatiemateriaal niet over een dampremmende laag beschikt.

2) Een schuin dak isoleren kan ook langs de buitenkant, men spreekt dan van een sarkingdak. Hiervoor wordt de bestaande dakbedekking verwijderd om het isolatiemateriaal -meestal stijve isolatieplaten- aan te brengen. Daarboven komt een onderdak te liggen. Dit zorgt voor bescherming tegen wind en vocht. Vervolgens worden de tengellatten aan de dakspanten bevestigd, waarna de panlatten op het tengelwerk worden geplaatst.

Meer info en prijzen voor het isoleren van hellende daken vind je op de pagina Schuin dak isoleren van dakisolatie-advies.nl.

schuin dak isoleren

 

Hoe plat dak isoleren?

Een plat dak isoleren kan op ruwweg 3 manieren:

1) Ten eerste is er het koud plat dak, waarbij de isolatie langs de binnenkant van het dak geplaatst wordt. Hierdoor wordt de dragende constructie niet opgewarmd, vandaar de benaming koud plat dak. Voor deze techniek gebruikt men vooral minerale wol (rots- of glaswol) of isolatieplaten. Er moet wel ook nog een dampscherm geplaatst worden om vochtproblemen te vermijden.

2) Bij de techniek van het warm plat dak wordt de dakisolatie aan de buitenkant van het dak geplaatst, waardoor de dakconstructie nu wel mee geïsoleerd wordt. Bovenop de isolatie komt dan de dakbedekking. Voor het creëren van een warm plat dak gebruikt men vooral isolatieplaten zoals PIR- of XPS-platen.

3) Ten slotte is er nog het omgekeerd plat dak, dat eigenlijk een verderzetting is van het gewone warm dak. De dakisolatie komt bovenop de waterkerende dakbedekking te liggen. Om de isolatieschil te beschermen wordt ze bedekt met tegels, hout of grind. Voor deze techniek heeft men nood aan drukvaste isolatiematerialen zoals XPS-, PIR- of PUR-platen.

Wil je meer te weten komen over het isoleren van platte daken? Ga dan naar de pagina Plat dak isoleren op dakisolatie-advies.nl.

 

Je dak isoleren kan je snel terugverdienen!

Wanneer je een niet geïsoleerd dak gaat isoleren, kan je de investering al na enkele jaren terugverdienen. De gemeentes trekken namelijk elk jaar opnieuw heel wat geld uit voor diverse premies, subsidies en belastingvoordelen om mensen aan te sporen hun dak te laten isoleren.

Als je deze premies en subsidies eens bestudeert, zal het je wel niet verwonderen dat je dak isoleren echt wel voordelig is. Als je een goede isolatiewerker vindt en je bent bereid een handje te helpen, dan zal de plaatsing van de dakisolatie goed meevallen voor je portefeuille.

 

Offertes op maat van jouw project ontvangen?

Kies voor een erkend dakwerker en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.