Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Dakvernieuwen.nl
banner image

Dakkapellen

Dakkapellen bieden tal van interessante voordelen. Zo zorgt een dakkapel voor extra ruimte en heel wat meer lichtinval. In dit artikel ontdek je meer info over de mogelijkheden, de voordelen, de kosten en de plaatsing van dakkapellen. We gaan ook even dieper in op dakramen als alternatief voor dakkapellen en geven nog enkele voorbeelden ter inspiratie.

Ga snel naar: 
Uitvoeringen dakkapellen
Dakkapel kosten
Dakkapel plaatsen
Dakraam of dakkapel?
Inspiratie & voorbeelden
Vergelijk offertes voor dakkapellen

 

Waarom een dakkapel plaatsen?

Met een dakkapel geniet je van heel wat voordelen. We zetten de voornaamste redenen om een dakkapel te kopen kort op een rij:

  • Meer ruimte: het grootste voordeel van een dakkapel zijn de extra beloopbare meters ruimte die er ontstaan, zeker als je schuin dak niet zo steil is. Met een dakkapel kan je een of meerdere kamers creëren onder het dak waarin je extra meubelen kunt plaatsen of kunt rondlopen.
  • Meer lichtinval: een dakkapel zorgt ook voor meer lichtinval in de ruimte. Een kamer met een dakkapel heeft dan ook een karakteristieke lichtinval en is bv. erg geschikt als werkruimte of atelier.
  • Waardestijging woning: een dakkapel plaatsen brengt meestal ook een waardevermeerdering van je woning met zich mee. Je huis gaat namelijk meer bruikbare vierkante meters tellen en dat is altijd voordelig bij eventuele verkoop.
  • Meer uitzicht: nog een voordeel van een dakkapel is dat je vanop je zolder een ruim uitzicht hebt over de omgeving. Dat is bv. erg aangenaam als je op zolder een slaapkamer hebt.
  • Extra nooduitgang: tot slot is een dakkapel ook een extra vluchtweg bij brand. Het is moeilijk in nood door een gewoon dakraam te geraken, zeker als deze niet zo groot is. Via de grote ramen van een dakkapel kan je gemakkelijker geëvacueerd worden door de brandweer.

Laat je dakkapel plaatsen door een expert! Deze kan je verder informeren en zorgt voor een dakkapel volledig naar jouw smaak en de stijl van je woning. Vind een dakspecialist in de buurt.

 

Mogelijke uitvoeringen dakkapel

Dakkapellen komen voor in heel wat verschillende uitvoeringen en soorten. Zeker wanneer je een dakkapel op maat laat plaatsen, zijn er tal van keuzes die je kan maken bij de vormgeving. We zetten hieronder enkele mogelijkheden op een rij:

 

1. Prefab dakkapel of dakkapel op maat

Als eerste heb je de keuze tussen een dakkapel die een aannemer op het dak opbouwt (traditionele dakkapel op maat) en een dakkapel die kant en klaar op het dak wordt gezet (prefab dakkapel). Beide mogelijkheden hebben hun voor- en nadelen:

 • Prefab dakkapel: een prefab dakkapel is binnen een dag geplaatst. Zo’n kant en klare dakkapel is bovendien gemaakt van lichte materialen zodat deze op meerdere typen dak geplaatst kan worden. Hierdoor is een prefab dakkapel doorgaans goedkoper dan een dakkapel op maat.
 • Dakkapel op maat: de plaatsing van een op maat gemaakte dakkapel neemt meerdere dagen in beslag. Met een traditionele dakkapel kan er meer aan speciale wensen worden voldaan en is de afwerking vaak beter. Er is echter geen speciale reden die maakt dat traditionele dakkapellen beter zouden zijn dan een prefab of andersom. De keuze is volkomen budget-, smaak, en situatie-afhankelijk.

 

2. Materiaal dakkapel

De populairste materialen voor dakkapellen zijn hout, kunststof, polyester en zink. Een houten dakkapel heeft een authentieke, warme uitstraling en is gemakkelijk te herstellen. Een kunststof dakkapel is goedkoop, kleurvast, onderhoudsarm en heeft vele vormgevingsmogelijkheden.

Zoek je een duurzame, isolerende, onderhoudsvriendelijke en moderne dakkapel, dan kan je kiezen voor een dakkapel in zink. Tot slot heeft polyester als voordeel dat het goed isoleert, weinig onderhoud nodig heeft en er weinig kans op lekkages is.

 

3. Dakvorm dakkapel

Het dak van je dakkapel kan verschillende vormen aannemen. De meest voorkomende zijn een trapezium dak, een zadeldak, een driehoekig dak, een rond dak of een dakkapel met een plat dak.

De keuze hangt af van je persoonlijke voorkeur, de gewenste extra ruimte en de opbouw van je dak. Een dakkapel met een plat dak heeft bijvoorbeeld een eerder architectonische uitstraling, terwijl een dakkapel met een zadeldak er dan weer elegant en klassiek uitziet.

 

4. Beglazing

Een dakkapel heeft meestal meerdere ramen. Om een goede isolatie van je woning te verzekeren, is het aangewezen om te kiezen voor isolerend glas. De meeste dakkapellen zijn tegenwoordig altijd voorzien van hoogrendementsglas. Voor de beste isolatiewaarde van je dakkapel combineer je daarom best een materiaal zoals kunststof of polyester met HR++ of driedubbel glas. Daarnaast kan je ook kiezen welke soort ramen je wil. Denk daarbij aan vaste ramen, draaikiep ramen, draairamen…

 

5. Extra’s en afwerking dakkapel

Tot slot kan je nog extra’s toevoegen aan je dakkapel zoals zonwering (screens, rolluiken, gordijnen…), een scherm tegen insecten, zonnepanelen… Voor de afwerking van je dakkapel kan je tal van decoraties toevoegen langs de buitenkant. En ook langs de binnenkant zijn er natuurlijk tal van mogelijkheden om de ruimte af te timmeren en een nieuwe functie te geven.

TIP: een dakspecialist kan je verder informeren over de mogelijkheden voor jouw dakkapel. Zo ben je zeker van een dakkapel die perfect past bij je huidige dak en voldoet aan al jouw wensen en voorkeuren. Vergelijk vrijblijvend dakkapellen offertes van experts in de buurt.

 

Dakkapel kosten

Gemiddeld bedragen de kosten voor een dakkapel € 3.000 à 5.000 (incl. plaatsing en excl. btw). De exacte prijzen kunnen erg uiteenlopen afhankelijk van tal van factoren zoals de afmetingen van je dakkapel, het gekozen materiaal, de beglazing, of je prefab of een dakkapel op maat kiest…

Zo betaal je voor een een kleine dakkapel van 250 x 150 cm tussen € 3.000 en € 5.000. Een gelijke maat prefab dakkapel kost rond de € 4.000. Per strekkende meter in de breedte moet je rekening houden met een prijstoename van € 750 per meter. Ook per materiaal verschilt de prijs. Een overzicht:

Materiaal dakkapelGemiddelde prijs (excl. btw en incl. plaatsing)
Houten dakkapelVanaf € 3.000
Kunststof dakkapelVanaf € 3.500
Polyester dakkapelVanaf € 3.700
Zinken dakkapelVanaf € 4.000

Benieuwd naar de exacte prijs voor jouw project? Vraag dan vrijblijvend offertes aan bij meerdere dakspecialisten. Zo kan je prijzen, maar ook adviezen, uitvoertermijnen… vergelijken en een doordachte keuze maken. Vergelijk vrijblijvend prijsvoorstellen op maat.

 

dakkapel plaatsen

 

Dakkapel plaatsen

De plaatsing van een dakkapel is afhankelijk van het type dakkapel:

 • Prefab dakkapel: een prefab dakkapel wordt volledig in de fabriek gemaakt. De plaatsing verloopt dan ook erg vlot. Een dakspecialist begint direct met de plaatsbepaling, het weghalen van de pannen en het uitzagen van het dak. Indien nodig worden er constructieve aanpassingen aan het dak gedaan en stutten gezet. Nadien kan de dakkapel met een kraan rechtstreeks in het gat gezet worden.
 • Dakkapel op maat: traditionele dakkapellen worden ter plekke op je dak gebouwd. Tijdens de bouw is het gat in het dak enkel afgesloten met een stuk zeil. Hou hier rekening mee aangezien de totale duur van de werken tot een week of langer kan oplopen.

 

BELANGRIJK: ga na of je een vergunning nodig hebt!

Voor je je dakkapel plaatst, kan je best nagaan of je een vergunning nodig hebt. Dit kan gemakkelijk via het omgevingsloket waar je een online vergunningscheck kan doen. Onder de volgende voorwaarden kan je meestal je dakkapel vergunningsvrij plaatsen:

 • De dakkapel staat langs de achterkant of zijkant van je woning (niet aan een openbaar toegankelijk gebied) en verandert de dragende structuur van je dak niet.
 • De dakkapel staat aan de voorkant of zijkant (aan een openbaar toegankelijk gebied) en heeft een plat dak, is maximaal 1,75 meter hoog en staat op minstens 0,5 meter van de zijkant, onderkant en bovenkant van het dak. 

Als je een dakkapel wil plaatsen die niet voldoet aan deze voorwaarden, heb je meestal een vergunning en een architect nodig. Ook wanneer je dakkapel meer dan een vierde van het dakoppervlak inneemt, moet je een architect inschakelen. Zorg er dus voor dat je je op voorhand informeert over de verplichtingen voor een architect of vergunning. Ook een expert kan je hierover verder informeren. Vind een dakkapel specialist in de buurt.

 

Dakraam of dakkapel?

Twijfel je nog of een dakkapel iets voor jou is? Bekijk dan zeker ook eens mogelijke alternatieven. Zo kan je bv. ook een dakraam op je hellend dak laten plaatsen voor meer lichtinval op je zolder. We sommen hieronder kort enkele voor- en nadelen op van dakramen t.o.v. dakkapellen.

 

Voor- en nadelen dakraam

 • Goedkoper: een dakraam is flink wat goedkoper dan een dakkapel. Ook de plaatsingskosten zijn lager, omdat een dakraam heel wat eenvoudiger te plaatsen is.
 • Ventilatie: een dakraam kan je gemakkelijk openzetten, waardoor de ruimte snel en voldoende kan verluchten. Dat is vooral belangrijk wanneer je de zolder gebruikt als slaapkamer, kantoor…
 • Lichtinval: net als bij een dakkapel zorgt een dakraam ook voor natuurlijke lichtinval in de ruimte.
 • Vergunningsvrij: voor de plaatsing van een dakraam heb je geen vergunning nodig, in tegenstelling tot een dakkapel waar je slechts onder bepaalde voorwaarden vergunningsvrij kan bouwen.

 

 • Geen extra ruimte: bij een dakkapel geniet je naast lichtinval ook van extra ruimte op je zolder. Dat is bij een dakraam niet het geval.
 • Minder vormgevingsmogelijkheden: een dakkapel kan je zelf vormgeven en er zijn daarbij heel wat keuzes die je kan maken om de dakkapel naar jouw smaak in te kleden. Bij een dakraam zijn de vormgevingsmogelijkheden beperkter.

 

Kies ik best een dakraam of een dakkapel?

Welke soort daklicht je nu best kiest, is vooral afhankelijk van je persoonlijke voorkeur en hoe je de ruimte onder het dak wil gebruiken. Wil je vooral extra lichtinval en ventilatie, maar is de ruimte al voldoende groot? Dan is een dakraam de beste keuze. Ben je voornamelijk op zoek naar extra ruimte en heb je hiervoor voldoende budget? Dan is een dakkapel meer aangewezen.

Advies nodig? Een dakdekker geeft advies over de beste keuze voor jouw dak en houdt rekening met je persoonlijke wensen en budget. Ontvang vrijblijvend advies op maat.

 

Dakkapellen inspiratie & voorbeelden

Twijfel je nog over de vormgeving van je dakkapel? Neem dan zeker eens een kijkje naar onderstaande geslaagde voorbeelden ter inspiratie.

 

VOORBEELD 1: landelijke dakkapellen

landelijke dakkapellen

Deze woning heeft verschillende landelijke dakkapellen. Deze passen perfect bij de stijl van de woning en hebben ook dezelfde dakbedekking als het dak. De dakkapellen creëren heel wat extra ruimte alsook meer lichtinval en een breder uitzicht.

 

VOORBEELD 2: slaapkamer met dakkapel

slaapkamer met dakkapel

Op bovenstaande foto is een dakkapel langs de binnenkant te zien. Je ziet hierbij duidelijk de schuine kant van het dak en het rechte stuk dat de binnenkant van de dakkapel vormt. De dakkapel zorgt in de slaapkamer voor een mooie extra ruimte die hier benut wordt als bureau.

 

VOORBEELD 3: zinken dakkapel

zinken dakkapel

Deze dakkapel is gemaakt uit zink. Een zinken dakkapel vereist amper onderhoud en heeft een lange levensduur. Bovendien past deze ook erg goed bij de dakbedekking en heeft deze een eerder strakke uitstraling. De dakkapel is niet zo groot maar biedt toch een mooi stuk extra ruimte die je kan gebruiken.

 

 

Offertes op maat van jouw project ontvangen?

Kies voor een erkend dakdekker en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.