Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Dakvernieuwen.nl
banner image

Mansardedak: prijzen & aandachtspunten

Een mansardedak is een daksoort met een knik erin en lijkt veel op een zadeldak. Zo’n dak geeft een landelijke, luxueuze uitstraling aan je huis. Maar wat zijn de andere voordelen van een mansardedak? Waar moet je op letten? En wat zijn de gemiddelde kosten? Ontdek het hier!

Ga snel naar:
Voor- en nadelen
Constructie mansardedak: 4 stappen
Prijs mansardedak + dakbedekking
Belangrijke aandachtspunten
Kies voor een ervaren vakspecialist
Ontvang vrijblijvend je offertes

 

 

Wat is een mansardedak?

Een mansardedak is een daksoort in barokstijl die bestaat uit 4 schuine zijden. Hierbij is het onderste deel van de zijden steiler dan het bovenste deel. Het dak krijgt hierdoor een soort knik. Een mansardedak staat ook wel bekend als een gebroken dak of Franse kap.

Het dak is vernoemd naar de Franse architect Francois Mansart, die de daksoort veel gebruikte in de 17e eeuw. Vanaf 1850 kwam de daksoort ook steeds vaker voor. Vooral in Frankrijk zijn tot op de dag van vandaag nog veel mansardedaken terug te vinden, maar ook in andere landen zijn ze niet onbekend. Als je voor een landelijke uitstraling wil gaan, is dit dak een van de beste opties.

Wil je weten of een mansardedak geschikt is voor jou? Laat je dan gratis adviseren door een van onze ervaren dakdekkers. Kom vrijblijvend in contact met meerdere vakspecialisten.

mansarde dakpannen

 

Voor- & nadelen van een mansardedak

Er zijn een aantal voor- en nadelen om goed in het achterhoofd te houden. Een mansardedak is uiteraard een goed idee voor nieuwbouw, maar ook bij bestaande woningen is deze daksoort mogelijk. Al heb je dan meestal wel een vergunning nodig.

 

 • Je huis straalt klasse uit.
 • Je hebt meer woonruimte onder je dak.
 • Het is gemakkelijk te combineren met dakkapellen.
 • Regen en sneeuw glijden blijft niet liggen.

 

 • Het is iets minder stevig dan een traditioneel dak.
 • Zonnepanelen plaatsen is lastiger, maar kan wel.

 

Constructie mansardedak: 4 stappen

De constructie en bouw van een mansardedak is vrij complex en kan je het beste laten uitvoeren door een vakspecialist. Er komen namelijk veel stappen bij kijken en er is veel om rekening mee te houden. Een vakspecialist gaat op de volgende manier te werk:

 

Stap 1: mansardedak opbouwen

Een mansardedak heeft een houten constructie van draagbalken, waarbij de vakspecialist houten gordingen plaatst op de dakhellingen. Hierdoor buigt het dak naar beneden, wat kenmerkend is voor een mansardedak. Door deze houten opbouw krijg je een zeer duurzame dakconstructie.

 

Stap 2: mansardedak isoleren

Isoleren is natuurlijk altijd verstandig bij daken. Er zijn 3 opties:

 • Langs binnen: je dakbedekking en de constructie blijven intact. Echter verlies je wel ruimte aan de binnenkant van je dak. Ook zijn de balken aan de binnenkant niet meer zichtbaar, terwijl die juist charme geven aan je huis.
 • Langs buiten: de vakspecialist moet de dakbedekking hierbij tijdelijk verwijderen of achteraf een nieuwe plaatsen. De specialist maakt daarnaast gebruik van een dampscherm, stijve isolatieplaten, onderdakfolie en latten.
 • Zoldervloer isoleren: deze optie is het meest goedkoop en eenvoudig, maar alleen aan te raden als je de zolder niet gebruikt als woonruimte. Als je kiest voor een mansardedak voor extra woonruimte, dan is dit geen optie voor jou.

 

Stap 3: binnenkant lambriseren

Door de dakvorm kan er stofvorming en zelfs roestvorming op het plattere deel van het dak ontstaan. Ook kan er eventueel ongedierte tussen delen heen kruipen. Om dit tegen te gaan, plaatst je vakspecialist een lambrisering. Dit is een wandbetimmering van panelen op de onderste helft van de muur.

 

Stap 4: dakbedekking plaatsen

Voor de dakbedekking van je mansardedak heb je dezelfde opties als bij een schuin dak. Je kan kiezen voor goedkopere dakpannen van beton, of keramische dakpannen die langer meegaan. Ook is een leien, zinken of rieten dakbedekking mogelijk. Riet draagt extra bij aan de klassieke en landelijke uitstraling van je mansardedak.

Wil je graag meer weten over de opbouw van een mansardedak bij jouw huis en de bijbehorende kosten? Kom vrijblijvend in contact met vakspecialisten.

 

Prijs mansardedak + dakbedekking

De prijs voor een mansardedak is iets hoger dan voor andere daken. Door de complexe structuur kost zo’n dak meer werk en materiaal. De exacte prijs hangt af van de totale oppervlakte, de bereikbaarheid van het dak, de huur van stellingen, het type afdekking, … Een overzicht van de kosten voor een mansardedak:

Type dakwerkPrijs per vierkante meter (excl. btw, incl. plaatsing)
Algemene opbouw mansardedak€ 100 - 200
Isolatie mansardedak€ 25 - 100
Dakbedekking mansardedak€ 25 - 60

Wil je weten hoeveel de opbouw, plaatsing  en afwerking van jouw mansardedak je precies gaat kosten? Vraag gratis en vrijblijvend meerdere offertes aan.

 

huis met mansardedak

 

Aandachtspunten bij een mansardedak

Een mansardedak laten plaatsen brengt het nodige denkwerk met zich mee. Gelukkig kan een vakspecialist je adviseren en met je meedenken over de volgende zaken:

 • Locatie eventuele dakkapel: je kan prima een dakkapel plaatsen op je mansardedak. Wel is de locatie hierbij van groot belang. Een dakkapel kan namelijk nooit boven de knik van het dak komen.
 • Passend bij je huis: een mansardedak is tijdloos en biedt meer ruimte. Maar de daksoort past zeker niet bij alle soorten huizen. Vooral als je een landelijke, rustieke en karakteristieke uitstraling wil hebben, is dit dak een goede optie.
 • Onderhoud: een mansardedak vergt vaak wat meer onderhoud. Het is vooral van belang om je dak regelmatig te controleren om te zien of er onderhoud nodig is. Als je dit regelmatig doet en onderhoud uitvoert als dit nodig blijkt te zijn, ga je effectief schade en lekkages aan je dak tegen.

 

Kies voor een ervaren vakspecialist

Een mansardedak plaatsen is erg complex en intensief werk. Dit zelf doen is niet aan te raden. Kiezen voor een vakspecialist heeft meerdere voordelen:

 • Advies op maat: de vakspecialist heeft ervaring en weet wat het beste is voor jouw dak en huis. Zo kan hij het beste advies geven. Hij weet ook precies wat er moet gebeuren en waarop hij moet letten.
 • Correcte plaatsing: het plaatsen of renoveren van je dak kost tijd. Maar een vakspecialist kent de juiste stappen en weet wat er gedaan moet worden. Zo kom je met een expert niet voor verrassingen te staan.
 • Juiste materialen: voor het onderhoud of de plaatsing van je dak heb je een stelling nodig. Een vakspecialist heeft deze meestal zelf. Bovendien heeft een expert vaak korting bij de eventuele huur. Ook alle andere benodigde materialen kiest hij zorgvuldig en kan hij goedkoper inkopen.
 • Financiële voordelen: laat je dakwerken uitvoeren in combinatie met isolatie? Dan kan je subsidie krijgen van de overheid. Wel op voorwaarde dat je samenwerkt met een erkende aannemer natuurlijk.

Op zoek naar een dakdekker in jouw buurt? Die vind je eenvoudig via het onderstaande formulier:

 

Offertes op maat van jouw project ontvangen?

Kies voor een erkend dakdekker en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.