Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Dakvernieuwen.nl
banner image

Dakopbouw

Wil je graag een extra kamer maar heb je te weinig plaats in je woning? Dan is een dakopbouw een interessante keuze. Het is mogelijk om zowel platte als hellende daken te verhogen. Wat zijn de verschillende mogelijkheden van een dakopbouw? Hoeveel kost zo’n dakverhoging en welke factoren bepalen de prijs? En moet je een bouwvergunning aanvragen of niet? Je leest er alles over in dit artikel!

Ga snel naar:
OPTIE 1: Dakopbouw plat dak
OPTIE 2: Dakopbouw schuin dak
Kosten dakopbouw
Prefab dakopbouw of op maat?
Bouwvergunning nodig of niet?
Vergelijk vrijblijvend offertes

 

Wat is een dakopbouw?

Een dakopbouw staat ook bekend als een dakverhoging. Het is een constructie in hout, kunststof of steen die bovenop je bestaande dak wordt geplaatst. Zo’n dakopbouw is  mogelijk bij zowel platte als schuine daken. Waarom is een dakopbouw nu een goede investering? Een dakopbouw…

 • zorgt voor die extra kamer(s) die je nodig hebt.
 • vergroot het woonvolume van jouw woning, zonder ruimte in te nemen van je tuin of andere delen van je woning.
 • zorgt voor een waardevermeerdering van jouw woning door een grotere bewoonbare oppervlakte.
 • heeft een hoge esthetische factor. Zo’n dakverhoging kan dus een echte stijlvolle blikvanger van je woning zijn.
 • zorgt voor meer natuurlijke lichtinval in jouw woning.

Meer weten over de mogelijkheden voor een dakopbouw op jouw woning? Een dakwerker geeft je advies op maat en bezorgt je een aangepast prijsvoorstel. Vind een specialist in jouw buurt.

 

OPTIE 1: Dakopbouw plat dak

dakopbouw plat dak

De dakopbouw van een plat dak kan je op 2 verschillende manieren aanpakken. Zo kun je kiezen om een bijkomende verdieping te bouwen met een plat dak of eentje met een hellend dak. Dat is natuurlijk afhankelijk van jouw persoonlijke voorkeur. We zetten beide mogelijkheden kort op een rij:

 

1. Extra verdieping met plat dak

Bovenop je plat dak kan je een extra verdieping laten plaatsen met ook een plat dak, dat je bv. kan inrichten als dakterras. Zorg ervoor dat de dakbedekking uit degelijk materiaal bestaat met een lange levensduur, zoals EPDMroofing of pvc. Als je origineel uit de hoek wil komen, kun je van je plat dak ook een ecologisch groendak maken. Weet je al op voorhand dat je voor een groendak wil gaan? Laat dit dan zeker tijdig weten aan jouw dakspecialist. De dakconstructie moet hiervoor namelijk stevig genoeg zijn.

Kosten: € 25.000 à 30.000 (excl. btw, incl. plaatsing). Ontvang offertes op maat.

 

2. Extra verdieping met schuin dak

Een extra verdieping op je huis met een hellend dak is een goed idee als je de nieuwe ruimte optimaal wil benutten. Je kan bij de uitvoering kiezen uit verschillende dakconstructies en dakbedekkingen. Hou je van het landelijke mansardedak, het klassieke zadeldak of verkies je een puntdak met dakoversteek? Je kan het dak onder meer laten bekleden met leiendakpannendakpanplaten of zelfs met zink. Er zijn veel kleuren en uitvoeringen mogelijk die perfect kunnen rijmen met de stijl die jij in gedachten hebt.

Kosten: € 25.000 à 30.000 (excl. btw, incl. plaatsing). Ontvang offertes op maat.

 

OPTIE 2: Dakopbouw schuin dak

dakopbouw op hellend dak

Heeft je woning een schuin dak? Dan heb je de keuze tussen verschillende mogelijkheden voor je dakopbouw. Dit zijn de meest voorkomende vormen:

 1. Enkelzijdige nokverhoging

  Bij een nokverhoging wordt het bestaande zolderplafond verhoogd zodat de ruimte beloopbaar wordt. Dat zorgt voor een ruime kamer met veel lichtinval. Dakkapellen met een nokverhoging worden meestal over de volledige breedte van het huis gebouwd. Je kunt daarbij kiezen hoe hoog je de nok wil hebben. Bij eenzijdige nokverhoging wordt de nok aan één zijde verhoogd. Het geheel oogt wat minder aantrekkelijk, waardoor mensen vaak verkiezen om de verhoging aan de achterzijde van hun woning te plaatsen.

  Kosten enkelzijdige nokverhoging: € 7.000 à 12.000 (excl. btw, incl. plaatsing).

 2. Dubbelzijdige nokverhoging

  Bij deze methode wordt de nok aan beide zijden van het schuine dak verhoogd. Het spreekt voor zich dat deze methode iets prijziger is dan een enkelzijdige nokverhoging. Dankzij deze methode creëer je meteen een volledig nieuwe ruimte in huis die dienst kan doen als extra badkamer of slaapkamer. Daarbovenop maakt deze verandering het uitzicht van jouw woning een pak aantrekkelijker.

  Kosten dubbelzijde nokverhoging: € 12.000 à 17.000 (excl. btw, incl. plaatsing).

 3. Omvormen naar plat dak

  Wil je van jouw schuin dak naar een plat dak omschakelen? Dat kan, maar hou er rekening mee dat je ook jouw bestaande gevels hiervoor zal moeten ophogen en aanpakken. Gevelwerken van deze omvang vergen de nodige tijd en zorgen voor extra kosten. Voor de afwerking van jouw plat dak zijn er talloze mogelijkheden.

  Kosten schuin dak naar plat dak: € 15.000 à 25.000 (excl. btw, incl. plaatsing).

 4. Omvormen naar mansardedak

  Het is ook mogelijk om van een schuin dak een mansardedak te maken. Dit dak heeft een traditionele, landelijke look en zorgt voor extra ruimte doordat ze niet zo schuin afloopt aan de zijkanten. Ideaal dus voor een grote speelruimte of om grote kasten in te bouwen en die dressing of gezellige leesruimte te maken waar je altijd al van droomde.

  Kosten schuin dak naar mansardedak: € 15.000 à 25.000 (excl. btw, incl. plaatsing).

 5. Dakkapel

  Een dakkapel is een goedkopere dakopbouw waarmee je de nok van jouw dak niet verhoogt, maar je wel een ruimte creëert die vlot toegankelijk is doordat de stahoogte flink toeneemt. Een dakkapel kan volledig naar jouw wensen worden ontworpen met een plat dak, schuin dak of puntdak. Ook de bekleding ligt volledig in jouw handen. Zo kan je de stijl van een dakkapel eenvoudig aanpassen aan het uitzicht van jouw woning.

  Kosten dakkapel: € 3.000 à 4.500 voor een prefab dakkapel (excl. btw, incl. plaatsing).

Benieuwd naar de beste oplossing voor jouw woning? Welk type dakverhoging je het best overweegt, hangt af van jouw woning zelf, je persoonlijke wensen en budget. Een ervaren dakwerker helpt je de beste keuze te maken. Kom in contact met dakwerkers in de buurt.

 

Kosten dakopbouw

De prijs van je dakopbouw zal sterk afhangen van je persoonlijke situatie en wensen. Gaat het om een dakkapel of om een extra verdieping op een plat dak? Welke gevelbekleding kies je? Laat je zonwering, zonnepanelen… plaatsen? Gemiddeld mag je rekenen op de volgende richtprijzen:

 

1. Kosten dakopbouw plat dak

Een extra verdieping op een plat dak kost gemiddeld 25.000 à 30.000 euro, excl. btw en incl. plaatsing.  Die prijs geldt zowel voor extra verdiepingen met een plat dak als met een schuin dak.

TIP: prijzen vergelijken van meerdere dakwerkers kan snel en eenvoudig via onze gratis offerteservice.

 

2. Kosten dakopbouw schuin dak

Gemiddeld mag je voor een dakopbouw op een schuin dak rekenen op de volgende prijzen:

Type dakopbouwGemiddelde kosten (excl. btw, incl. plaatsing)
Enkelzijdige nokverhoging€ 7.000 à 12.000
Dubbelzijdige nokverhoging€ 12.000 à 17.000
Van hellend naar plat dak€ 15.000 à 25.000
Van hellend naar mansardedak€ 15.000 à 25.000
Dakkapel€ 3.000 à 4.500

Benieuwd naar een prijs op maat van jouw woning? Via onze offerteservice ontvang je vrijblijvend offertes van verschillende dakwerkers in jouw regio. Start hier jouw aanvraag.

 

Casco dakopbouw of volledig afgewerkt?

Je kan kiezen voor een casco dakopbouw, waarbij enkel de buitenkant afgewerkt wordt. Het gaat dan om de dakbedekking, isolatie en gevelbekleding. De overige binnenafwerking neem je dan voor eigen rekening. Dit spaart niet alleen arbeidskosten uit, maar geeft je ook de vrijheid om alles naar eigen wens af te werken.

Kies je voor een volledig afgewerkt geheel? Dan uit zich dat natuurlijk in het prijskaartje. Hierbij wordt jouw dakopbouw ook langs de binnenkant in z’n geheel afgewerkt. Denk hierbij aan de bepleistering van de muren, de vloerafwerking, de eventuele ventilatie en verwarming, … Vergeet daarbij niet dat vertrouwen op een vakman zorgt voor een kwalitatieve totaalafwerking.

 

Materialen dakopbouw

De constructie van een dakopbouw kan uit diverse materialen bestaan. Het materiaal is afhankelijk van de look die je wenst, jouw budget en de stevigheid van de constructie. Je kan kiezen voor:

 • Hout: een dakopbouw in hout is vrijwel de norm geworden. Het is een licht materiaal, waarmee je snel en duurzaam een dak kan verhogen.
 • Kunststof: omdat kunststof zo licht is, hoeft de woning niet extra verstevigd te worden. Daarnaast is het materiaal budget- en onderhoudsvriendelijk en is het verkrijgbaar in vele kleuren en structuren.
 • Steen: van alle mogelijkheden is een stenen constructie de meest duurzame, maar ook de duurste en de zwaarste. Je dakwerker en je architect zullen nagaan of de constructie van je woning stevig genoeg is om dat extra gewicht te dragen. Een voordeel is dat het metselwerk van de dakopbouw volledig in lijn kan zijn met de stijl van de woning. Zo vormen je woning en je dakopbouw 1 harmonieus geheel.

 

Prefab dakopbouw of op maat?

Je kan kiezen voor een prefab dakopbouw met standaard afmetingen en afwerkingen, maar ook een dakverhoging op maat is mogelijk. We lichten beide opties kort toe:

 • Prefab dakopbouw dit is al volledig ineengezet in de fabriek. Prefab modellen zijn beschikbaar in verschillende afmetingen en kleuren.  Doordat ze kant-en-klaar geleverd worden, hebben dakwerkers slechts één dag nodig om de gehele constructie te installeren. Zo spaar je tijd én dus ook geld uit. Wel is de keuzevrijheid qua afmetingen, materialen en afwerkingen is beperkter dan bij een dakopbouw op maat.
 • Dakopbouw op maat: hierbij is de constructie volledig opgebouwd en afgewerkt volgens jouw wensen. Het is interessanter om voor een dakopbouw op maat te kiezen wanneer je bijzondere afmetingen, kleuren, materialen… voor ogen hebt.  De prijs voor een dakopbouw op maat wijkt niet zo extreem af van die van een prefab dakopbouw. Je zou misschien vermoeden dat prefab automatisch goedkoper is, maar dat is niet altijd het geval omdat ook voor een prefab dakopbouw maatwerk nodig is.

Bouwvergunning nodig voor dakopbouw?

Het is noodzakelijk om een omgevingsvergunning aan te vragen wanneer je een dakopbouw wenst te plaatsen. Vraag deze aan via de website van jouw gemeente of via Omgevingsloket online. Soms kun je ook vergunningsvrij bouwen, bijvoorbeeld wanneer je een dakkapel aan de achterkant van jouw woning plaatst of gewoon onderhoudswerken aan het dak laat uitvoeren.

TIP: ook een ervaren dakwerker kan je al inlichten over de nodige vergunningen. Kom vrijblijvend in contact met dakwerkers in je buurt via onderstaand offerteformulier:

 

Offertes op maat van jouw project ontvangen?

Kies voor een erkend dakdekker en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.