Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Dakvernieuwen.nl
banner image

Dakconstructie hout

Ben je benieuwd naar hoe jouw dak is opgebouwd? In de meeste gevallen ligt aan de basis een stevige dakconstructie van hout. Waarom is zo’n houten dakconstructie de populairste draagstructuur? Hoeveel kost zo’n dakconstructie ongeveer? En zijn er mogelijke alternatieven? Ontdek het in dit artikel!

Ga snel naar:
Opbouw houten dakconstructie
Mogelijke houtsoorten
Prijs dakconstructie hout
Alternatieve dakconstructies
Vraag gratis je offertes aan

 

 

Wat zijn de voordelen van een houten dakconstructie?

De dakconstructie is de basis voor je dakbedekking en andere elementen als het onderdak, dakisolatie, … Of met andere woorden, het skelet van je hele dak. Het meest gekozen materiaal voor zo’n stevige draagstructuur is hout. Maar waarom eigenlijk? Een kort overzicht van de voornaamste voordelen van dakconstructie hout:

  • Duurzaam: hout is een erg sterk materiaal dat veel gewicht aan kan. Daarnaast gaat het lang mee en is het erg flexibel. Een belangrijke voorwaarde is wel dat het hout niet aangetast raakt door vocht. Daarom combineer je zo’n dakconstructie altijd met een onderdak.
  • Verschillende houtsoorten: er is voor elk type woning wel een passend type hout voor een dakconstructie te vinden. En naast de uitstraling variëren deze houtsoorten ook op vlak van duurzaamheid, onderhoud, … Later in dit artikel meer hierover.
  • Gemakkelijk te monteren: ondanks de stevigheid van hout is het licht en tegelijkertijd makkelijk om mee te werken. Dit scheelt veel arbeidsuren en dus ook kosten!
  • Milieuvriendelijk: hout is een natuurlijk materiaal dat kan functioneren als een vrijwel onuitputtelijke grondstof (met duurzaam bosbeheer als voorwaarde).

Wil je een dakconstructie van hout laten plaatsen? Met een gespecialiseerde vakman profiteer je altijd van professioneel advies en eerlijke prijzen. Vergelijk 2 à 3 voorstellen via onze gratis offerteservice.

dakconstructie hout

 

Opbouw houten dakconstructie

Wil je een plat of juist schuin dak? Dit is de belangrijkste factor als het gaat om de opbouw van een dak met een houten constructie. Een overzicht:

 

1. Houten dakconstructie voor schuin dak

Kies je voor een schuin dak? Dan gaat het meestal om één van deze 2 varianten van zadeldaken: een gordingendak of spantendak. Waar gordingendaken zijn opgebouwd met horizontale houten balken die van muur tot muur lopen (met kepers als verticale balken erboven), gaat het bij spantendaken juist om verticale balken die van de muren tot aan de nok van het dak schuin omhoog lopen.

In beide gevallen komt er bovenop de houten dakconstructie een laag isolatiemateriaal te liggen. Daarna volgt een onderdak van water- en winddichte folie en als laatste de dakbedekking zelf.

 

2. Houten dakconstructie voor plat dak

Platte daken zijn ook uitvoerbaar met een dakconstructie van hout, en te onderscheiden aan de hand van waar eventueel isolatiemateriaal is geplaatst. Een belangrijk aandachtspunt is wel dat het dak nooit helemaal plat mag zijn. Anders blijft er te veel water op de bedekking liggen. Afhankelijk van de isolatiemethode zijn er 3 soorten platte daken met een houten draagstructuur:

  • Warm dak: hierbij is de dakconstructie beschermd met isolatiemateriaal en is dus deze beter bestand tegen wisselende weersinvloeden en temperatuurschommelingen. Een vakman begint dan met de houten dakconstructie, gevolgd door een dampscherm, de isolatielaag en tot slot de dakbedekking.
  • Koud dak: ligt de houten dakconstructie buiten de aanwezige isolatieschil? Dan spreken we van een koud dak. Dit is ook het geval als het isolatiemateriaal tussen de balken van de draagstructuur is bevestigd. Dit type plat dak is het minst aangeraden.
  • Omgekeerd dak: dit type dak is te vergelijken met een warm dak, maar dan is de hele constructie beschermd met een isolatielaag. Het isolatiemateriaal ligt namelijk bovenop de dakbedekking. Je hebt in dit geval nog wel een aanvullende ballastlaag nodig om het isolatiemateriaal te beschermen. Dit is mogelijk een laag grind, keien of tegels.

 

Mogelijke houtsoorten

Kies je voor een dakconstructie van hout? Dan ben je er nog niet helemaal. Zo zijn er namelijk nog verschillende houtsoorten om te overwegen. Een aantal populaire opties:

  • Vurenhout: een van de populairste naaldhoutsoorten is vurenhout. Dit type hout is relatief licht, goedkoop, eenvoudig te verwerken, … Een duidelijk nadeel is wel dat het niet zo duurzaam is.
  • Douglas hout: dit is een duurder type naaldhout, maar blijft de moeite waard vanwege de grote hardheid. Deze stevigheid maakt het een ideale optie voor dakconstructies. Daarnaast is het makkelijk te verwerken, heeft het een warme geelbruine kleur en is het 1 van de duurzaamste Europese naaldhoutsoorten.
  • Europees eikenhout: eikenhout is een traditioneel materiaal dat in het verleden veel is gebruikt voor binnen- én buitentoepassingen.  Zo heeft dit type hardhout een unieke uitstraling, is het duurzaam, …

 

CONCLUSIE: welke houtsoort voor mijn dak moet ik kiezen?

Welk type hout gebruik je voor jouw dakconstructie? Dit is niet alleen afhankelijk van de kostprijs, maar ook van de kwaliteit, duurzaamheid en de uitstraling van het bouwmateriaal. Wil je een volledig overzicht van alle opties en advies op basis van je wensen en budget? Schakel dan een ervaren vakman in via onze gratis offerteservice. Vergelijk offertes voor dakwerken.

 

Prijs dakconstructie hout

Wil je een dakconstructie van hout laten plaatsen of vernieuwen? Gemiddeld ligt de prijs voor een nieuwe schuine dakconstructie rond € 1.700 per m³ (excl. btw). Voor een plat dak mag je rekenen op € 6 per m² (excl. btw), maar komen er dan altijd nog extra kosten bij. Een overzicht:

Soort dakwerkenGemiddelde prijs (excl. btw)
HELLEND DAK
Nieuwe dakconstructie€ 1.700 per kubieke meter
Nieuwe gordingen€ 1.900 per kubieke meter
Nieuwe kepers€ 1.800 per kubieke meter
Nieuwe spanten€ 2.000 per kubieke meter
PLAT DAK
Nieuwe basislaag€ 6 per vierkante meter
Nieuwe glasvlies onderlaag€ 6 per vierkante meter
Nieuwe dampdrukkende lagen€ 5 per vierkante meter
Nieuwe dampschermen€ 10 - 20 per vierkante meter
ONDERDAK
Nieuw onderdak€ 10 - 16 per vierkante meter

LET OP: dit zijn alleen richtprijzen. De exacte prijs voor een nieuwe dakconstructie van hout is afhankelijk van het type hout, de totale oppervlakte van het dak, hoe ervaren de vakman is, … Wil je genieten van gericht advies en prijzen op maat? Maak dan gebruik van onze gratis offerteservice. Start je aanvraag voor dakconstructie hout hier.

 

houten dakconstructie

 

Alternatieve dakconstructies

Naast hout zijn er nog meer mogelijke bouwmaterialen voor dakconstructies. Hierbij gaat het om staal en gewapend beton. Een overzicht van de opties:

 

1. Stalen dakconstructie

Staal is goed toepasbaar als bouwmateriaal voor schuine én platte daken. Een van de voordelen van staal is de keuzevrijheid op vlak van de profielen en doorsneden van toegepaste balken. Daarnaast is staal veel sterker dan hout en profiteer je van een hoge overspanning. Als gevolg kunnen stalen balken meer gewicht dragen.

 

2. Dakconstructie van beton

Gewapend beton is een ideale optie voor platte dakconstructies, al moet de fundering van je huis het gewicht dan wel aankunnen. Het is bijvoorbeeld een goede keuze als je van je dak een beloopbaar terras wil maken. In tegenstelling tot staal zijn er geen verschillende profielen beschikbaar, maar gaat het puur om de doorsnede van de balken.

 

Dakconstructie plaatsen? Maak gebruik van onze offerteservice!

Is je dak toe aan een renovatie of is de onderliggende dakconstructie van hout beschadigd? Zoek dan een vakman actief in jouw buurt via onze gratis offerteservice. Zo kom je in contact met 2 à 3 ervaren partijen, en geniet je van gericht advies en een kostprijs gebaseerd op jouw woonsituatie. Start je aanvraag via het offerteformulier:

 

Offertes op maat van jouw project ontvangen?

Kies voor een erkend dakdekker en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.