Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Dakvernieuwen.nl
banner image

EPDM plaatsen: voordelen & werkwijze

EPDM is de ideale dakbedekking voor platte daken. Het is gemaakt uit synthetisch rubber en is door de lange levensduur en het geringe onderhoud een goede investering. Alles over EPDM  plaatsen, de voordelen en prijs lees je in dit artikel.

Ga snel naar: werkwijze epdm plaatsenprijsepdm of bitumen?

 

Voordelen EPDM dak

Synthetisch rubber leent zich uitstekend voor platte daken. Hieronder ontdek je waarom.

  • Zeer sterk & soepel: door de polymeren in de EPDM is het rubber uitzonderlijk sterk en tegelijkertijd elastisch.
  • Lange levensduur: dit synthetische rubber gaat ongeveer 30 à 50 jaar mee (sterk afhankelijk van het merk, het onderhoud en de kwaliteit van het materiaal en de plaatsing).
  • Prijs: dit materiaal is goedkoper dan de meeste dakbedekkingsmaterialen.
  • UV-bestendig: met dit materiaal wordt je beschermd tegen invloeden van de zon.
  • Scheurvrij: EPDM dakfolie scheurt niet.
  • Onderhoudsvrij: het is een onderhoudsvrij materiaal. Beschadigingen kunnen met folie hersteld worden.
  • Wortelbestendig: wortels krijgen hier geen kans. Daardoor is het de ideale ondergrond voor groendaken.
  • Milieuvriendelijk: de productie van EPDM dakfolie is minder milieubelastend in vergelijking met andere dakbedekkingsmaterialen, omwille van de lagere energiekosten. Daarnaast kan dit materiaal ook gerecycleerd worden.
  • Thermisch stabiel: tussen de -50°C en de 130°C blijft EPDM stabiel.
  • Beloopbaar in alle seizoenen: zowel tijdens de winter als de zomer kan je op een EPDM-dak wandelen. Deze bedekking ondervindt geen invloed van vrieskou of intense hitte.

 

Werkwijze EPDM plaatsen

EPDM dakbedekking is mogelijk bij zowel nieuwbouw als renovatie. In bepaalde gevallen kan dit synthetische rubber zelfs rechtstreeks over de oude dakbedekking geplaatst worden. Het aanbrengen van EPDM dakfolie bestaat uit verschillende stappen:

 

Stap 1: Voorbereiding

In sommige gevallen moet de oude dakbedekking inclusief dakrand verwijderd worden. Voor het plaatsen van EPDM, moet er een kimfixatie worden aangebracht om het lostrekken door krimpen en scheuren te vermijden. Dit wordt aangebracht in de hoeken.

 

Stap 2: Plaatsen van de folie

Het plaatsen van de folie zelf kan op 3 verschillende manieren. Een EPDM dak plaatsen kan door middel van ballast, lijm en mechanische bevestiging boven of onder de EPDM-folie.

 

Stap 3: Afwerking

De afwerking is heel belangrijk. De EPDM-folie moet gevulkaniseerd worden op de kimfixatie. De afwerking is heel belangrijk om waterlekken te voorkomen. Ook de randen dienen goed afgewerkt te worden. Daarvoor wordt vormfolie gebruikt.

 

Tip: Schakel een vakman in

Epdm zelf plaatsen kan, mits gepast materiaal en de juiste kennis en werkwijze. Wil je jezelf verzekeren van een correcte plaatsing en een mooi en kwalitatief resultaat op lange termijn? Dan doe je er goed aan een professionele dakwerker in te schakelen. Deze kan je gepast adviseren én weet precies op welke manier hij te werk moet gaan en met welke aandachtspunten hij rekening moet houden. Benieuwd naar advies en een prijs op maat van jouw project? Ontvang vrijblijvend offertes van professionele dakwerkers actief in jouw regio via de offertepagina.

 

EPDM plaatsen op platte daken

 

EPDM prijs

De prijs van een EPDM dak is afhankelijk van verschillende factoren zoals de oppervlakte van het dak en het type dak. EPDM plaatsen kost gemiddeld € 60 à € 80 per vierkante meter (incl. materiaal, btw en arbeidskosten). Gaat het over een dakrenovatie waarbij ook de oude dakbedekking verwijderd moet worden, reken dan op een gemiddelde prijs van € 150 à € 200 per vierkante meter. Hou ook rekening met extra kosten als je ook dakisolatie wil laten plaatsen.

De prijzen kunnen dus sterk variëren afhankelijk van de uit te voeren werken. Ben je benieuwd naar een exacte prijs voor jouw project? Vraag dan vrijblijvend offertes aan via onze offerteservice. Zo kan je makkelijk prijzen, maar ook adviezen, werkwijzen, termijnen, … vergelijken. Start je aanvraag hier.

 

EPDM of bitumen?

Naast EPDM is ook bitumen (ook roofing genoemd) populair als dakbedekking voor platte daken. Maar wat zijn de belangrijkste verschillen en welk type dakbedekking kies je best? We maken de vergelijking op basis van volgende eigenschappen:

 

1. Plaatsing (beste keuze: EPDM)

Bitumen: bitumen wordt via verlijming of via een zelfklevend of mechanisch te bevestigen systeem op het dakoppervlak aangebracht. Bevestiging via een gasbrander wordt echter het vaakst toegepast. Door de hitte wordt het materiaal vloeibaar en kan het goed hechten. Bij bitumen zijn de naden tussen de verschillende stroken zichtbaar. Het is belangrijk dat deze goed gedicht worden. Anders ontstaan er zwakke punten die kunnen loskomen en lekken.

EPDM: wordt op maat gemaakt en kan daardoor in 1 stuk, naadloos geplaatst worden. Daardoor is er minder risico op lekken. De bevestiging gebeurt via verlijming of mechanisch. Epdm dakbedekking kan ook los geplaatst worden. De folie wordt dan op zijn plaats gehouden via een ballastlaag uit kiezels, grind, …

 

2. Prijs (beste keuze: bitumen)

Bitumen: gemiddeld € 40 à 60 per m² (incl. btw en plaatsing). Ontvang vrijblijvend offertes op maat.

EPDM: gemiddeld € 60 à 80 per m² (incl. btw en plaatsing). Ontvang vrijblijvend offertes op maat

 

3. Levensduur en onderhoud (beste keuze: EPDM en bitumen)

Bitumen: deze dakbedekking gaat gemiddeld 20 à 40 jaar mee. Hou er rekening mee dat je het regelmatig op lekkages en schade moet controleren. Wees ook voorzichtig telkens als je het dak beloopt.

EPDM: gaat langer mee dan bitumen, gemiddeld 30 à 50 jaar. Een EPDM dak is ook heel onderhoudsvriendelijk en beloopbaar zonder risico op schade.

Beide materialen hebben een gelijkaardige levensduur. Bovendien is de effectieve levensduur van je dakbedekking sterk afhankelijk van het merk, het onderhoud en de kwaliteit van het materiaal en de plaatsing.

 

4. Groendak (beste keuze: EPDM en bitumen)

Bitumen: geschikt als onderlaag voor een groendak. Bij bitumen moet wel een wortelwerende folie aangebracht worden om schade te voorkomen.

EPDM: ook EPDM dakbedekking kan gebruikt worden als onderlaag voor een groendak. In tegenstelling tot bitumen, is EPDM van zichzelf al wortelbestendig.

 

Offertes op maat van jouw project ontvangen?

Kies voor een erkend dakdekker en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.