Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Koude dakconstructie

Bij een koude dakconstructie bevindt de dakisolatie van een plat dak zich onder of tussen de dakconstructie in plaats van erboven (warm dak). Deze isolatiemethode bij platte daken komt eigenlijk alleen nog voor bij oudere woningen. Er zijn namelijk grote nadelen aan verbonden. Waar gaat het dan over? En hoe kan je van je koude dak een warm dak maken? Je leest het hier!

Ga snel naar:
Voordelen en nadelen
Mogelijke isolatiematerialen
Koude dakconstructie prijs
Alternatief: warm dak
Veelgestelde vragen
Vergelijk gratis je offertes

 

 

Wat is een koude dakconstructie?

Net als bij hellende daken kan je ook platte daken langs buiten of langs binnen isoleren. Alleen is langs binnen isoleren bij platte daken niet aan te raden. Bij zo’n koude dakconstructie zit de houten draagstructuur namelijk niet in de isolatieschil. Zo riskeer je zware temperatuurschommelingen, wat op op termijn voor schade en vochtproblemen kan zorgen.

Een kort overzicht van de opbouw van een koud dak constructie (van binnen naar buiten):

  • Plafondafwerking
  • Dampremmende laag
  • Balklaag met dakisolatie
  • Dakbeschot
  • Dakbedekking (bv. EPDM)

Wil je graag je platte dak (extra) isoleren? Dan is een koude dakconstructie niet aangewezen. Hoe je wel te werk gaat, legt een ervaren isolatiespecialist je graag uit.  Ontvang gratis voorstellen op maat van meerdere vakspecialisten!

koude dakconstructie

 

Voor- en nadelen van een koude dakconstructie

Het is geen toeval dat koude daken bijna alleen nog voor komen bij oudere woningen. Aan deze constructieopbouw zijn meer nadelen dan voordelen verbonden. Is er vanwege technische redenen geen warm dak mogelijk? Alleen dan is een koude dak constructie nog aan te raden. Omdat je platte dak isoleren nog altijd beter is dan je platte dak helemaal niet isoleren. Wat zijn dan die voor- en nadelen van een koud plat dak? We zetten ze op een rijtje:

 

Voordelen koude dakconstructie

  • Budgetvriendelijk: je platte dak isoleren langs binnen is minder arbeidsintensief en kost dus gemiddeld ook minder dan isoleren langs buiten. Hou er wel rekening mee dat je na de isolatiewerken je plafond nog moet afwerken (bv. met gyprocplaten).
  • Geen nieuwe dakbedekking nodig: laat je je dakisolatie langs binnen aanbrengen? Dan blijft je huidige dakbedekking onaangetast. Ideaal dus als je EPDM, roofing, … nog in een goede staat verkeert. Bij warme platte daken moet de vakspecialist eerst je huidige dakbekleding verwijderen om de isolatie te bevestigen.

 

Nadelen koude dakconstructie

  • Dakconstructie onderhevig aan temperatuurwisselingen: bij een kouddakconstructie bevindt de dakisolatie zich onder de dragende constructie van het platte dak. Daardoor zit die draagstructuur dus niet binnen de isolatieschil. Het gevolg? De dakconstructie is onderhevig aan grote temperatuurwisselingen, waardoor die kan krimpen en uitzetten. Dat leidt uiteindelijk tot scheuren en barsten in de dakbekleding.
  • Groot risico op inwendige condensatie: als de dampremmende laag aan de onderkant van de isolatie onderbroken is, kan condensatievocht uit de woning de isolatielaag aantasten. Het ingesloten vocht kan dan namelijk niet meer weg. Daardoor verliest de dakisolatie zijn isolerende werking en kan de dakconstructie zelfs gaan rotten.
  • Plafond mag nog niet afgewerkt zijn: is je plafond al goed afgewerkt? Dan moet een vakspecialist eerst je plafond volledig verwijderen om de isolatie te kunnen plaatsen onder het dakbeschot. Dat gaat gepaard met veel breekwerk, stof en uiteraard extra kosten. Alleen daarom al is een kouddakconstructie bij een gerenoveerde woning een slecht idee.
  • Gevaar voor schade aan het dampscherm: bij een dampscherm tussen je plafondafwerking en je dakisolatie is er een grotere kans op schade en onderbrekingen (bv. door elektrische leidingen). Zo kan condensatievocht van binnen in de isolatielaag dringen en zowel je isolatielaag als je dakconstructie beschadigen.

 

Mogelijke isolatiematerialen

De balklaag onder het dakbeschot kan je opvullen met meerdere isolatiematerialen. Net zoals je bij een hellend dak de houten balken van je dakconstructie opvult met dakisolatie. Bij platte daken gaat het meestal om de volgende 2 isolatiematerialen:

 

1. Koud dak constructie met minerale wol

Isolatiedekens of halfstijve platen van glaswol, rotswol, houtwol, … zijn licht én flexibel. Zo kan een isolatiespecialist die snel aanbrengen tussen de balken van je dakconstructie en onder het dakbeschot. Bovendien zijn ze beschikbaar in verschillende diktes en bieden ze ook een optimale geluidsisolatie. Daarnaast is minerale wol wat goedkoper dan kunststof isolatie en profiteer je van een goede prijs-kwaliteitsverhouding.

Richtprijs: 20 à 30 euro per m² (excl. btw, incl. plaatsing). Ontvang vrijblijvend offertes op maat!

 

2. Koud dak constructie met kunststof isolatieplaten

Kunststof isolatieplaten van PUR of PIR hebben een hogere isolatiewaarde dan minerale wol. Daarom moet je er minder dik mee isoleren om dezelfde thermische isolatie te bereiken. Een vakspecialist kan ze op maat snijden en verlijmen tussen de balklaag, maar hij kan ze ook vastvijzen onder je dakconstructie. Hou er wel rekening mee dat zulke isolatieplaten iets minder makkelijk te hanteren zijn en ook een minder goede geluidsisolatie bieden.

Richtprijs: 30 à 40 euro per m² (excl. btw, incl. plaatsing). Ontvang vrijblijvend offertes op maat!

 

Koude dakconstructie prijs

De kosten voor het isoleren van een plat dak langs binnen hangen vooral af van het gekozen materiaal, de moeilijkheidsgraad van het werk, … Gemiddeld mag je rekenen op een kostprijs van 20 à 40 euro per m² (excl. btw, incl. plaatsing). Kies je voor een warm plat dak? Dan schommelen de prijzen eerder tussen 70 à 100 euro per m² (excl. btw, incl. plaatsing en afwerking van je dak).

LET OP: in deze richtprijs voor een koud dak is de afwerking van je plafond niet meegenomen. Daarnaast kunnen de kosten ook verschillen van specialist tot specialist. Het is dus een goed idee om meerdere prijsvoorstellen te vergelijken. Vraag vrijblijvend meerdere offertes voor jouw project aan!

 

koud dak constructie

 

Alternatief: warm dak

Bij nieuwbouw en grondige renovaties zijn warme platte daken de standaard. En dat is zeker niet toevallig. Bij deze isolatiemethode bevindt de dakisolatie zich boven de draagstructuur. Die isolatielaag werkt een vakspecialist dan af met een dakbekleding naar keuze. Zo zit je dakconstructie binnen de isolatieschil en warmt die dus mee op met de rest van je woning. Zo is er veel minder kans op schade en bovendien werkt je draagstructuur dan als warmtebuffer. Overdag slaat de dakconstructie de warmte op om ’s avonds geleidelijk af te geven.

Hoe ziet de constructieopbouw van een warm plat dak er uit? Een overzicht (van binnen naar buiten):

  • Plafondafwerking
  • Balklaag
  • Dakbeschot
  • Dampremmende laag
  • Dakisolatie
  • Dakbedekking (bv. EPDM)

BELANGRIJK: wil je je platte dak isoleren? Laat deze dan zeker inspecteren door een ervaren vakspecialist actief in je buurt. Als een warm dak namelijk technisch mogelijk is, kiest een vakman hier altijd voor. Kom vrijblijvend in contact met isolatiespecialisten voor advies op maat!

 

Enkele veelgestelde vragen over koude dakconstructies

Wil je zeker zijn van de beste isolatiemethode voor jouw platte dak? Werk dan zeker samen met een isolatiespecialist in je buurt. Die beantwoordt al je vragen. Hieronder behandelen we enkele veelgestelde vragen over de isolatie van platte daken:

 



  • Kan ik van mijn koude dak een warm dak maken?
    Zeker. Je kan altijd dakisolatie aan de bovenkant van je dakbeschot laten aanbrengen. Zo zit je dakconstructie wel in de isolatieschil. Een vakspecialist zal wel eerst je huidige dakbekleding moeten verwijderen en achteraf een nieuwe dakbedekking aanbrengen op je isolatielaag. Zo’n project is dus ideaal als je EPDM, roofing, … volledig moet vervangen.


  • Kan ik mijn koude dakconstructie dubbel isoleren?
    Dat is een mogelijkheid, maar extra dakisolatie langs binnen laten aanbrengen is niet aan te raden. Zo moet je eerst je plafondafwerking laten verwijderen om de extra isolatielaag te plaatsen. Ten tweede blijft je dakconstructie gevoeliger voor temperatuurschommelingen. Wil je een hogere isolatiewaarde voor je platte dak? Dan is het een beter idee om een laag dakisolatie aan te brengen langs buiten en een warm dak te creëren.


  • Is een omgekeerd dak met een ballastlaag ook een optie?
    Zeker, al komt deze isolatiemethode vooral voor bij appartementsgebouwen en platte daken die beloopbaar moeten blijven. Bij een omgekeerd dak plaatst een dakwerker de dakisolatie bovenop je huidige dakbedekking. Daar bovenop komt dan een ballastlaag van grind, tegels, … Deze laag houdt de dakisolatie mooi op zijn plaats. Net als bij een warm dak zit de dakconstructie op die manier in de isolatieschil.


  • Hoe zit het met de staat van mijn koude dakconstructie?

    Een koud dak stelt je dakconstructie flink op de proef. Niet alleen door het krimpen en uitzetten, maar ook door het risico op inwendige condensatie en dus ook op houtrot. Wil je dus dakwerken laten uitvoeren? Dan is het zeker geen overbodige luxe dat je dakwerker je draagstructuur en dakbeschot goed inspecteert. De kans bestaat namelijk dat er eerst herstelwerken nodig zijn. Zo kom je niet voor onaangename verrassingen te staan.

    BELANGRIJK: wil je je platte dak laten inspecteren door een dakwerker actief in je buurt? We brengen je gratis en vrijblijvend in contact met meerdere vakmensen via onze offerteservice!

 

 

Offertes op maat van jouw project ontvangen?

Kies voor een erkend dakdekker en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Ontvang vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van dakwerkers actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Ervaren vakspecialisten