Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Dakvernieuwen.nl
banner image

Dakcoating: info & prijzen

Na verloop van tijd gaan de pannen op je dak verslijten onder invloed van het weer. Gelukkig kan je dit voorkomen of verhelpen door het dak te coaten. Met een transparant of gekleurd product wordt het dak dan beschermd tegen vocht en vuil. In dit artikel lees je alles over de voordelen en prijzen van dakcoating.

 

Wil je je dak laten coaten door een professional?
Klik hier om gratis offertes aan te vragen! 

 

dakcoating Waarvoor dient een dakcoating?

Door slechte weersomstandigheden worden dakpannen en leien langzaam maar zeker poreus. Dit kan leiden tot kleine scheurtjes, zodat vocht gemakkelijker door de dakpannen heen kan dringen.

Je dak is dan gevoeliger aan mossen en algen. Dankzij het gebruik van een beschermende dakcoating zal je vuil of beschadigd dak er weer als nieuw uitzien. Je hoeft dan de dakbedekking dus niet noodzakelijk te vervangen!

Dakcoating – een soort van verflaag – wordt aangebracht na het reinigen of ontmossen van het dak. Door een dakcoating toe te passen verleng je de levensduur van het dak. Zo geniet je van een jarenlange bescherming.

 

 

Voordelen van dak coaten

Er zijn meer dan genoeg redenen te bedenken waarom een dakcoating aanbrengen een goed idee is. Een overzicht:

+ Een dakcoating maakt het dak bestand tegen water en vuil

+ Deze oplossing is veel goedkoper dan de aanleg van een nieuwe dakbedekking: dakpannen coaten kan maar liefst 50-70% goedkoper zijn!

+ Dankzij de coating zullen mos en algen geen kans krijgen

+ Bovendien houdt de coating UV-stralen tegen, zodat de pannen nauwelijks of niet zullen verkleuren

+ Je dak, en bij uitbreiding het hele huis, zullen een stuk fraaier ogen dankzij een dakcoating

+ Een dakcoating maakt het dak duurzamer: het kan dan nog gemakkelijk 15 jaar meegaan. 

 

dak coaten

 

Prijs dak coaten

De kostprijs voor het coaten van een dak hangt van een viertal belangrijke factoren af. De oppervlakte van het dak, de hellingsgraad en de bereikbaarheid spelen een aanzienlijke rol bij de prijsbepaling. Een steil dak dat moeilijk bereikbaar is, vereist speciaal materiaal waardoor de prijs zal oplopen. Ook dakcoating prijzen variëren.

Voor het laten reinigen en coaten van een hellend dak moet je uitgaan van een richtprijs rond 30 à 45 euro per m², inclusief BTW.
Vraag hier exacte prijzen aan bij verschillende reinigingsexperts.

 

Welke soorten daken zijn geschikt?

Vrijwel elk type dakbedekking kan voorzien worden van een dakcoating. Niet enkel dakpannen maar ook bitumen, leien, golfplaten of rieten daken kunnen met een coating behandeld worden. Wel is het zo dat er voor elk daktype een verschillende manier van reinigen en coaten toegepast wordt.

Zo zijn leien en shingles bijvoorbeeld kwetsbaarder dan dakpannen of golfplaten, waardoor ze best onder lage druk gereinigd worden.

Opgelet! In het geval van oude kunstleien moet je oppassen met asbest. Wettelijk gezien mogen kunstleien met asbest niet worden schoongemaakt. Een dakcoating is dan ook geen optie; het dak moet eerst gereinigd worden opdat de coating goed zou kunnen hechten.

 

Verschillende types dakcoating

De meeste coatings zijn transparant van kleur. Is je dak bedekt met golfplaten of dakpannen? Dan kan je ook een gekleurde dakcoating (mat, zijdeglans of hoogglans) overwegen. Elke kleur is in principe mogelijk. Vaak gekozen kleuren zijn bijvoorbeeld zwart, grijs (aluminium of antraciet), lichtrood en bordeaux.

Verder zijn er diverse coatings met speciale functies verkrijgbaar. Een voorbeeld is een flexibele rubber coating die extra bestand is tegen scheuren en grote temperatuurschommelingen. Voor poreuze daken (bijvoorbeeld betonpannen) bestaan er speciale vochtwerende coatings die diep in het materiaal indringen.

Het is weliswaar niet altijd nodig om een speciale coating te gebruiken. Standaard coatings, op basis van acrylaat, voldoen in veel gevallen. Er bestaan ook heel wat goedkope coatings van slechte kwaliteit. Let hiermee op; deze gaan meestal minder dan 5 jaar mee en kunnen vochtproblemen verergeren.

Je kan dus best advies inwinnen bij specialisten. Zij zullen de gepaste coating uitkiezen op maat van jouw situatie. Via onze online offertepagina kan je in contact komen met enkele vakmannen in de buurt. Klik hier om gratis en vrijblijvend offertes aan te vragen.

 

dakcoating
Voor- en na foto

Werkwijze aanbrengen dakcoating

Zoals gezegd, moet het dak eerst gereinigd zijn voordat de coating aangebracht wordt. De reinigingsmethode varieert per dakbedekking, al gebruikt men meestal een hogedrukreiniger en reinigingsmiddel.

Wanneer het dak droog is, wordt het nog behandeld met biocide om zeker te zijn dat er geen resterende micro-organismen op het dak blijven. Daarna kan de coating worden aangebracht in twee lagen. Hiervoor gebruikt een vakman een roller, een kwast of een verfspuit waarmee de coating verneveld wordt. Ook dit hangt af van de staat en eigenschappen van het dak.

 

Zelf dakpannen coaten?

Het valt niet aan te raden om je dak zelf te reinigen en te coaten. Deze klus vereist ervaring en gespecialiseerde materialen. Bovendien zijn er risico’s aan verbonden op vlak van veiligheid. Het dak moet ook nauwkeurig en onder de juiste druk gereinigd worden. Indien zelfs iets kleins over het hoofd gezien wordt, zou de dakcoating niet voldoende kunnen hechten.

 

 

Offertes op maat van jouw project ontvangen?

Kies voor een erkend dakreiniger en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.