Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Dakvernieuwen.nl
banner image

Dak vervangen

Is je dak aan vervanging toe? Stel de werken dan niet te lang uit om grotere schade en kosten te voorkomen. Welke mogelijke dakbedekkingen er zijn voor het vervangen van een dak, waarop je moet letten en hoeveel het kost ontdek je hier.

Ga snel naar: plat dak vervangenhellend dak vervangen

 

 

Hoe weet ik of mijn dak aan vervanging toe is?

Kleine gebreken aan een dak (vb. scheurtjes in de dakbedekking van een plat dak) kunnen meestal eenvoudig opgelost worden via dakreparatie. Heeft de dakbedekking zijn levensduur bereikt of is er schade aan een groot deel van het dak? Dan kan het vervangen van je dak noodzakelijk zijn. Gelukkig is de kans groot dat de dakconstructie nog in goede staat is en alleen de dakbedekking vervangen moet worden.

Beoordelen of een dak aan vervanging toe is kan je moeilijk zelf. Je laat de beslissing beter over aan een professionele dakwerker. Deze komt bij jou langs om de staat van je dak realistisch te beoordelen en de meest gepaste oplossing voor te stellen.

TIP: vraag offertes aan bij verschillende dakwerkers. Zo kan je makkelijk beoordelingen, voorgestelde oplossingen en prijzen vergelijken. Vergelijk hier vrijblijvend offertes.

 

 

Plat dak vervangen

Een plat dak bestaat uit een dakconstructie uit hout of beton, afgewerkt met een dakbedekking. Is de constructie van het dak nog in goede staat, dan kan je rechtstreeks op de bestaande dakbedekking een nieuwe laag plaatsen. De bestaande bedekking moet wel eerst gereinigd worden. Populaire bedekkingen voor een plat dak:

 

dakleer vervangen OPTIE 1: dakleer vervangen (bitumen / roofing)

Bitumen, ook roofing of dakleer genoemd, bestaat in 2 soorten. APP-bitumen is voorzien van een UV-beschermingslaag. SBS-bitumen heeft geen UV-beschermingslaag maar is wel soepeler en hecht beter.

Hoewel het ook kan via verlijming, wordt roofing meestal geplaatst met een gasbrander. Door de hitte van de brander wordt het materiaal vloeibaar en kan het goed hechten.

Bitumen wordt aangebracht in stroken. Voldoende overlapping van de stroken is belangrijk om de waterdichtheid te garanderen.

Prijs: € 40 à 60 per m² (incl. btw en plaatsing). Ontvang vrijblijvend offertes.

 

epdm dak vervangen OPTIE 2: EPDM dak vervangen

EPDM is iets duurder dan bitumen, maar biedt wel enkele interessante voordelen. Zo wordt het meestal op maat gemaakt en in 1 stuk, naadloos geplaatst. Het risico op lekkages is daardoor erg klein.

Door de elastische eigenschappen van EPDM is ook het risico op scheurvorming erg klein.

Verder is EPDM ook erg sterk, UV-bestendig en onderhoudsvrij. De plaatsing gebeurt meestal via verlijming.

Prijs: € 60 à 80 per m² (incl. btw en plaatsing). Ontvang vrijblijvend offertes.

 

 

TIP: combineer dakwerken en bespaar

Nu je toch dakwerken laat uitvoeren, kan je beter zoveel mogelijk klussen tegelijk laten uitvoeren. Dat zal je op termijn goedkoper uitkomen dan wanneer je alle werken apart laat doen of later de nieuwe dakbedekking opnieuw moet verwijderen om een onderliggend probleem aan te pakken. Denk bijvoorbeeld aan:

 • Dakisolatie: ± € 50 à 115 per m² (incl. btw, plaatsing en afwerking)
  Tussen de oude en nieuwe dakbedekking kan je een isolatielaag laten aanbrengen. Tip: kies voor isolatie met afschot als de dakhelling niet optimaal is. Zo kan het water beter afvloeien.

Wil je de dakbedekking van je plat dak laten vervangen en daarbij ook nog andere dakwerken laten uitvoeren? Of heb je nog geen idee van de werken die uitgevoerd moeten worden en wil je de staat van je dak laten controleren? Vergelijk hier vrijblijvend voorstellen en prijzen van erkende dakwerkers.

 

 

Hellend dak vervangen

Een hellend dak bestaat uit een hellende constructie uit hout met daarop de dakbedekking. Is de dakconstructie nog in goede staat, dan moet je enkel de dakbedekking vervangen. Enkele mogelijkheden:

 

OPTIE 1: dakpannen dak vervangen

dakpannen vervangen

Dakpannen zijn zonder twijfel de populairste dakbedekking voor hellende daken. Laat je de oude dakpannen vervangen door nieuwe, dan kan je kiezen uit 2 soorten: betonpannen en keramische dakpannen. Ze verschillen vooral op vlak van uitstraling, levensduur en prijs.

 • Betonpannen: deze zijn het goedkoopst en gaan gemiddeld 30 – 50 jaar of langer mee. Omdat beton poreuzer is dan klei verouderen ze sneller dan keramische dakpannen. Verder zijn betonnen dakpannen beschikbaar in vlakke of golvende vorm en mogelijk in verschillende formaten en uitvoeringen. Tegenwoordig worden betonpannen in de kern gekleurd (verschillende kleuren mogelijk) en afgewerkt met een acrylaatcoating die beschermt tegen alg- en mosvorming en zorgt voor een mooie uitstraling.
  Prijs: € 40 à 60 per m² (incl. btw en plaatsing + verwijderen oude dakpannen). Ontvang vrijblijvend offertes.
 • Keramische dakpannen of kleidakpannen: deze worden gemaakt van gebakken rivierklei. Ze zijn iets duurder dan betonpannen, maar gaan wel langer mee, gemiddeld 50 jaar of langer. Keramische dakpannen zijn vooral populair om hun natuurlijke en authentieke uitstraling. Ze zijn beschikbaar in vlakke of golvende vorm en mogelijk in verschillende formaten en kleuren. Ook dit type dakpan wordt in de kern gekleurd.
  Prijs: € 55 à 70 per m² (incl. btw en plaatsing + verwijderen oude dakpannen). Ontvang vrijblijvend offertes.

 

 

OPTIE 2: leien dak vervangen

leien dak vervangen

Leien staan bekend als een duurzame dakbedekking, geschikt voor kleine dakhellingen van 20 – 25°. Ze zijn beschikbaar in rechthoekige of vierkante vorm en met rechte of afgeronde hoeken. De kleur en plaatsingswijze (dubbele dekking, open voeg, halfsteens verband, …) van de leien zijn bepalend voor het uitzicht van het dak. Laat je oude leien vervangen door nieuwe, dan heb je keuze uit 2 soorten:

 • Kunstleien: deze zijn het goedkoopst en hebben een levensduur van 30 à 35 jaar. Ze worden gemaakt van vezelcement. Kunstleien worden voorzien van een coating om ze te beschermen tegen vervuiling en veroudering. Door hun vormvastheid zijn ze erg geschikt voor strakke en minimalistische dakvormen. Kunstleien zijn iets poreuzer (nemen vocht op) en gevoeliger voor mosvorming dan natuurleien.
  Prijs: € 75 à 95 per m² (incl. btw en plaatsing + verwijderen oude leien). Ontvang vrijblijvend offertes.
 • Natuurleien: deze zijn duurder dan kunstleien maar gaan wel langer mee, gemiddeld 75 à 100 jaar. Natuurleien bestaan volledig uit natuursteen waardoor elke lei uniek is qua structuur en kleur. Natuurleien zijn niet poreus (nemen bijna geen vocht op) en minder gevoelig voor mosvorming dan kunstleien.
  Prijs: € 110 à 155 per m² (incl. btw en plaatsing + verwijderen oude leien). Ontvang vrijblijvend offertes.

 

Let op: bij een zeer kleine dakhelling (< 20°) is het niet aangeraden om de oude leien te vervangen door nieuwe. Het risico op waterinsijpeling en vochtproblemen is dan veel te groot. Je kiest dan beter voor een ander type dakbedekking.

 

 

OPTIE 3: rieten dak vervangen

rieten daken vervangen

Een rieten dak gaat gemiddeld 25 tot 40 jaar mee. Vertoont het dak slijtage of nadert het het einde van zijn levensduur? Dan zijn er verschillende manieren om een rieten dak te vervangen:

 

Rieten dak deels vervangen

Is het riet nog in goede staat, dan volstaat het om het rieten dak deels te vervangen. Zo kan de levensduur van het dak met 10 tot 15 jaar verlengd worden. Een rieten dak deels vervangen kan op verschillende manieren: bijsteken, overdekken of doordekken. Lees er meer over in dit artikel.

Prijs: € 30 à 50 per m² (incl. btw en plaatsing, kosten riet niet inbegrepen). Ontvang vrijblijvend offertes.

 

Rieten dak volledig vervangen

Is het riet in slechte staat? Dan zullen bovenstaande methodes niet volstaan en is het aangeraden om het rieten dak compleet te vervangen.

Prijs: € 85 à 100 per m² (incl. btw en plaatsing + verwijderen oud riet). Ontvang vrijblijvend offertes.

 

 

OPTIE 4: Asbest dak vervangen

asbest dak vervangen

Indien het nog in goede staat is ben je niet verplicht om een asbest dak meteen te verwijderen. Toch is het aangeraden om het zo snel mogelijk te doen. Hoe langer je wacht, hoe moeilijker en duurder het wordt. Een asbest dak vervangen verloopt doorgaans in 3 stappen (deze kunnen beide gebeuren door dezelfde dakwerker):

 

Stap 1: Asbestinventaris opmaken

Wil je asbest laten verwijderen, dan moet je eerst verplicht een asbestinventaris laten uitvoeren. Met dit onderzoek wordt gecontroleerd of er asbest in een gebouw aanwezig is en wil men er op toezien dat asbest veilig en deskundig verwijderd wordt. Een asbestinventaris kost gemiddeld € 140.

 

Stap 2: Asbest dak verwijderen

Deze klus laat je best over aan een gespecialiseerde asbestverwijderaar. Deze heeft een speciale opleiding gevolgd en weet precies hoe hij te werk moet gaan en welke voorzorgsmaatregelen hij moet nemen. De vakmannen aangesloten bij onze offerteservice beschikken over de nodige bekwaamheden.

Prijs: € 10 à 15 per m² (incl. btw en plaatsing) + € 140 per ton om het asbesthoudend materiaal af te voeren. Ontvang vrijblijvend offertes.

 

Stap 3: Nieuwe dakbedekking plaatsen

Na het verwijderen van de asbesthoudende dakbedekking, kan nieuwe dakbedekking geplaatst worden. Welke type je kiest hangt vooral af van het type dak, de gewenste look en het beschikbare budget.

Prijs: € 30 à 150 per m² (incl. btw en plaatsing). Ontvang vrijblijvend offertes.

 

 

TIP: combineer dakwerken en bespaar

Nu je toch dakwerken laat uitvoeren, kan je beter zoveel mogelijk klussen tegelijk laten uitvoeren. Dat zal je op termijn goedkoper uitkomen dan wanneer je alle werken apart laat doen of later de nieuwe dakbedekking opnieuw moet verwijderen om een onderliggend probleem aan te pakken. Denk bijvoorbeeld aan:

 • Hellend dak isoleren langs buiten: ± € 40 à 60 per m² (incl. btw en plaatsing)
  Laat je de dakbedekking vervangen, dan kan je van de gelegenheid gebruik maken om het dak langs buiten te isoleren. Het is wat duurder dan het dak langs binnen isoleren (door de uitbreiding van het dak moeten de dakranden opnieuw afgewerkt worden), maar wel een goede oplossing als de binnenkant van het dak al afgewerkt is of om binnen geen ruimte te verliezen.
 • Nieuwe dakgoten: ± € 30 à 40 per m² (incl. btw en plaatsing)
  Dat is belangrijk om een een optimale waterafvoer te garanderen.
 • Dakramen: vanaf ± € 500 per raam (incl. btw en plaatsing)
  Als je meer lichtinval wil creëren in de ruimte onder het dak.
 • Dakkapel: vanaf ± € 2.500 per dakkapel (incl.btw en plaatsing)
  Als je meer lichtinval en ruimte wil creëren onder het dak.
 • Onderdak: ± € 10 à 25 per m² (incl. btw en plaatsing)
  Om het dak te beschermen tegen doorslaand vocht en dus om vochtproblemen te voorkomen.

Wil je de dakbedekking van je hellend dak laten vervangen en daarbij ook nog andere dakwerken laten uitvoeren? Of heb je nog geen idee van de werken die uitgevoerd moeten worden en wil je de staat van je dak laten controleren? Vergelijk hier vrijblijvend voorstellen en prijzen van erkende dakwerkers.

 

 

Offertes op maat van jouw project ontvangen?

Kies voor een erkend dakdekker en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.