Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Dakvernieuwen.nl
banner image

Dakbedekking repareren: werkwijze & kosten

Na verloop van tijd kan je dakbedekking verslijten of beschadigd raken door weersinvloeden of ouderdom. Gelukkig kan je in veel gevallen eenvoudig je dakbedekking repareren zonder het hele dak te vervangen. In dit artikel bespreken we de mogelijke dakwerken en geven we je een beeld van de gemiddelde kosten, de belangrijkste aandachtspunten en wanneer je de dakbedekking moet laten vervangen.

Ga snel naar:
Hoe mijn dakbedekking repareren?
Kosten dakbedekking herstellen
Dakbedekking repareren of vervangen?
Zelf herstellen of dakdekker inschakelen?
Ontvang snel en eenvoudig offertes

 

 

Waarom moet ik mijn dakbedekking tijdig repareren?

Je dak is niet iets om te verwaarlozen. Het is belangrijk om je dakbedekking snel te laten repareren om grotere problemen te voorkomen. Hier zijn enkele redenen om je dakpannen, EPDM, leien, … snel te herstellen:

  • Vochtschade voorkomen: een beschadigde dakbedekking leidt al snel tot lekkage. Zo loop je het risico op waterschade binnenshuis. Om schimmelvorming en verdere beschadiging in je woning te vermijden, herstel je dus zo snel mogelijk scheuren en barstjes in je dakbedekking.
  • Dakisolatie herstellen: beschadigde dakpannen of scheurtjes in je bitumen bedekking kunnen je onderliggende dakisolatie aantasten. Slechte isolatie resulteert in warmteverlies, waardoor je stookkosten stijgen. Door je dakbedekking op tijd te herstellen, blijft je woning goed geïsoleerd en energie-efficiënt.
  • Herstelkosten beperken: kleine dakreparaties zijn relatief goedkoop en eenvoudig uit te voeren. Als je te lang wacht, kan het probleem verergeren en moet je uiteindelijk meer betalen om alles te herstellen. En de kosten voor een volledige dakvervanging kunnen hoog oplopen!
  • Verlengde levensduur: door je dakbedekking regelmatig te controleren en herstellen, verleng je de levensduur van je dak. Dit betekent dat je langer profiteert van een goed functionerend dak, zonder dat de kosten oplopen. Ook de waarde van je woning blijft goed.

Laat je dakbedekking meteen repareren! Is een van je dakpannen kapot of blijft er te veel water liggen op je platte dak? Voorkom verdere schade en laat je dakbedekking meteen repareren door een dakspecialist. Ontvang snel meerdere offertes. Start je aanvraag hier!

dakbedekking repareren

 

Hoe mijn dakbedekking repareren?

Je kan een dak op verschillende manieren laten repareren. Dit is vooral afhankelijk van de aard van de schade en het type dakbedekking. Hoe gaat een dakspecialist te werk? We sommen hier de meest voorkomende methodes op voor de verschillende soorten daken:

 

1. Platte daken herstellen

De dakbedekking van een plat dak raakt vaak beschadigd door vocht, vorst of ouderdom. Vooral vocht is een belangrijk aandachtspunt bij dit type dakbedekking, aangezien er na een regenbui vaak een klein laagje water blijft liggen. Gelukkig is schade aan een plat dak gemakkelijk op te lossen als je er vroeg bij bent:

  • Roofing: je kan je bitumen dak lokaal herstellen met een rubbercoating of een rubberdakpasta van Rubson of Aquaplan. Ook een nieuwe strook roofing bovenop het beschadigde deel van je platte dak is een optie. Zo kan een specialist een nieuwe bitumenlaag laten aanbrengen op de beschadigde plek.
  • EPDM: gaat het slechts om een paar blaasjes of een klein scheurtje door temperatuurschommelingen of UV-straling? Dan kan je dit type dak zeker ook lokaal repareren. Bij een EPDM dakbedekking gebruik je speciale EPDM-tape of lijm om scheuren te dichten.
  • Groendak: ook een groendak kan je plaatselijk laten repareren. Het is alleen iets moeilijker de beschadiging te vinden. Laat je daarom helpen door een dakspecialist en kijk of een kleine herstelling voldoende is voor je groendak. Problemen met drainage vereisen bv. vaak aanpassingen aan de grond- of substraatlaag.

 

2. Hellende daken herstellen

Heb je een hellend dak? Dan liggen hier meestal dakpannen op of heb je gekozen voor een leien of rieten dak. Deze kunnen beschadigd raken, scheef gaan liggen of losraken. Hieronder lees je enkele oplossingen:

  • Dakpannen: de meeste hellende daken zijn bedekt met betonnen of keramische dakpannen. Deze dakpannen kunnen afzonderlijk breken of scheuren door allerlei oorzaken. Je kan een dakpan makkelijk apart laten vervangen zonder grote renovatiewerken.
  • Rieten dak: je kan een rieten dakbedekking ook lokaal repareren. Tijdens een schoonmaakbeurt kan je nieuw riet hersteken waar de dakbedekking is beschadigd. Het is ook mogelijk om het rieten dak te overdekken. Hierbij maakt een specialist het dak eerst schoon en brengt hij vervolgens een nieuw rieten dak aan bovenop de oude dakbedekking.
  • Zinken dak: bij een zinken dak kan je kleine scheuren laten herstellen door te solderen. Met deze techniek herstel je kleine scheurtjes, maar voor grote scheuren moet je het aangetaste deel volledig vervangen. Het is belangrijk om na de reparatie de zinklaag goed te behandelen om verdere corrosie te voorkomen.

 

Kosten dakbedekking herstellen

Wat kost een gemiddelde dakreparatie? Voor kleine herstellingen moet je natuurlijk minder betalen, maar ook het type dak en de complexiteit van het werk hebben invloed op de kostprijs. Een kort overzicht:

[table “30” not found /]

Op zoek naar een concrete prijs? Het is altijd verstandig om meerdere offertes op te vragen, om een goed beeld te krijgen van de prijzen in jouw regio. Zo kies je de meest geschikte dakdekker voor jouw project. Ontvang meerdere voorstellen via onze offertedienst.

 

dakbedekking herstellen

 

Dakbedekking repareren of vervangen?

Het kan vaak onduidelijk zijn wat je precies moet doen bij een beschadigde dakbedekking. Is een kleine herstelling genoeg of moet je je dakbedekking in zijn geheel vervangen?

 

OPTIE 1: dakbedekking repareren

Wanneer is een gewone herstelling voldoende? Enkele scenario’s:

  • Bij een nieuwe woning: een moderne woning beschikt meestal over kwalitatieve dakbedekking, inclusief dakisolatie. Is het beschadigde deel makkelijk te vinden? Dan is het meer dan genoeg om alleen lokaal je dakbedekking te repareren.
  • Bij een kleine, lokale beschadiging: een klein scheurtje of een kapotte dakpan is eenvoudig te herstellen en komt vaak voor. Het is dus zeker geen teken om je volledige dak te vernieuwen. Je kan wel extra voorzorgsmaatregelen nemen en bekijken hoe je dit soort beschadiging in de toekomst voorkomt.
  • Bij een dakbedekking in goede staat: zie je verder geen grote problemen en is je dak nog goed voor de toekomst? Dan hoef je geen grondige vernieuwingen uit te voeren. Zie je toch de mogelijkheid om een groter deel van het dak te herstellen? Laat het dan vaststellen door een ervaren dakdekker!

 

OPTIE 2: dakbedekking vervangen

Wanneer moet je een volledige dakbedekking laten vernieuwen? Een overzicht met voorbeelden:

  • Bij een oude woning: is je dakbedekking al meer dan 25 jaar oud? Denk dan eens na over een volledig nieuwe dakbedekking. Zo kan je jouw dak langs de buitenkant isoleren, wat vaak noodzakelijk is bij oudere gebouwen. Daarna kies je een kwalitatieve dakbedekking die je mooi vindt.
  • Bij ernstige schade: als een volledige kant van je dak is beschadigd, kan je beter meteen je hele dakbedekking vernieuwen. Dit is vaak makkelijker én het eindresultaat is beter!
  • Bij een aangetaste dakconstructie: bij uitgebreide schade of structurele problemen is een nieuw dak de enige oplossing. Zo kan je ook meteen de dakconstructie verbeteren en nieuw isolatiemateriaal aanbrengen. Dit is vaak de beste optie op lange termijn.

 

Zelf herstellen of dakdekker inschakelen?

Je kan kleine scheurtjes of gaten in je dakbedekking prima zelf herstellen als je een doorgewinterde doe-het-zelver bent. Maar heb je geen ervaring op het dak? Laat het dan over aan een specialist! Een foutje is zo gemaakt en werk op het dak blijft een gevaarlijke klus. Vooral als je geen gepaste beveiliging hebt! Met een professionele dakdekker profiteer je van…

  • Persoonlijk advies: hoe ga je te werk en wanneer kies je eerder voor een nieuw dak? Gebruik je dezelfde materialen om je dakbedekking te repareren? Een specialist geeft je graag gericht advies op basis van jouw type dak en je wensen.
  • Foutloze herstelling: een professionele dakdekker heeft genoeg ervaring en weet precies hoe hij te werk moet gaan. Je bespaart zo tijd én geld op lange termijn. De herstelling aan je dakbedekking is zo ook snel opgelost!
  • Prijs op maat: een specialist of ervaren dakbedrijf zorgt altijd voor een offerte op maat, uitgaande van jouw persoonlijke wensen en budget. Zo weet je van tevoren precies waar je aan toe bent.
  • Contact voor onderhoud: schakel je een specialist in voor je dakreparatie? Dan heb je meteen een betrouwbare contactpersoon voor toekomstige onderhoudsbeurten. Met periodiek onderhoud verleng je de levensduur van je dak en bespaar je veel geld.

 

Vind een geschikte dakspecialist!

Je dakbedekking repareren is vaak een doeltreffende manier om de levensduur van je dak te verlengen en ernstige schade te voorkomen. Of je nu te maken hebt met een lekkage, losse dakpannen of scheuren in je bitumen, je kan alles eenvoudig laten herstellen door een specialist. Om je dakbedekking goed te laten vervangen of de juiste keuzes te maken, Schakel je het best een ervaren dakdekker in.

Vergelijk verschillende offertes! Kom in contact met meerdere vakbedrijven en bekijk de voorstellen van verschillende dakspecialisten. Ontvang gratis en snel voorstellen via het onderstaande offerteformulier:

 

 

Offertes op maat van jouw project ontvangen?

Kies voor een erkend dakdekker en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.