Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Dakvernieuwen.nl
banner image

Afschot plat dak

Elk plat dak moet een afschot hebben, een lichte hellingsgraad die voor de correcte afvoer van regenwater zorgt. Het is dus een cruciaal onderdeel voor een lange levensduur van je platte dak. Hoe creëer je zo’n afschot? Waaruit bestaat het? En hoeveel kost het om een afschot te plaatsen? Dit én meer lees je hier!

Ga snel naar:
Afschot plat dak: 2 mogelijkheden
Kostprijs afschot plat dak
Afschot plat dak: aandachtspunten
Ontvang vrijblijvend meerdere offertes

 

 

Waarom is een afschot voor je plat dak belangrijk?

Een afschot staat is nodig voor de correcte afvoer van hemelwater naar de waterdoorvoeren in het platte dak en de dakgoten. Ontbreekt een afschot? Of is deze niet goed geplaatst of verkeerd berekend? Dan zijn de gevolgen funest voor je dak:

 • Slijtage dakbedekking: stilstaand water kan op termijn voor schade zorgen aan je dakbekleding. Met daklekkage als onvermijdelijk gevolg.
 • Ontstaan mosgroei: plasvorming op je plat dak is de ideale voedingsbodem voor mossen en schimmels. Die groeien het liefst in vochtige, koude plekken.
 • Vochtproblemen: alle bovenstaande elementen samen verlagen de waterafstotende en isolerende werking van je dakbedekking. Zo ontstaan lekkages die je isolatie, dakvloer en houten draagstructuur aantasten.

BELANGRIJK: hoewel het afschot op je plat dak niet het eerste is waar je aan denkt, is het wel degelijk een onmisbaar element in je dakconstructie. Blijft er vaak water staan op je plat dak? Of wil je een nieuw plat dak aanleggen? Een ervaren dakwerker geeft je graag advies.

afschot plat dak

 

Dakafschot plat dak: 2 mogelijkheden

Een afschot voert regenwater correct af en voorkomt stilstaand hemelwater op je plat dak. Een dakspecialist kan op 2 manieren zorgen voor een afschot voor je plat dak. We nemen ze hieronder met je door:

 

OPTIE 1: afschot in de bouwconstructie

In de dakconstructie kan een vakbedrijf het afschot op de volgende manieren creëren:

 • Plat dak met klassieke hellingschape: met deze chape maakt een specialist het plat dak eerst hellend. Daarna kan de isolatie op het afschot en werkt hij dit af met EPDM of roofing. Het nadeel van een hellingschape is dat deze erg zwaar is. De dakconstructie moet dus stevig genoeg zijn om dit te dragen.
 • Afschot met spielatten: bij houten dakconstructies creëert een vakspecialist een afschot door houten spielatten te plaatsen. Dat zijn in een aflopende hoek gezaagde latjes die tussen de balken van het houtskelet gemonteerd worden en zo een ‘natuurlijke’ ophoging vormen.

 

OPTIE 2: afschot isolatie

Afschotisolatie is vaak verstandig bij renovatieprojecten omdat het ook functioneert als grondige na-isolatie. Op betonnen onderconstructies kiezen de meeste experts steeds vaker om het afschot in de isolatie te verwerken. Een overzicht van de mogelijkheden:

 • Isolatieplaten: dit zijn isolatieplaten met een aangepaste vormgeving. Meestal bedraagt het minimale afschot van een plat dak zo’n 15 à 20 mm per meter.
 • Isolatiechape: met schuimbeton, betopor of spramexbeton kan je prima een afschot maken. Deze lichte materialen belasten de draagconstructie van het dak niet te veel. Wanneer de isolatiechape volledig droog is, brengt een specialist een dampscherm aan en is je dak klaar voor de afwerking.

 

Een professioneel dakwerker verzorgt het afschotplan!

Een afschot plaatsen op een plat dak is erg complex. Hoe groter het dak en hoe meer hoeken en onderbrekingen, hoe complexer het is om het afschot van je plat dak te berekenen. Daarom is een professioneel afschot- of legplan van onschatbare waarde. Pas dan ben je zeker van een goede afwatering met een minimale kans op vochtproblemen.

Professionele dakspecialist nodig? Die helpt je graag verder! Ontvang gratis offertes op maat via ons aanvraagformulier.

 

Kostprijs afschot plat dak

Wat betaal je voor een dak afschot? Dat is afhankelijk van de methode die je kiest, de omvang van het project en het aantal arbeidsuren. Je mag rekenen op de volgende kosten:

 • Afschot in de bouwconstructie: in dit geval wordt het afschot vaak meegerekend als onderdeel van de gehele dakconstructie. Daardoor is het moeilijk om aparte prijzen mee te geven. Voor een nieuwe dakconstructie betaal je ongeveer € 1.700 à 2.000 per m³ (excl. btw, incl. plaatsing).
 • Isolatie afschot: de richtprijs voor afschotplaten bedraagt gemiddeld € 13 à 65 per m² voor een afschot van 10 mm en € 15 à 70 per m² voor een afschot van 20 mm (excl. btw, incl. plaatsing). Let op: het plaatsen van een dakbekleding is hierbij nog niet inbegrepen.

 

TIP: bespaar met subsidies en financiële voordelen!

Nieuwe dakisolatie plaatsen? Dan kan je onder bepaalde voorwaarden in aanmerking komen voor de ISDE (Investeringssubsidie Duurzame Energie), de Energiebespaarlening, verlaagd btw-tarief, … Weet je niet goed of jouw klus in aanmerking komt? Dan kan je bij je expert terecht voor advies. Dit komt ook goed uit, aangezien een expert inschakelen de belangrijkste voorwaarde is.

Plat dak afschot maken? Kom hier in contact met een professionele dakspecialist.

 

afschot isolatie plat dak

 

Afschot plat dak: aandachtspunten

Het berekenen en plaatsen van een plat dak afschot is niet zo eenvoudig als het lijkt. Er komen verschillende aandachtspunten bij kijken die bepalend zijn voor de kwaliteit en levensduur van je platte dak. We zetten de belangrijkste punten voor je op een rijtje:

 • Sterkte draagconstructie: welk soort afschot voor jouw situatie het meest geschikt is, hangt af van de stevigheid van de onderliggende dakconstructie. Bij renovatiewerken raden we meestal aan om meteen voor afschotisolatie te kiezen, om te veel extra gewicht te vermijden.
 • Hellingsgraad: de minimale hellingsgraad van een plat dak ligt op zo’n 2%. Gemiddeld is dat zo’n 20 mm per lopende meter.  In de meeste gevallen moet een afschot minimaal 70 mm hoog zijn, maar dat kan soms oplopen tot 300 mm of meer. De berekening is o.a. afhankelijk van het totale dakoppervlak (in m³), het aantal afvoeren, de dakconstructie, …
 • Ontwerp afschot: om een goede afwatering te verzekeren, moet je bij het ontwerp van je afschot rekening houden met de eventuele doorbuigbelasting van regenwater. Dat betekent dat het water zonder problemen afgevoerd moet kunnen worden naar de aanwezige afvoerpunten, zelfs bij een hoge doorbuigingsgraad. Daarom spreken we altijd over een minimale hellingsgraad van 2%.
 • Afschotisolatie en Rc-waarde: bij het plaatsen van afschotisolatie speelt de isolatiewaarde van het product een belangrijke rol. Het heeft namelijk geen zin om aan de ene kant van het dak dubbel zo dik te isoleren vanwege het afschot. Je hebt een professionele berekening nodig om aan de normen en eisen te voldoen.
 • Waterafvoer: op het dak moeten genoeg hemelwaterafvoeren zijn voorzien. Op basis daarvan is het afschot ontworpen. De vuistregel is dat het water altijd de kortste weg naar de hemelwaterafvoeren en regenpijp aflegt. 

 

BELANGRIJK: laat je bijstaan door een professional!

Het bepalen van de meest geschikte methode, het uitwerken van een afschotplan, het berekenen van de minimale afschothoogte, … zijn allemaal elementen die de levensduur van je plat dak beïnvloeden. Daarom is het belangrijk om alle berekeningen en werken over te laten aan een ervaren dakwerker. Zo ben je 100% zeker van een correcte plaatsing.

Op zoek naar een echte professional? Dan zit je hier goed. Ontvang gratis offertes op maat van betrouwbare dakdekkers via het onderstaande formulier:

 

 

Offertes op maat van jouw project ontvangen?

Kies voor een erkend dakdekker en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.