Dakvenster: soorten & mogelijkheden
Natuurlijk daglicht is belangrijk voor het welzijn van de mens. Om meer licht in je woning te creëren kan je een dakvenster laten plaatsen. Er bestaan verschillende soorten dakvensters met elk hun voordelen. We sommen ze hieronder op.
Lichtstraat
Een lichtstraat bestaat uit meerdere ramen op rij die in een frame zijn gemonteerd. Ze worden vaak toegepast bij platte daken van een aanbouw of bijkeuken.
Een lichtstraat kan de vorm hebben van van een lessenaarsdak (één schuine zijde) of als zadeldak (twee schuine zijden) maar er zijn nog tal van andere vormen mogelijk (diamant, pyramide).
Voor het profiel van een lichtstraat gebruikt men hout, aluminium of kunststof. Dit profiel wordt voorzien van isolerend veiligheidsglas. In een lichtstraat kunnen ramen aangebracht worden die manueel of elektrisch te openen zijn waardoor ventilatie mogelijk is.
Voordelen van een lichtstraat
- Grote hoeveelheid natuurlijk licht via het dak mogelijk
- Ruimte lijkt groter
- Ventilatie is mogelijk.
Lichttunnel
Een lichttunnel bestaat uit een dakvenster of lichtkoepel die verbonden is met een hoog reflecterende aluminium buis en een plafondelement.
Door middel van heldere spiegels die strategisch in de tunnel zijn geplaatst, wordt het daglicht dat via het dakvenster naar binnen komt, getransporteerd naar de gewenste ruimte.
De techniek waarmee het licht gereflecteerd wordt, kun je vergelijken met de periscoop van een duikboot. Door het installeren van een lichttunnel kun je een grote hoeveelheid licht naar elke willekeurige ruimte transporteren (huiskamers, badkamers, kelders).
Voordelen van een lichttunnel
- Daglicht kan naar elke gewenste ruimte getransporteerd worden. Ideaal voor ruimtes waar een dakvenster of lichtkoepel niet mogelijk is (badkamer, wc, hal, kelder)
- Moderne, stijlvolle afwerkingen mogelijk (van glas)
Lichtkoepel
Lichtkoepels zijn ideaal op platte daken van werk- of hobbyruimtes waar behoefte is aan extra daglicht of in andere ruimtes, zoals een trappenhuis.
Lichtkoepels zijn in een groot scala aan formaten, vormen en afwerkingen te koop en zijn redelijk eenvoudig te plaatsen. Je kunt kiezen uit vaste- of opengaande lichtkoepels.
De opengaande modellen zijn doorgaans voorgemonteerd op een kunststof kader waardoor er een goede afsluiting ontstaat tussen de koepel en de opstand. Je kunt ze met de hand openen maar een elektrische bediening is ook mogelijk in situaties waarbij de lichtkoepel moeilijk bereikbaar is.
Voordelen van een lichtkoepel
- Eenvoudig te plaatsen
- Relatief goedkoop
- Veel keuze uit modellen (ook inbraakwerende lichtkoepels)
- Duurzaam materiaal (acrylaat / polycarbonaat / glas)
Dakvenster / dakkapel
Dakvensters en dakkapellen worden veel toegepast op hellende daken. Ze voorzien de zolderruimte van voldoende licht en zorgen voor de nodige ventilatie. Dakkapellen zorgen naast meer lichtinval voor de nodige extra doorloopruimte op zolder. Dakvensters zijn een stuk goedkoper en zijn voornamelijk geschikt voor extra lichtinval en ventilatie.
Lees hier meer over dakkapellen.
Dakvenster plaatsen: welke grootte?
Om een ruimte onder een dak van voldoende licht te voorzien, kun je het beste kiezen voor een glasoppervlak dat 10-20% van het vloeroppervlak beslaat. Voor een zolder met een vloeroppervlak van 10 vierkante meter heb je dus minimaal 1m² aan glasoppervlak nodig.
Het is aan te bevelen om meerdere vensters te gebruiken zodat er een gelijkmatige lichtinval ontstaat. Hoe hoger het dakvenster geïnstalleerd wordt, des te beter de ruimte verlicht wordt.
Vraag nu gratis en vrijblijvend deskundig advies en prijsoffertes voor je dakvenster aan bij een vakman uit je buurt!
✓ Klik hier om prijzen aan te vragen
Welke soort glas kiezen?
Voor dakvensters en lichtstraten kun je het beste kiezen voor isolerend veiligheidsglas (HR++). Dit biedt niet alleen een goede thermische isolatie maar houdt tevens het nodige geluid tegen – denk ook aan het geluid van regenval en hagel.
Je kunt ook kiezen voor isolerend warmtewerend glas, deze houdt tijdens warme zomerdagen veel hitte tegen waardoor het binnen minder warm wordt. Omdat er veiligheidsglas gebruikt wordt, hoef je niet bang te zijn voor glasbreuk door inslag van grote hagelstenen, takken van bomen of andere voorwerpen.