Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Dakvernieuwen.nl
banner image

Dakreiniging: mogelijkheden & prijsinfo

Na verloop van tijd worden daken vuil, bijvoorbeeld door de aangroei van (korst)mossen. Deze verstoren het mooie uitzicht van jouw gebouw en brengen zelfs enkele risico’s met zich mee. Een periodieke dakreiniging is daarom belangrijk. In dit artikel ontdek je de nodige informatie.

Je dak schoonmaken? Ontvang gratis en vrijblijvend offertes.

 

Soorten reinigingswerken dak

Er zijn verschillende werkzaamheden mogelijk tijdens een dakreiniging. Een overzicht:

 

1. Ontmossen

Is je dak aangetast door mossen? Dan is het hoog tijd om daar iets aan te doen, en wel om volgende redenen:

  • Een bemost dak ontsiert het volledige uitzicht van je woning. Door het dak te laten ontmossen, geef je een mooi visitekaartje af.
  • Als je je dak ontmost, kan je scheuren, barsten en lekkages voorkomen.
  • Een ontmost dak heeft een langere levensduur.
  • Mos op het dak kan zelfs de dakisolatie aantasten, wat tot energieverlies leidt.

Het dak kan op twee manieren ontmost worden: met hogedrukreiniger (zonder reinigingsmiddel) of met een reinigingsproduct. Welke optie het best is, hangt af van de staat van het dak en de dakbedekking. Een expert kan het beste de methode bepalen. Lees hier meer over het ontmossen van daken.

 

2. Algemene reiniging

Zelfs wanneer het dak geen mosvorming vertoont, is het raadzaam om je dak van tijd tot tijd te laten reinigen. Dakpannen en dakplaten mogen onder hoge druk schoongemaakt worden. Bij milde vervuiling gebeurt dit met heet water, terwijl zware vervuiling nog een extra reinigingsproduct vereist.

Leien daken moeten onder lage druk gereinigd worden, omdat dit materiaal kwetsbaarder is. Bij rieten daken komt er zelfs geen water aan te pas. Lees hier meer over het onderhoud van rieten daken.

 

3. Reinigen van de dakgoot

Bladeren, mos en ander vuil stapelt zich na verloop van tijd op in een dakgoot, waardoor die verstopt kan geraken. Hier moet je mee opletten, aangezien een verstopte dakgoot kan gaan doorwegen en zo de voegen van de buitenmuur lostrekken. Het helpt al veel indien je tijdig bladeren en/of takken in de goot zelf verwijdert. Lees hier meer over het reinigen van dakgoten.

Door het dak te ontmossen, kan je voortplanting van mossen en verstopping eveneens voorkomen. Is de dakgoot toch verstopt? Doe dan beroep op een professionele dakreiniger.

 

Belang van een professionele reiniging

Een dak reinigen is geen sinecure. Je laat deze klus dan ook best over aan een gespecialiseerd schoonmaakbedrijf. Professionals beschikken over de juiste materialen en technieken om alles op een veilige en correcte manier uit te voeren. Bovendien hebben zij heel wat kennis met betrekking tot reinigingsproducten. Elk type dakbedekking vereist een andere aanpak! Op de offertepagina kan je gratis offertes aanvragen bij erkende experts.

 

dakreiniging

 

Hoe wordt er te werk gegaan?

 

1. Dak inspecteren en voorbereiden

Voordat het dak gereinigd kan worden, moet het eerst aan een grondige analyse onderworpen worden. Hoe de dakwerker het dak precies zal reinigen hangt immers af van het type dak (hellend of plat), de dakbedekking, de aard van de vervuiling en de hardnekkigheid ervan. Deze voorafgaande inspectie is van groot belang! Een reiniging die niet aangepast is aan de staat van het dak, kan voor permanente beschadiging zorgen. Denk bijvoorbeeld aan het gebruik van een foutief reinigingsproduct of een te hoge waterdruk.

 

2. Dak reinigen

In de volgende fase kan men overgaan tot het reinigen van het dak: ontmossen, de dakgoot reinigen, vuil verwijderen of een combinatie van deze werken. Hoe dit gebeurt, hangt af van de vervuilingsgraad en het type dakbedekking (zie eerder).

»Prijs reiniging en ontmossing: €10 – 15 per m²

 

3. Dak afwerken en beschermen tegen tegen vuil & mos

Na het reinigen is de kous nog niet af. Om het dak in de toekomst beter te beschermen, wordt het ingespoten met een desinfecterend product. Op die manier worden resterende (onzichtbare) sporen van schimmel of mos gedood op een milieuvriendelijke manier. Door ook deze sporen te verwijderen zal mos minder snel terugkomen, waardoor het dak langer proper blijft.

Maar dat is nog niet alles: ook een dakcoating is aangewezen ter bescherming van het dak, zeker indien het dak ook ontmost werd. Zware vervuiling en mos maakt je dakbedekking immers poreus, net zoals een reiniging onder hoge druk. Het dak kan dus wel wat extra bescherming gebruiken na de reiniging.

Een coating is een beschermende laag die op het dak gespoten wordt. Deze laag kan transparant of gekleurd zijn. Kies je voor een bepaalde kleur, dan zal je dakbedekking er helemaal nieuw uitzien. Bovendien beschermt de coating het dak tegen alle weersinvloeden én vertraagt het aangroei van mossen en algen.

»Prijs reiniging, ontmossing en coating: €30 – 50 per m²

 

dak reinigen

 

Hoeveel kost een dakreiniging?

Aangezien veel afhangt van de staat van het dak, is het moeilijk te voorspellen hoeveel dakreiniging in jouw situatie zal kosten. De prijs wordt door een heleboel factoren bepaald. We kunnen wel enkele richtprijzen meegeven om een idee te krijgen van het globale kostenplaatje. Een professionele reiniging, ontmossing en coating zal je ongeveer €30 à €50 per vierkante meter kosten. Laat je het dak enkel reinigen en ontmossen, dan mag je rekenen op €10 à €15 per vierkante meter.

 

Benieuwd naar prijzen op maat van jouw project? Het is aan te raden offertes aan te vragen bij verschillende vakmannen. Zo kan je eenvoudig prijzen vergelijken en geld uitsparen. Via onze online offerteservice kan je gratis en vrijblijvend prijsvoorstellen ontvangen van meerdere dakwerkers in jouw regio!

 

Offertes op maat van jouw project ontvangen?

Kies voor een erkend dakreiniger en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.