Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Dakvernieuwen.nl
banner image

Dak ontmossen: werkwijzen & prijs per m2

Je dak ontmossen is belangrijk om de kwaliteit van je dak niet aan te tasten. Er bestaan verschillende werkwijzen voor de ontmossing. Daarnaast kan je mos voorkomen door het aanbrengen van een speciale coating. Hier ontdek je meer over de werkwijze en prijzen per m2 voor het ontmossen van daken.

Snel naar: belang dak ontmossenprijswerkwijzeveelgestelde vragen

 

mos verwijderen van het dak Waarom je dak ontmossen?

1) Kans op lekkages verminderen: dakpannen en leien die begroeid zijn met mos, worden poreus. Daardoor krijgt regenwater de kans om te infiltreren. Zo zal de kans op lekkages vergroten, met alle kwalijke gevolgen van dien.

2) Vorstschade vermijden: bij temperaturen onder nul zal het vocht in het mos bevriezen, wat tot barsten in de dakbedekking kan leiden. Dit verhoogt opnieuw de kans op lekkages.

3) Esthetische voordelen: je dak ziet er weer proper uit. Een dakontmossing betekent dus een waardevermeerdering voor je woning.

 

Dak ontmossen prijs

Laat je je dak ontmossen door een specialist in dakreinigingen, hou er dan rekening mee dat de kosten zullen afhangen van verschillende factoren. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het soort dakbedekking, de hardnekkigheid van de vervuiling en de oppervlakte en de bereikbaarheid van het dak. Een eventuele nabehandeling met een coating zal voor bijkomende kosten zorgen.

Laat je gewoon je dak ontmossen, dan kan je je verwachten aan gemiddelde kosten van 9 à 15 euro per m2.

Kies je voor een dakontmossing en een bescherming met een coating, dan kan je rekenen op prijzen vanaf 30 euro per m2. Het laten aanbrengen van een dakcoating zorgt dus voor een flinke bijkomende kost, maar je dak is er wel langer mee beschermd. Meer over de nabehandeling met een dakcoating.

Wil je je dak laten ontmossen door een vakman? Via de offertepagina kan je gratis en vrijblijvend prijzen op maat aanvragen bij professionele dakreinigers. Zo kan je makkelijk prijzen vergelijken en de voordeligste aanbieding kiezen.
Klik hier om prijzen op maat te ontvangen.

 

Hoe gaat het in zijn werk?

Om mos te verwijderen van klassieke dakbedekkingen zoals dakpannen en leien zijn er twee vaak voorkomende reinigingstechnieken: met de hogedrukreiniger en met een speciaal reinigingsmiddel. De dakbedekking en de mate waarin het dak vervuild is, zullen bepalen welke methode de meest geschikte is.

 

Voorbereiding

Om te vermijden dat de dakbedekking beschadigd wordt, moet er eerst een grondige analyse uitgevoerd worden. Afhankelijk van de hardnekkigheid en de afwerking van het dak worden de druk en samenstelling van het spoelmiddel bepaald.

 

Methode 1: zonder reinigingsmiddel

Als de reinigingsspecialist bepaald heeft dat een reinigingsmiddel overbodig is, wordt het dak eenvoudigweg gereinigd met een hogedrukreiniger. Het is belangrijk om onder de juiste hoek te spuiten om te vermijden dat er water onder de sluitingen terechtkomt.

dak ontmossen met hogedrukreiniger

 

Methode 2: met reinigingsmiddel

Soms kan het vuil zo hardnekkig zijn dat het nodig is om gebruik te maken van een extra reinigingsmiddel. Dit is vooral het geval bij oudere daken waarvan de pannen met de hand gemaakt zijn. Vaak vertonen ze kleine oneffenheden die moeilijker te reinigen zijn.

Eerst moet het dak proper gespoten worden met een hogedrukreiniger. Nadien wordt er met behulp van een onkruidsproeier een schoonmaakmiddel aangebracht. Dit reinigingsmiddel moet de tijd krijgen om in te werken. De inwerktijd varieert van een uur tot maximaal enkele dagen. Nadien moet het dak nogmaals afgespoten worden met water. Een ervaren vakman zal altijd een speciaal pak dragen om de huid en ogen te beschermen tegen de nevel van het product.

Een dak ontmossen is specialistenwerk. Je kiest dan ook best voor een professionele dakreiniger. Dan kan je rekenen op de juiste materiaalkeuze en een correcte reiniging. Via de offertedienst kan je gratis en vrijblijvend prijzen op maat aanvragen voor het ontmossen van daken.
Klik hier om prijzen op maat van jouw dak te ontvangen.

Nabehandeling met dakcoating

Het spreekt voor zich dat je zo lang mogelijk wil genieten van je mooi ontmost dak. Daarom kan je ervoor kiezen om het dak na de ontmossing te laten coaten. Een dakcoating vormt namelijk een extra beschermingslaag.

Er bestaan verschillende soorten coatings. Het is belangrijk om te kiezen voor een coating die goed beschermt tegen mos- en algenvorming en ook tegen vocht. Zo kan je lang genieten van een proper dak en wordt het risico op lekkages sterk verminderd. Coatings zijn overigens beschikbaar in heel wat kleuren. Zo kan je meteen ook het uitzicht van je dak nog wat veranderen.

Ontdek hier meer over dakcoatings.

 

Nog enkele veelgestelde vragen

Ten slotte nog enkele veelgestelde vragen over het verwijderen van mos op daken:

 

1) Hoe gebeurt de ontmossing bij rieten daken?

Riet is een speciale dakbedekking. Het verwijderen van mos op een rieten dak is dan ook een delicate klus: hierbij kunnen de twee genoemde werkwijzen niet toegepast worden.

Het mos kan uitgekamd worden of er kan gebruik gemaakt worden van een reinigingsmiddel dat speciaal gemaakt is voor het verwijderen van mos op rieten daken.

Meer info over het verwijderen van mos op rieten daken vind je in dit artikel.

rieten dak ontmossen

 

2) Hoe vaak moet je je dak ontmossen?

Dit hangt af van verschillende factoren. Onder meer de poreusheid en de leeftijd van je dakbedekking en de hellingsgraad en de ligging van het dak spelen hebben hierbij een invloed. Natuurlijk speelt het al dan niet aanbrengen van een coating ook een belangrijke rol wanneer men bepaalt hoe vaak een dak gereinigd moet worden.

Als je je dak laat ontmossen en coaten, dan kan je rekenen op een bescherming van minimaal 10 jaar. Hou er wel rekening mee dat oude en poreuze dakbedekkingen sneller weer mosvorming zullen vertonen dan nieuwe bedekkingen die nog goed beschermd zijn.

Je dak laten ontmossen door een professionele dakreiniger? Via de offertepagina kan je gratis en vrijblijvend prijzen op maat aanvragen bij professionals in dakreiniging. Zo kan je makkelijk prijzen vergelijken en de voordeligste aanbieding kiezen.

 

Offertes op maat van jouw project ontvangen?

Kies voor een erkend dakreiniger en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.