Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Dakvernieuwen.nl
banner image

Dakgoot schoonmaken: werkwijze, prijs en tips

Regelmatig je dakgoot schoonmaken is belangrijk om verstopping en bijgevolg wateroverlast te voorkomen. In dit artikel vind je waarom, hoe en voor welke prijs je een dakgoot reinigt. Je krijgt ook handige tips mee om het onderhoud te beperken.

Ga snel naar: PrijsWerkwijzeTips tegen verstopping – StappenplanOffertes

 

Hoe herken ik een verstopte dakgoot?

 • Er groeien planten en mos in de dakgoot: er blijft zand of vuil liggen in de goot door verstopping. Dit vormt een voedingsbodem voor onkruid.
 • De dakgoot overstroomt: door verstopping kan water niet goed weglopen en stroomt het over de rand. Zo krijg je bij een zware regenbui watergordijnen voor je huis.
 • De onderkant van de goot blijft nat: blijft de dakgoot vanonder vochtig na een regenbui? Dit komt omdat een verstopte dakgoot niet al het regenwater kan slikken. Het teveel aan water loopt dan af van de goten op de buitenmuren van je huis.

 

3 redenen om je dakgoot te reinigen

Afgevallen bladeren, takken, mos en vuil verstoppen de goot en waterafvoer. Dit kan leiden tot onaangename verrassingen. 3 redenen om je dakgoot op regelmatige basis te reinigen:

 1. Vermijd wateroverlast: een verstopte dakgoot overstroomt en voert water niet meer juist af. Zo belandt er een plas water op je gazon en voor je deur.
 2. Vermijd schade aan de dakgoot: doordat het water in de goot blijft staan, krijgt de dakgoot meer gewicht te verduren. Een slecht onderhouden dakgoot kan daaronder bezwijken. Dit maakt het minder veilig om eronder te lopen.
 3. Vermijd schade aan de woning: door verstopping loopt er water over op je gevels. Hierdoor ontstaan kunnen er schimmels en vochtplekken op de muren ontstaan. Bij een houten gevelbekleding kan het zelfs leiden tot houtrot. Komt er water onder het dakbeschot terecht, dan kan je te maken krijgen met lekkages in huis.

Je dakgoot schoonmaken is dus geen overbodige luxe. Een extra troef van regelmatig onderhoud is het voordelige prijskaartje. Een beschadigde dakgoot repareren kost al gauw € 100 à 150 in totaal voor een dakgoot van 12 meter (incl. btw en plaatsing). Moet je een volledig nieuwe dakgoot plaatsen, dan kan de totaalprijs oplopen tot € 900 voor een pvc dakgoot en € 1.300 voor één in zink. Je dakgoot schoonmaken is goedkoper en voorkomt extra kosten. Ontvang hier vrijblijvend offertes.

 

Prijs dakgoot schoonmaken

De prijs voor een dakgootreiniging is afhankelijk van de lengte van de dakgoot, extra uit te voeren werken (bv. de plaatsing van bladvangers) en de bereikbaarheid (bv. extra kosten voor een stelling).

Het standaardtarief om je dakgoot te laten schoonmaken is gemiddeld € 3 à 5 per lopende meter (excl. btw en andere kosten). Wil je voorkomen dat vogels nesten bouwen in de dakgoot? Dan kan je ervoor kiezen om vogelschroten te plaatsen. De prijs om die te plaatsen is gemiddeld 10 euro per strekkende meter, maar dit kan verschillen wanneer je de vogelschroten wel of niet combineert met een reiniging van je dakgoot.

Tip: Veiligheidshalve is het aangeraden om dit karweitje uit te besteden aan een vakman. Deze beschikt namelijk over kwalitatief reinigingsmateriaal, stevige hoogtewerkers en kennis van de wetgeving (nodig bij vogelnesten in de dakgoot). Hij verzekert je daarbij van een correcte reiniging en bescherming van je dakgoot. Ontvang snel voorstellen en advies op maat via de offertepagina.

 

dakgoot schoonmaken

 

Werkwijze

De beste oplossing om je dakgoot en huis te beschermen tegen vuil- en vochtophoping is frequent reinigen. De schoonmaak gebeurt als volgt. Eerst worden takken, blaadjes en mos verwijderd. Dan wordt de dakgoot gespoeld en worden plakkende resten weggewreven. Je kan nu nakijken of de dakgoot aan reparatie of vernieuwing toe is.

De regenpijp moet je apart ontstoppen. In dat geval wordt het vuil met een ijzerdraad naar boven getrokken of naar beneden geduwd. Dan staat er best een emmer onder de pijp om het vuil op te vangen en sluit je de regenput af. Anders raakt je afvoer verstopt van de plotse hoeveelheid rommel die eruit komt. Vervolgens worden voorzorgsmaatregelen genomen om nieuwe verstopping te voorkomen, zoals de plaatsing van bladvangers.

 

Let op! Wanneer je te enthousiast met een borstel schuurt, kan je de buitenste laag van de goot raken. Afhankelijk van het materiaal van de dakgoot kan die schade leiden tot corrosie. Een professional weet hoe hij hardnekkig vuil kan verwijderen zonder het materiaal te beschadigen. Ontvang gratis en vrijblijvend offertes van erkende vakmannen via de offerteservice.

 

Periode en frequentie dakgoot onderhoud

Meestal gebeurt de schoonmaak van een dakgoot in het najaar, omdat dan de afvallende blaadjes in je dakgoot belanden. De voorwaarde is dan wel dat het niet vriest. Ook in het voorjaar is je dakgoot reinigen een goed idee. Zo maak je je dakgoot minder aantrekkelijk als nestplaats voor vogels.

Je laat je dakgoot best elk jaar schoonmaken. Woon je in een bosrijke omgeving, dan is dat minstens twee keer per jaar.

 

Tip! Bij veel schoonmaakbedrijven kan je een voordelig jaarcontract aanvragen. De vakman komt dan elk jaar terug op basis van jouw abonnement of afroepcontract.

 

Tips om een verstopte dakgoot te voorkomen

 • Maak regelmatig je dakgoot schoon.
 • Controleer regelmatig de dakgoot, zeker wanneer je in een groene omgeving woont.
 • Voorzie voldoende hellingsgraad voor je goot, zodat water goed kan wegvloeien.
 • Snoei takken nabij je dak die de goot kunnen verstoppen.
 • Laat ook je dak reinigen of ontmossen, zodat er geen vuil van je dak in de goot belandt.
 • Plaats een bladbolrooster of boldraadrooster in de uitloop van je afvoerpijp om afgevallen blaadjes op te vangen. Scherm de dakgoot verder af met gaas of een afdekplaat. Zo houd je vogels en knaagdieren eruit. Bekijk het aanbod van dakgootbeschermers in de webshop.

 

dakgoot laten schoonmaken

 

Stappenplan voor doe-het-zelvers

Mits de juiste kennis en voorbereiding is het mogelijk om een dakgoot zelf schoon te maken. Hieronder vind je waarmee en hoe je zelf je dakgoot schoonmaakt.

verstopte dakgoot schoonmaken Benodigdheden

 • Stevige ladder: safety first! Ga niet op een te kleine ladder, stoel of tafel staan, maar gebruik een ladder die minstens 1 meter boven je dakgoot uitkomt. Gebruik die enkel wanneer de goot gemakkelijk bereikbaar is. Bij een hogere woning moet je een steiger huren.
 • Handschoenen en/of schepje: om je handen te beschermen tegen vuil en scherpe voorwerpen, draag je best tuinhandschoenen om vuil weg te nemen. Je kan ook met een schepje rommel verwijderen.
 • Vuilniszak of emmer: hierin doe de vuiligheid weg. Deze maak je bovenaan de ladder vast, zodat je handen vrij zijn en je steeds met één hand kan vasthouden aan de ladder.
 • Schuurspons of staalborstel: dit gebruik je voor vuil dat vastplakt.
 • Tuinslang: hiermee spoel je vuil gemakkelijk weg.

Ben je op zoek naar materiaal om je dakgoot te reinigen en beschermen? Neem dan een kijkje in de webshop.

 

1. Ladder plaatsen

Plaats je ladder in een hoek van 75° tegen de dakgoot. Zorg dat deze op een effen vlak staat en gebruik indien mogelijk een ladderstop, zodat de ladder niet wegschuift. Gebruik voor je veiligheid de bovenste drie treden niet en reik niet te ver, maar verplaats de ladder om verder te werken.

Klim enkel op de ladder met antislip schoenen, zoals sportschoenen. Bevestig nu een emmer of vuilniszak aan de bovenkant van de ladder en neem je schepje en handschoenen mee in een zak.

 

2. Dakgoot schoonmaken

Verwijder met de hand of een schepje blaadjes, takken, mos en ander grof vuil. Doe het vuil in de emmer of zak. Maak het afval desnoods vochtig met een tuinslang, want dan kan je dat gemakkelijker vastpakken. Let wel, gebruik de tuinslang alleen als je dat kan doen zonder risico.

Wat vastplakt in de dakgoot, wrijf je weg met een schuurspons of staalborstel. Let er dan wel voor op dat je de dakgoot zelf niet beschadigt. Spoel nu de dakgoot. Stuur het vuil naar de afvoer door het spuitstuk te richten naar de regenpijp.

 

Wat met vogelnesten?

Heeft een vogel zijn nest gemaakt in jouw dakgoot? Dan mag je die volgens de Wet Natuurbescherming niet zomaar zelf verwijderen. Laat je hierover informeren bij de gemeente.

 

3. Neem voorzorgsmaatregelen

Nu heb je weer een goed aflopende, blinkende dakgoot. Houden zo! Plaats daarom bescherming in je dakgoot, zoals vermeld bij de tips.

 

 

Offertes op maat van jouw project ontvangen?

Kies voor een erkend dakdekker en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.