Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Dakvernieuwen.nl
banner image

Zonneboiler op een plat dak plaatsen.

Groene energie is de laatste jaren steeds populairder geworden. Er zijn steeds meer zonnepanelen zichtbaar op de daken. Er zijn echter ook andere opties ontwikkeld voor het gebruiken van zonne-energie. Een van de opties voor groene energie die er tegenwoordig zijn, is de zonneboiler. Een dergelijke boiler kan op diverse typen daken worden geplaatst. Voor ieder type dak zijn er wel wat verschillen in de montage. Dit zijn overwegingen waar men rekening moet houden bij het plaatsen van een zonneboiler.

 

Mogelijkheden zonneboilers monteren op platte daken

Het is goed mogelijk om een zonneboiler op een plat dak te plaatsen. Men moet wel in de gaten houden dat de boiler in een bepaalde hoek ten opzichte van de zon geplaatst wordt, zodat de zonnecellen wel de meeste zon kunnen vangen.

Bij het plaatsen van zonnecellen voor de boiler moet men wel een aantal aspecten in het achterhoofd houden. De zonnecollectoren worden op een aluminium frame op het dak geplaatst, bij dit frame is het mogelijk om de hoek van de zonnecollectoren in te stellen. Deze hoek is belangrijk want een goede hoekinstelling betekent een goede lichtvangst. De hoek van de zonnecellen ligt tussen de 30 en 60 graden.

Een maximale lichtvangst is tenslotte zeer gewenst bij zonnecollectoren. Ook is de locatie van de zonnecellen belangrijk. In België komt het meeste zonlicht uit het zuiden. Dit betekent dat voor het bereiken van een optimale warmte opwekking, de cellen het best op het zuiden gericht moeten zijn.

zonneboiler voor plat dak

Vanzelfsprekend is het mogelijk dat de zonnecellen voor de boiler verschoven kan worden, naar zuidwest of zuidoost. Let er wel op dat dit gaat ten koste van het rendement van de zonneboiler.

Bij het plaatsen van de zonnecollectoren voor de boiler op een plat dak moet men wel rekening houden met het feit dat er een bepaalde afstand moet zitten tussen de rijen panelen. Als er te weinig ruimte tussen de panelen zit, kan er een schaduw ontstaan op de panelen in de achterliggende rijen. Dit is niet bevorderend voor een optimaal rendement.
 
Bron: verwarminginfo.nl
 

 

Hoe werkt een zonneboiler?

Een dergelijke boiler werkt als volgt: het apparaat bestaat uit twee delen. Het eerste deel is de zonnecollector, welke op het dak geplaatst moet worden. Het tweede onderdeel is het voorraadvat. Daarin zit het water welke via de zonnecollectoren wordt opgewarmd.

Er is sprake van een directe verwarming. Dit in tegenstelling tot de “gewone” zonnepanelen. Deze wekken stroom op en leveren geen warmte. De zonnecollector en het voorraadvat staan met elkaar in verbinding. Het verwarmde water wordt in een gesloten circuit rondgepompt en geeft de warmte af aan het leidingwater.

 

Wat doet een zonneboiler?

Een zonneboiler verzorgt het verwarmen van water door middel van zonne-energie. Met dit warme water kunt u douchen, heeft u voor het grootste deel ook warm tapwater in de keuken, maar er zijn ook andere toepassingen mogelijk. Denk aan het verwarmen van de woning.

 

 

 

Offertes op maat van jouw project ontvangen?

Kies voor een erkend vakman en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.