Het onderdak
Bij een correcte dakopbouw is het onderdak een broodnodig onderdeel. Het beschermt je dak tegen allerlei weersomstandigheden en zorgt ervoor dat er geen wind onder je dak kan kruipen die je isolatie gaat aantasten. Een overzicht van de belangrijkste aspecten:
De opbouw van het onderdak
Bouw je je eigen huis of ga je het huis verbouwen door er bijvoorbeeld nog een zolder op te bouwen of is het tijd om het dak te renoveren, dan krijg je te maken met de opbouw van het onderdak. Het dak van een huis bestaat namelijk uit diverse lagen die allen samenwerken om het huis te isoleren en de kamer er rechtstreeks onder warm te houden. Isolering vormt daarom een groot onderdeel hiervan. Iedere handige klusser kan zelf het onderdak opknappen, renoveren of opbouwen.
Belang van het onderdak
Wist je dat het onderdak een heel belangrijk onderdeel van het gehele dak. Een dak bestaat namelijk uit diverse lagen, waarvan dit dak de laatste laag beslaat. Het onderdak maakt je dak waterdicht en zorgt voor de warmte-isolatie van een ruimte. Ook houdt het vorst en insecten tegen en moet het brandwerend zijn. Heb je een oud huis waarvan het hellende dak is voorzien van leien of dakpannen, zonder dit dakgedeelte dan weet je haast zeker dat het dak niet geheel waterdicht is. Hoe goed de pannen of leien ook gelegd zijn. Wil je van de zolder een woonruimte maken, dan is het belangrijk om een onderdak te plaatsen. De opbouw hiervan moet hiervoor goed uitgevoerd worden om lekkage en warmteverlies te voorkomen.
Eisen
Een goed onderdak maakt de ruimte water- en dampdicht, is duurzaam en brandwerend. Het materiaal moet insecten en knaagdieren buiten houden, maar ook zorgen dat ze het niet opeten of er nestjes in gaan make. Daarnaast houdt het ook vorst buiten. Als het onderdakmateriaal aan deze eisen voldoet, dan ben je al een heel eind op de goede weg.
Materiaal
Er is veel verschillend onderdakmateriaal voor handen voor de opbouw. Er kan gekozen worden uit drie soorten onderdakmateriaal om het dak waterdicht te maken, namelijk soepel, isolerend foliemateriaal en bitumineus schermen, half flexibele kunststofplaten en tot slot stijve platen van beton- of houtvezel. Welk onderdakmateriaal geschikt is voor het dak van je huis kun je laten bepalen door een ondernemer of architect. Of laat je goed adviseren bij de bouwmarkt.
Werkwijze
Om het onderdakmateriaal goed te kunnen aanleggen moeten eerst de dakpannen of leien van het dak gehaald worden. Na het aanbrengen van het onderdakmateriaal worden de pannen of leien (of andere dakbedekking) weer teruggelegd. Vervolgens kun je vanaf de binnenkant nog elektriciteit of leidingen aanleggen of direct het isolatiemateriaal aanbrengen.
Prijs per m²
Gemiddeld ben je zo een € 16,- per vierkante meter kwijt aan materiaal voor het onderdak. Hier kunnen nog kosten bijkomen voor afwerkingsmateriaal en werkuren als je natuurlijk een aannemer inhuurt. Vraag van tevoren een offerte op bij de aannemer (of verschillende aannemers) zodat je op de hoogte bent van de diverse prijzen.