Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Dakvernieuwen.nl
banner image

Mos op dak verwijderen: prijs en werkwijze

 

Heb je te maken met mos op je dak, dan moet je dit tijdig laten verwijderen. Mos op het dak kan namelijk tot ernstige schade aan de dakbedekking leiden. Hier vind je de prijzen en werkwijzen voor het ontmossen van daken.

 

Hoe mos op dak verwijderen?

1) De werkwijze voor het ontmossen van een dak hangt sterk af van de dakbedekking. Daarom moet de dakreiniger de bedekking van het dak eerst goed inspecteren. Zo wordt duidelijk hoe hardnekkig de mosgroei is en wat de aangewezen reinigingsmethode is. Verderop in dit artikel kom je meer te weten over de reinigingsmethoden voor verschillende soorten dakbedekkingen.

2) Het mos van het dak verwijderen gebeurt meestal met de hogedrukreiniger. In geval van echt hardnekkige vervuiling kan het zijn dat deze reiniging met water niet volstaat. In dat geval wordt na de schoonmaakbeurt met de hogedrukreiniger een reinigingsmiddel aangebracht. Nadat het een tijd heeft kunnen inwerken worden de resterende mossen, algen en andere vervuiling weggespoeld.

3) Met het oog op een langdurige bescherming van de dakbedekking brengt de dakreiniger meestal een coating aan. Er zijn zelfs speciale anti mos coatings die de aanhechting van mossen op het dak moeilijker maken. Kies je voor een extra coating bij je dakreiniging, dan zal de prijs van deze klus hoger liggen, maar je zal langer kunnen genieten van een proper dak dat goed bestand is tegen de weersomstandigheden.

 

Dak ontmossen prijs

Zoals reeds gezegd is de prijs voor het ontmossen van daken afhankelijk van de keuze voor het al dan niet aanbrengen van een beschermende coating. Ook het type dakbedekking, de bereikbaarheid van het dak en de hardnekkigheid van de vervuiling zijn factoren die een invloed zullen hebben op de kosten.

Voor het ontmossen van dakpannen en leien kan je je verwachten aan een gemiddelde prijs per m² van 9 tot 15 euro. Kies je voor een reiniging en een beschermende coatinglaag, dan kan je rekenen op startprijzen van 30 euro per vierkante meter.

 

mos op dak

 

Reinigingsmethode afhankelijk van het type dakbedekking

Klassieke dakbedekkingen zoals dakpannen en leien daken kunnen met de hogedrukreiniger schoongemaakt worden. Bij leien zal men echter een iets lagere druk gebruiken om de dakbedekking niet te beschadigen.

Bij mos op rieten daken moet men echter andere technieken gebruiken om het mos te verwijderen. Men kan het mos bijvoorbeeld uitkammen. Een andere reinigingsmethode is het mos behandelen met een speciaal reinigingsmiddel. Dit zal ervoor zorgen dat de cellen van het mos (en van andere storende begroeiing zoals algen) afgebroken worden.

mos op rieten dak Indien het mos op een rieten dak erg hardnekkig is, kan men ook de bovenste laag van het rieten dak verwijderen om zo weer een mooie, mosvrije rietlaag aan de oppervlakte te brengen. Na de behandeling kan men ook bij rieten daken een speciale anti mos coating aanbrengen om langer te kunnen genieten van het mooie resultaat. Aangezien het schoonmaken van een rieten dak heel wat voorzichtigheid en vakkennis vereist, kan de prijs voor de reiniging van dit daktype hoger uitvallen dan bij klassieke dakbedekkingen.

Hier vind je meer info over het verwijderen van mos op rieten daken.

 

 

Mos op dak kan kwalijke gevolgen hebben!

Mos op het dak kan erg gevaarlijk zijn voor je dakconstructie. Door mos- en algengroei kan de dakbedekking namelijk poreus worden. De mossen hechten zich aan kleine scheurtjes in de dakbedekking en op die manier kan er water gaan binnensijpelen. Bij vriesweer kan het risico op lekkage nog vergroten: het vocht in de mossen hoopt zich op en zet bij vriestemperaturen uit. Dit kan barsten in de bedekking van het dak en dus lekken veroorzaken.

Natuurlijk is mos op het dak ook vanuit een esthetisch standpunt een ongunstig verschijnsel. Je dak krijgt er een onverzorgde look door. Je dak reinigen is dan ook niet alleen belangrijk voor de kwaliteit van de dakconstructie, maar ook voor de uitstraling ervan. Een dakontmossing laten uitvoeren maakt je woning dus een pak aantrekkelijker, wat zeker interessant is als je ze later wil verkopen.

 

Offertes op maat van jouw project ontvangen?

Kies voor een erkend dakdekker en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

 

Offertes op maat van jouw project ontvangen?

Kies voor een erkend dakreiniger en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.