Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Dakvernieuwen.nl
banner image

Schoorsteen vegen

Je schoorsteen vegen is belangrijk omwille van veiligheidsredenen en om een optimale werking van je schoorsteen te garanderen. Kom meer te weten over het belang, de kostprijs, verplichtingen en ontdek andere interessante weetjes.

 

Waarom je schoorsteen vegen?

Je schoorsteen reinigen is vooral belangrijk omwille van de veiligheid. Roetdeeltjes dienen tijdig verwijderd te worden. Een teveel aan roetdeeltjes in de schoorsteen vergroot namelijk de kans op een schoorsteenbrand.

Een geveegde schoorsteen betekent ook een efficiënter stookproces. Dat is voordeliger voor je energieverbruik en dus ook voor het milieu en je portemonnee.

Het schoonmaken van een schoorsteen verkleint ook de kans op CO-vergiftiging. Jaarlijks zijn er zo’n 1.000 gevallen van CO-vergiftiging met een slecht onderhoud van de schoorsteen als oorzaak.

Wil je een prijs en advies op maat voor het laten reiniging van je schoorsteen?
✓ Vraag gratis offertes aan bij professionals uit jouw buurt.

 

schoorsteen vegen

 

Prijs schoorsteenvegen

De prijzen van het schoorsteenvegen worden vooral bepaald door de hardnekkigheid van de vervuiling en het aantal te reinigen kanalen.

Voor het reinigen van 1 kanaal betaal gemiddeld €60 à €100. De schoorsteen vegen kost in principe minder wanneer er meerdere kanalen gereinigd moeten worden. Voor een interne controle met behulp van een camera (camera inspectie) kan je rekenen op een prijs van ongeveer €95.

Is je stooktoestel gekoppeld aan de schoorsteen, dan valt een schoonmaak van de schoorsteen onder het reinigen van het stooktoestel. Inclusief schoorsteen, kan je je voor het schoonmaken van een stooktoestel verwachten aan een kostprijs van €100 à €150.

TIP: Bepaalde schoorsteenvegers bieden onderhoudscontracten aan. Op die manier ben je verzekerd van een regelmatige controle en reiniging van de schoorsteen. Deze onderhoudscontracten zijn financieel ook voordeliger. Aangezien er verschillende formules mogelijk zijn, is het belangrijk om op voorhand goed na te gaan wat het contract precies inhoudt.

 

 

(Hoe vaak) is het schoorsteen vegen verplicht?

Of je schoorsteen vegen al dan niet verplicht is, hangt af van het type verwarmingsinstallatie:

 

1. Schoorsteen aangesloten op centrale verwarmingsinstallatie
Een schoorsteen die aangesloten is op een centrale verwarmingsinstallatie op vaste brandstof of stookolie moet jaarlijks verplicht gereinigd worden. Bij centrale verwarming op gas moet dat om de 2 jaar. De hele installatie, dus ook de schoorsteen, dient daarbij schoongemaakt te worden.

 

2. Individueel stooktoestel
Een individueel stooktoestel met schoorsteen dat niet aangesloten is op een centrale verwarmingsinstallatie moet niet verplicht gereinigd worden. Het gaat daarbij bijvoorbeeld om een olie- of gashaard, een open haard, …

Bepaalde verzekeringsmaatschappijen kunnen wel een reiniging van de schoorsteen eisen. Regelmatig onderhoud zal het aantal defecten namelijk verminderen. Wanneer je dan toch met een schoorsteenbrand te maken krijgt, heb je meer kans dat de verzekering de kosten terugbetaalt.

 

schoorsteenveger

 

Schoorsteen laten vegen door een erkende schoorsteenveger

We haalden al aan dat schoorsteenvegen belangrijk is voor de verzekering. Om met alles in orde te zijn, moet je een attest kunnen voorleggen als bewijs dat je schoorsteen gereinigd werd. Dat attest kan echter enkel uitgeschreven worden door een erkende technicus.

Wettelijk gezien is zo’n erkende technicus ook de enige persoon die de verplichte reiniging van een centrale verwarmingsinstallatie mag uitvoeren. Ook bij het reinigen van een individueel stooktoestel is het aangeraden om een erkende schoorsteenveger in te schakelen. Deze heeft namelijk de nodige kennis, ervaring en het materiaal om de klus naar behoren uit te voeren.

 

Offertes op maat van jouw project ontvangen?

Kies voor een erkend schoorsteenveger en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.