Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Dakvernieuwen.nl
banner image

Rieten daken onderhouden: methodes, tips & prijs

Door een rieten dak te plaatsen geef je je woning een landelijke look. Mossen, algen, bladeren en ander vuil kunnen deze look echter verstoren. Bovendien betekenen ze ook een bedreiging voor de staat van de dakbedekking; ze verhogen de droogtijd van het riet en zo gaat de kwaliteit ervan achteruit. Een regelmatig onderhoud van een rieten dak is daarom zeker aangeraden.

 

Gevaren van mos- en algenvorming op rieten daken

De vorming van mos en algen op rieten daken zorgt voor een onaangename groene kleur, wat slecht is voor het uitzicht van je dak. Bovendien verhogen mossen en algen de droogtijd van het dak; ze vormen een laag bovenop de dakbedekking, waardoor het riet minder snel zal drogen.

Als gevolg hiervan wordt het zachter en is het minder goed bestand tegen de weersomstandigheden. In erge gevallen kunnen er zelfs barsten optreden in de dakbedekking. Daardoor zal regenwater erg diep kunnen doorsijpelen, en dat kan zware gevolgen hebben.

rieten dak onderhoud

 

Mossen en algen bestrijden: methodes

Om de gevaren van mos- en algenvorming op rieten daken tegen te gaan, moeten de mossen en algen van het dak verwijderd worden. Er bestaan speciale middelen om algen te bestrijden. Dit middel wordt door de algen opgenomen en maakt de celwanden kapot. Hierdoor zullen de algen afsterven.

Mos wordt doorgaans manueel verwijderd van het dak, soms wordt een drijfbord gebruikt. Een vaak gebruikte methode is het ‘kammen’, waarbij een dun laagje van het dak verwijderd wordt. De mossen en algen worden mee verwijderd en op die manier komt een laag vrij van mossen en algen aan de oppervlakte te liggen.

 

Wil je je rieten dak laten onderhouden door een vakman? Klik hier om gratis en vrijblijvend offertes aan te vragen bij professionals.

rieten daken onderhouden

 

Rieten daken onderhouden: tips

Rieten daken onderhouden op een grondige manier zal ervoor zorgen dat ze langer meegaan. Om rieten daken in goede staat te houden, moeten ze zo snel mogelijk drogen. Je kan op enkele dingen letten om een snelle droogtijd van het dak te verzekeren. Zo plaats je best geen bomen in de buurt van het dak.

De bladeren kunnen namelijk op het dak terechtkomen, wat slecht is voor de staat van het dak. Je verwijdert dus best zo snel mogelijk de bladeren van het dak als de bereikbaarheid dit toelaat. Nog een nadeel van bomen in de buurt van rieten daken is dat er dauwdruppels op het dak terecht kunnen komen, waardoor het langer vochtig blijft.

Bomen zorgen trouwens voor bescherming tegen zonlicht en wind, twee factoren die net voor een snellere droogtijd zorgen.

 

Rieten daken onderhouden prijs

De kostprijs voor een onderhoudsbeurt van een rieten dak wordt bepaald door verschillende factoren. Onder meer de oppervlakte van het dak en de hardnekkigheid van mos, algen en ander vuil zullen de prijs sterk beïnvloeden. Ook eventueel steigerwerk kan de kosten nog doen oplopen. Voor het onderhoud van een rieten dak met een gemiddelde oppervlakte kan je je verwachten aan een prijs van 700 à 1400 euro.

 

Je kan echter ook een onderhoudscontract sluiten met het bedrijf dat het rieten dak heeft geplaatst. Dit kan zeker goedkoper uitkomen, maar let wel goed op wat het onderhoud volgens dit contract allemaal inhoudt.

 

Offertes op maat van jouw project ontvangen?

Kies voor een erkend dakwerker en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.