Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Dakvernieuwen.nl
banner image

Plat dak: isolatie en afwerking

Platte daken passen goed bij moderne architectuur en bieden ook heel wat mogelijkheden qua afwerking en gebruik. Hier vind je enkele opties voor het afwerken van een plat dak en hoe je het moet isoleren.

 

Plat dak isoleren

Een plat dak isoleren is een pak eenvoudiger dan het isoleren van een hellend dak omdat er geen schuine opgaande wanden zijn. Bovendien zal de te isoleren oppervlakte ook veel kleiner zijn, waardoor de hoeveelheid isolatiemateriaal meteen drastisch zal dalen. Dit heeft zonder twijfel een gunstige invloed op de prijs van de isolatiewerken.

Afhankelijk van de dakopbouw zal je moeten kiezen voor een koud of warm plat dak. Welke type isolatie je moet gebruiken voor een plat dak varieert naargelang de opbouw en beschikbare ruimte.

 

 

Mogelijkheden voor de afwerking van platte daken

Je kan een plat dak maken met verschillende afwerkingsmaterialen. Het gekozen materiaal zal sterk afhangen van de bestemming van het dak. Hier vind je een overzicht van enkele veelgebruikte dakbedekkingen voor platte daken:

platte daken afwerken

 

1) Bitumen is een eerste optie voor de afwerking van platte daken. Dit materiaal, ook gekend als roofing, gaat lang mee, heeft een goede prijs-kwaliteitverhouding en vereist maar weinig onderhoud.

2) EPDM als dakbedekking voor een plat dak is erg populair. Deze flexibele dakbedekking heeft maar weinig onderhoud nodig en gaat lang mee. Bovendien biedt dit synthetisch rubber heel wat stevigheid. Het is ook beschikbaar in erg grote stroken, wat de kans op waterdoorlating aanzienlijk terugdringt.

>>> Lees hier meer over het plaatsen van EPDM.

3) PVC wordt direct op het dakoppervlak gelijmd en zorgt voor een waterdichte afsluiting van het dak. In vergelijking met de andere reeds genoemde dakbedekkingen voor platte daken heeft het een iets kortere levensduur.

plat groendak Het dak kan vervolgens verder afgewerkt worden met bijvoorbeeld een grindlaag of vegetatielaag.

Bij dit laatste spreken we dan van een groendak. Dit geeft een natuurlijke toets aan je woning. Vooral PVC en EPDM vormen een goede ondergrond voor groendaken op platte daken omdat ze goed bestand zijn tegen wortelgroei.

 

 

Op zoek naar een dakdekker voor het vervangen of afwerken van een plat dak? Via de offertepagina kan je gratis en vrijblijvend prijzen op maat aanvragen bij professionals. Klik hier voor meer info.

 

 

Wat doen met de ruimte op een plat dak?

Door te kiezen voor een plat dak beschik je over extra ruimte die je op heel wat verschillende manieren kan invullen. Zo kan je het dak bekleden met hout of stenen, waardoor je dak fungeert als dakterras. Je kan dan heerlijk zonnen, genieten van de omgeving en zelfs barbecues organiseren. Zo wordt het dak in de zomer een leuke plek om te genieten en in de winter kan het bovendien dienst doen als opslagruimte.

Zeker als je geen tuin hebt, denk je best eens na over de bestemming van het plat dak. Je kan er bijvoorbeeld een luxueuze buitenruimte van maken. Een klein tuinhuisje, een speeltuin of zelfs een jacuzzi, de opties zijn talrijk! Het spreekt voor zich dat het dak stevig genoeg moet zijn om deze constructies aan te kunnen.

Het is trouwens ook mogelijk om zonnepanelen op een plat dak te plaatsen. Met het oog op een maximaal rendement kunnen de panelen dan in een optimale hellingshoek ten opzichte van de zon geplaatst worden.

 

Offertes op maat van jouw project ontvangen?

Kies voor een erkend dakdekker en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.