Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Dakvernieuwen.nl
banner image

Lessenaarsdak: uitvoeringen & prijzen

Wil je een strak en functioneel dak voor je woning? Een lessenaarsdak is steeds populairder bij nieuwbouwwoningen. Het is namelijk een mooi en opvallend daktype dat geschikt is voor allerlei bouwstijlen. In dit artikel bespreken we de voordelen, de opbouw en de verschillende opties voor zo’n lessenaarsdak.

Ga snel naar:
Voor- en nadelen
Lessenaarsdak constructie: 3 stappen
Gemiddelde prijs lessenaarsdak
Interessante alternatieven
Ontvang vrijblijvend je offertes

 

 

Wat is een lessenaarsdak?

Een lessenaarsdak, ook wel bekend als een schuin aflopend dak, is een type dak dat één enkele hellende kant heeft. Dit eenvoudige ontwerp met 1 dakschild biedt verschillende voordelen en zie je vooral veel binnen moderne architectuur. Het geeft je woning namelijk een unieke, eigentijdse uitstraling.

Een lessenaarsdak kan je ook langs beide dakzijden laten verwerken. Zo’n dubbele uitwerking noemen we een verspringend lessenaarsdak. De delen liggen dan op verschillende hoogtes, waardoor ze nog wel verschillen van een traditioneel zadeldak.

Wil je een lessenaarsdak laten plaatsen? Neem dan contact op met verschillende dakspecialisten en ontvang advies en voorstellen voor jouw bouwproject. Start je aanvraag hier.

lessenaarsdak constructie

 

Voor- en nadelen lessenaarsdak

Er zijn een aantal plus- en minpunten om rekening mee te houden als je voor een lessenaarsdak kiest. We sommen hieronder de belangrijkste voor- en nadelen voor je op:

 

Voordelen lessenaarsdak

 • Eenvoudig ontwerp: een lessenaarsdak heeft een simpele constructie, waardoor het makkelijker en goedkoper is om te laten opbouwen. Dit minimalistische aspect is voor veel mensen de reden om voor een lessenaarsdak te gaan.
 • Goede waterafvoer: door de helling stroomt regenwater makkelijk weg. Door de grotere oppervlaktes van het dakschild heb je wel grotere dakgoten nodig. Zo krijg je minder snel last van lekkages.
 • Meer lichtinval: je kan extra lichtinval creëren  met dit daktype. De lange zijde van het huis kan je dan optimaal benutten door ramen te laten plaatsen of een lichtstraat in het dak te leggen. Ook de open verticale ruimte bij een verspringend lessenaarsdak kan een bron van licht zijn.
 • Makkelijk voor zonnepanelen: een schuin dakschild is perfect om een zonnepanelen-installatie op te plaatsen. De helling van zo’n dak is ideaal om zonlicht op te vangen en groene stroom op te wekken. Je kan ook voor moderne panelen kiezen om deze zo min mogelijk te laten opvallen.

 

Nadelen lessenaarsdak

 • Minder ventilatie: kies je voor een lessenaarsdak zonder beglazing? Zo’n dak is niet handig als je de bovenverdieping goed wilt verluchten. Gelukkig zijn er nog meer dan genoeg alternatieven om deze ruimtes goed te verluchten. Maar denk van tevoren wel goed na over de ventilatie van je woning.
 • Weinig ruimte: langs de ene kant van de onderliggende kamers verlies je ruimte met een lessenaarsdak, maar aan de muurzijde heb je juist meer ruimte. Daardoor is de beschikbare ruimte onder zo’n lessenaarsdak goed te vergelijken met de ruimte onder een traditioneel zadeldak.
 • Onbeschermde muurzijde: als je niet kiest voor een dubbel lessenaarsdak, blijft een kant open. De gevel is aan deze zijde gevoeliger voor hevige regen en windvlagen. Hierdoor kan deze muur sneller vies worden of beschadigd raken.

 

 

Lessenaarsdak constructie: 3 stappen

De opbouw van een lessenaarsdak is niet zo complex, maar toch moet je met veel rekening houden voor een correcte plaatsing. Een vakspecialist gaat als volgt te werk:

 

1. Lessenaarsdak opbouwen

Hoewel het dak vrij eenvoudig is qua structuur, moet een dakdekker goed opletten bij de constructie, grootte  en oriëntatie van het dak. Ga uit van een minimale hellingsgraad van 15 graden en denk goed na over de kant waar je de nok van het dak wil laten eindigen. Daarna kan een specialist beginnen aan het houten geraamte, waarop de rest van het dak terechtkomt.

 

2. Lessenaarsdak isoleren

Je dak isoleren is uiteraard belangrijk. En ook bij een lessenaarsdak kan dit op meerdere manieren. Meestal adviseert een dakspecialist om je dak zo te isoleren:

 • Langs buiten isoleren: als je  jouw dak via de buitenkant wil isoleren, moet je de dakbedekking uiteraard later aanbrengen. De dakdekker plaatst het isolatiemateriaal en het onderdak dan op de dakconstructie. Je vermijdt daardoor koudebruggen, want het volledige dakgeraamte is meegenomen in de isolatieschil.
 • Langs binnen isoleren: deze isolatiemethode is iets goedkoper. Je kan het materiaal tussen de houten balken onderaan het dak plaatsen in combinatie met een dampscherm tegen condensvorming. Je kan gaan voor minerale wollen, kunststof isolatieplaten of PUR-schuim.
 • Zoldervloer isoleren: in veel gevallen is het verstandiger om je zoldervloer te isoleren. Je bespaart zo veel energie, door de warmte in je huis op een lagere verdieping vast te houden. De beste isolatiemethode hangt vooral af van het soort vloer en de gewenste afwerking.

 

3. Mogelijke dakbedekkingen

Ook heb je veel opties op gebied van de dakbedekking. Een goede afwerking is belangrijk om je huis droog te houden, maar het bepaalt ook de uitstraling van je woning. Kies daarom een dakbedekking waar je jaren tevreden mee bent. Een aantal populaire keuzes:

 • Dakpannen: het is nog altijd de meest populaire keuze. Betonnen of keramische dakpannen zijn allebei goede opties voor hellende daken. Qua vorm heb je nog de keuze uit holle of platte dakpannen. Voor welk type je gaat, hangt vooral af van je persoonlijke wensen.
 • Leien dakbedekking: leien staan bekend om hun vlakke en strakke uitstraling. Er zijn 2 soorten: natuurleien en kunstleien. Natuurleien zijn iets duurder, maar het materiaal gaat je hele leven lang mee. Kunstleien hebben een kortere levensduur, maar zijn veelzijdiger op gebied van kleur en formaat.
 • Dakplaten: met dakplaten kan je op een goedkope manier jouw hellende dak afwerken. Zo zijn ze eenvoudig te plaatsen en heb je de keuze uit verschillende soorten, zoals golfplaten of dakpanplaten. Met die laatste soort krijg je dezelfde uitstraling als gewone dakpannen, maar dan met de voordelen van metaal.
 • Zinken dak: wil je een moderne stijl creëren? Dan is een zinken dak nog een optie. Dit flexibele metaal is erg duurzaam en heeft een prachtige, unieke uitstraling. De prijs ligt echter wel wat hoger.

Prijs lessenaarsdak

De totale prijs voor een lessenaarsdak varieert sterk door alle keuzes die je moet maken. Een klein, hellend dak met betonnen dakpannen is bv. goedkoper dan een verspringend lessenaarsdak met natuurleien. In de onderstaande tabel vind je de gemiddelde richtprijzen voor de opbouw van zo’n dak:

Type dakwerkenGemiddelde prijs
(excl. btw, incl. plaatsing)
Dakconstructie lessenaarsdak€ 1.700 à 1.900 per m³
Dakbedekking lessenaarsdak € 25 à 145 per m²
Isolatie lessenaarsdak€ 20 à 60 per m²

Op zoek naar een exacte prijs voor jouw project? Laat de prijs dan berekenen door een ervaren aannemer. Vind verschillende specialisten via onze offertedienst.

 

modern lessenaarsdak

 

Interessante alternatieven

Is een lessenaarsdak niet geschikt voor jouw woning of vind je de asymmetrische stijl maar niks? Dan zijn er nog een aantal andere daken die je misschien mooier vindt. Hier zijn enkele alternatieven:

 • Plat dak: liever een lessenaarsdak zonder helling? Dan kom je uit bij een plat dak; het dak dat uit één horizontaal dakvlak bestaat. Er is meestal wel sprake van een hele lichte helling, die ervoor zorgt dat regenwater alsnog zal wegstromen. Het is een eenvoudige oplossing en het ziet er strak en stijlvol uit.
 • Zadeldak: in België kom je het zadeldak het meest tegen. Je kan een zadeldak herkennen aan de omgekeerde V-vorm die samenkomt in de nok. Deze klassieker is een ideale keuze voor de meeste gebouwen en heeft veel voordelen, zoals de weerbestendigheid en een goede afwatering.
 • Mansardedak: wil je een indrukwekkend en uniek dakontwerp? Een mansardedak, ook wel een gebroken kap of Franse kap genoemd, is een zadeldak met geknikte vlakken. Het is vooral een klassieke stijl die niet bij elke woning past. Het grootste voordeel is de extra ruimte die je creëert op de bovenste verdieping.

 

Welk daktype kies ik voor mijn woning?

Een (verspringend) lessenaarsdak wordt de laatste jaren steeds populairder. Je ziet ze vooral op moderne woningen, maar dit hellende dak past zeker ook bij een landelijke woning of zelfs een schuurtje in de tuin. Ga je voor dit daktype, of toch liever voor een andere soort? Een ervaren aannemer geeft je graag  gericht advies voor jouw project.

Waar vind ik een geschikte aannemer? Wil je een lessenaarsdak leggen of renovaties uitvoeren aan jouw dak, maar weet je niet waar je een goede dakspecialist kan vinden? Via het onderstaande formulier vul je jouw gegevens in en krijg je snel meerdere offertes:

 

 

Offertes op maat van jouw project ontvangen?

Kies voor een erkend dakdekker en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.