Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Dakvernieuwen.nl
banner image

Rieten dak renoveren: technieken en prijs

Om de look van je rieten dak te verbeteren en de levensduur ervan te verlengen, kan je het laten renoveren. Een rieten dak renoveren kan op verschillende manieren. In dit artikel bespreken we enkele van deze technieken en we geven ook een richtprijs voor de renovatie van een rieten dak.

 

Belang van rieten dak renoveren

De eerste reden om je rieten dak te renoveren is het esthetische aspect. Na een renovatie ziet je dakbedekking er weer mooi uit. Een tweede reden is de verlenging van de levensduur van je rieten dak. Een gerenoveerd rieten dak gaat gemiddeld 10 tot 15 jaar langer mee. De precieze verlenging van de levensduur hangt onder meer af van de gekozen methode, de kwaliteit van het riet en de uitvoering van de renovatie.

 

rieten dak renoveren

 

3 veelgebruikte technieken voor het renoveren van rieten daken

 

1. Bijsteken

Bijsteken is een van de mogelijke technieken om een rieten dak te renoveren. Deze methode begint met een schoonmaakbeurt van de rieten dakbedekking. Daarna wordt er nieuw riet geplaatst op de plaatsen van het dak waar de bedekking niet meer zo dik ligt. Er is echter wel een minimale dikte van het oude riet om deze techniek te kunnen toepassen.

 

2. Doordekken

Een tweede methode om een rieten dak te renoveren is het doordekken. Hierbij wordt de buitenlaag, die versleten is door de weersomstandigheden, verwijderd. Het oude riet dat nog in een goede staat verkeert, wordt vervolgens aangevuld met nieuw riet. Om een mooie afwerking te bekomen wordt de hele rietlaag geëgaliseerd. Met het oog op de stevigheid wordt ook nog een staaldraad geplaatst om het riet beter samen te houden.

 

3. Overdekken

Een laatste techniek is het overdekken van de rieten dakbedekking. Er wordt eigenlijk een nieuwe rieten dakbedekking over de oude geplaatst. Zo moet er niet te veel zwaar werk gebeuren aan de onderliggende constructie. Aangezien het oude dak al erg stoffig kan zijn en het dak bouwfysisch gezien minder goed zal functioneren, wordt deze techniek niet echt aangeraden.

 

Prijs rieten dak renoveren

Wil je je rieten dak renoveren, dan moet je rekening houden met enkele factoren voor de prijsbepaling. Zo zullen de gekozen renovatietechniek, de bereikbaarheid van het dak en eventuele materiaalkosten een invloed hebben op de uiteindelijke prijs. De arbeidskosten zullen gemiddeld tussen 30 en 50 euro per vierkante meter liggen. De kosten voor het nieuwe riet en eventueel materiaal, bijvoorbeeld steigers, zitten nog niet in deze prijs inbegrepen.

 

Offertes op maat van jouw project ontvangen?

Kies voor een erkend dakwerker en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.