Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Dakvernieuwen.nl
banner image

Dakleer

Ben je op zoek naar een nieuwe dakbedekking voor je plat dak? Dan is dakleer (ook roofing of bitumen genoemd) een goede optie. Dit materiaal op basis van aardolie is niet alleen relatief goedkoop, maar ook eenvoudig te plaatsen en te herstellen. Hoeveel betaal je ongeveer voor dakleer per m²? En hoe brengt een dakdekker dakleer aan? We zetten het op een rij in dit artikel!

Ga snel naar:
Mogelijke uitvoeringen van dakleer
Dakleer prijs per m²
Hoe dakleer aanbrengen?
Hoe dakleer herstellen?
Alternatieven voor dakleer
Offertes aanvragen

 

 

Waarom kiezen voor dakleer?

Dakleer, ook wel bekend als ‘bitumen’ of ‘roofing’, is een bitumen- en teerhoudende dakbedekking die je kan gebruiken op platte daken en licht hellende daken. Met dit materiaal op basis van aardolie kan je rekenen op de volgende voordelen:

 • Goede prijs-kwaliteitsverhouding: dakleer op rol is redelijk goedkoop en gaat gemiddeld 20 à 40 jaar mee (afhankelijk van de kwaliteit en de plaatsing). Daardoor ben je met dakleer dus zeker van een uitstekende prijs-kwaliteitsverhouding.
 • Waterdicht: dakleer is erg goed bestand tegen vocht. Let op: een correcte plaatsing is erg belangrijk. Er moet een goede overlap zijn tussen de verschillende stroken dakleer (min. 10 cm), de naden moeten stevig aangedrukt zijn, …
 • Vlot te herstellen: een professionele dakdekker kan eventuele schade (bv. scheurtjes of blaasvorming) aan je dakleer vlot en eenvoudig herstellen. Verder lees je meer over het herstellen van dakleer.
 • Combineerbaar met isolatie: je dak langs buiten isoleren met daarboven een laag roofing? Het kan zeker. Harde plaatisolatie (PUR, PIR, …)  is hiervoor erg geschikt.
 • Verschillende mogelijkheden: dakleer heb je in verschillende kleuren en samenstellingen. Lees verderop meer over het uitgebreide gamma aan dakleer.

Dakleer gamma

 

Uitvoeringen van dakleer

Het dakleer gamma is vrij uitgebreid. Zo kan je onder meer verschillende keuzes maken op vlak van:

 

1. Samenstelling

Dakleer is een bitumineuze dakbedekking. Hierbinnen heb je de keuze tussen verschillende samenstellingen. Er zijn 2 soorten roofing te onderscheiden:

 • APP-dakleer: ontleent z’n naam aan het element ‘atactisch polypropyleen’ (APP). Dit onderdeel houdt je dakbedekking soepel bij temperatuurschommelingen en is bovendien goed bestand tegen UV-straling. Hierdoor heeft dit type dakleer geen verdere beschermende afwerkingslaag nodig.
 • SBS-dakleer: ontleent z’n naam aan het element ‘styreen-butadieen-styreen’. SBS blinkt uit dankzij de hoge hechtingskracht, maar is minder goed bestand tegen langdurige blootstelling aan fel zonlicht. Om de dakbedekking hiertegen te beschermen krijgt SBS-dakleer een minerale afwerkingslaag (bv. grind of leislagen).

 

2. Kleur

Bitumineuze dakbedekking kan je in verschillende kleuren verkrijgen. Naast de traditionele zwarte kleur kan je ook kiezen voor blauw, bruin, rood, … Tegenwoordig wint wit dakleer aan populariteit. Je geeft je woning hiermee niet alleen een eigentijds karakter, maar wit weerkaatst het zonlicht ook beter. Daardoor blijft je dak koeler tijdens warme zomerdagen en gaat je dakleer ook langer mee.

 

BELANGRIJK: vraag advies aan verschillende dakdekkers

Is voor jouw dak nu APP- of SBS-dakleer de beste keuze? En ga je best voor zwart dakleer, wit dakleer of een andere kleur? Om zeker te zijn van de beste oplossing voor jouw dak, vraag je best voorstellen aan bij verschillende dakdekkers. Zo kan je gericht hun adviezen en voorstellen, maar ook prijzen en werkwijzen vergelijken om zo de beste keuze te maken tegen de juiste prijs.

Op zoek naar dakdekkers actief in je buurt? Ontvang  gratis advies en prijzen op maat bij verschillende vakmannen via onze offerteservice.

 

Wat kost dakleer per m²?

De prijs voor dakleer is afhankelijk van verschillende factoren als het type roofing, de oppervlakte van je dak, de moeilijkheidsgraad van de werken en de huidige staat van je dak. Gemiddeld betaal je voor dakleer tussen de € 40 à 60 per m² (incl. btw & plaatsing).

Een exacte prijs voor jouw dak? We raden je aan meerdere offertes op maat aan te vragen en te vergelijken. Zo krijg je niet alleen een duidelijk beeld van de kostprijs van dakleer, maar ook van de plaatsing, de mogelijke uitvoeringen, de uitvoeringstermijnen, … Start je aanvraag hier. 

 

Premies & subsidies voor dakisolatie

Beslis je om ook dakisolatie te plaatsen tijdens je dakrenovatie? Dan kan je  genieten van het verlaagd btw-tarief waardoor je slechts 9% btw betaalt voor je isolatiewerken. Daarnaast kan je ook van enkele subsidies gebruik maken. Een ervaren dakdekker geeft je graag meer uitleg over de voorwaarden van deze financiële voordelen.  Kom gratis in contact met een professional.

 

 

Dakleer

 

Hoe dakleer aanbrengen?

Hoe valt een bitumen dakbedekking aan te brengen op je dak? Sowieso spelen de juiste weersomstandigheden een rol. Zo moet het een droge dag zijn met een minimumtemperatuur van zo’n 5°C. Daarnaast zijn er ook verschillende plaatsingsmethoden. Een kort overzicht:

 • Dakleer branden: dit is nog steeds de populairste methode om dakleer aan te brengen. Een vakman gebruikt hiervoor een gasbrander. De opgewarmde stroken bitumen worden kleverig en hechten hierdoor mooi vast aan het dakoppervlak.
 • Dakleer koud verlijmen: dakleer op rol kan je ook verlijmen met koudlijm. Deze zorgt voor een extra waterdichte barrière die zelfs kleine barstjes en oneffenheden vult.
 • Dakleer mechanisch bevestigen: dakleer kan je ook mechanisch bevestigen of spijkeren. Dit gebeurt met speciale schroeven en verdeelplaatjes. Wil je duurzaam je dakleer mechanisch bevestigen? Dan moet je weten hoe sterk het dakleer door de wind belast kan worden.
 • Zelfklevend dakleer: deze dakleer banen zijn erg makkelijk te plaatsen. Dankzij de zelfklevende functie volstaat het om ze uit te rollen, zonder gebruik van lijm of brander. Het is wel belangrijk om de randen nog aan te drukken met een roller. Zelfklevend dakleer is bovendien minder gevoelig voor blaasvorming.
 • Dakleer gieten: vloeibare roofing is snel aan te brengen en garandeert een waterdichte afsluiting van kieren en naden. Deze dakbedekking is vooral geschikt voor ‘lastige’ daken en dakdetails. Je kan het ook als extra laag aanbrengen ter bescherming en verbetering van verouderde bitumineuze dakbedekking.

 

Zelf dakleer aanbrengen of laten plaatsen door vakman?

Als je de nodige ervaring hebt met dakwerken kan je eventueel zelf je dakleer plaatsen, bv. met een koude verlijming. Hou er wel rekening mee dat fouten bij de plaatsing kunnen leiden tot blaasvorming, het loskomen van je dakleer, … Wil je 100% zeker zijn van een correcte plaatsing? Dan doe je beter een beroep op een ervaren dakdekker. Die beschikt niet alleen over de vakkennis, maar ook over het juiste gereedschap om je dakleer efficiënt en waterdicht op je dak te plaatsen.

Vrijblijvend advies van een vakman ontvangen? Kom gratis in contact met een professionele dakdekker uit je regio via onze offertedienst.

 

Hoe dakleer herstellen?

Correct geplaatst, kwalitatief dakleer kan 20 tot 40 jaar meegaan. Wel op voorwaarde dat je je dakbedekking tijdig laat herstellen bij eventuele schade.  Merk je bv. blaasvorming of scheurtjes op? Dan schakel je best zo snel mogelijk een dakdekker in. Die kan dergelijke schade vlot herstellen met een rubbercoating of een aangepaste pasta. Een andere mogelijkheid is het aanbrengen van een nieuwe strook dakleer bovenop het beschadigde deel.

TIP: twijfel je aan de staat van je dakleer? Laat je dakbedekking dan nakijken door een professional. Die kan perfect inschatten of lokale herstellingen volstaan of niet. In sommige gevallen is het namelijk efficiënter en goedkoper op langere termijn om een nieuwe dakbedekking te plaatsen. Start hier je aanvraag.

 

Mogelijke alternatieven voor dakleer

Naast dakleer zijn er ook nog andere mogelijke dakbedekkingen voor je plat dak. Een kort overzicht:

 

Dakleer epdm OPTIE 1: EPDM

EPDM is een synthetische dakrubber die qua eigenschappen lijkt op dakleer. Het is een elastisch en flexibel materiaal. Hierdoor kan het niet scheuren en het is bovendien ook wortel- en UV-bestendig. Het voordeel ten opzichte van dakleer is dat EPDM een iets langere levensduur heeft (tot wel 50 jaar). Een dakbedekking uit EPDM wordt volledig op maat van je dak gemaakt. Het bestaat dus uit 1 stuk en kan zo naadloos aangebracht worden. Het resultaat is een gegarandeerd waterdicht dak.

Kostprijs: € 60 à 80 per m² (incl. btw & plaatsing)

Kom hier meer te weten over EPDM.

 

Dakleer groendak OPTIE 2: Groendak

Een dak met organische begroeiing zoals vetplantjes, mossen en grassen staat ook bekend als een groendak. Dat oogt niet alleen mooi, het is ook een erg duurzaam en ecologisch alternatief voor bitumen. Groendaken hebben bovendien van nature goede isolerende kwaliteiten en vormen een buffer tegen hevige regenval. De aanleg is echter erg complex in vergelijking met roofing of EPDM. Die plaatsing, samen met het soort vegetatie, beïnvloedt sterk de prijs van een groendak.

Kostprijs: € 40 à 200 per m² (incl. btw & plaatsing)

Kom hier meer te weten over een groendak.

 

PVC dakbedekking dakleer OPTIE 3: PVC dakbedekking

Dakbedekking in PVC is, net zoals EPDM, vervaardigd uit kunststof. PVC is een  thermoplastisch materiaal door de toevoeging van weekmakers en UV-stabilisatoren. Hierdoor kan de dakbedekking mee uitzetten en krimpen bij temperatuurschommelingen. Omdat het materiaal licht én sterk is, belast deze dakbedekking de dakconstructie weinig tot niet. Dakbedekking in PVC gaat gemiddeld zo’n 15 à 40 jaar mee, afhankelijk van de dikte van de folie, het onderhoud, de plaatsing en de kwaliteit van het materiaal.

Kostprijs: € 50 à 70 per m² (incl. btw & plaatsing)

Kom hier meer te weten over PVC dakbedekking.

 

Welke dakbedekking kies ik best?

Wat moet je nu precies kiezen: dakleer, EPDM, PVC of een groendak? Elk type dakbedekking heeft natuurlijk z’n eigen voor- en nadelen. Een dakdekker kan je gelukkig uitgebreid informeren over de mogelijkheden voor jouw dak en advies op maat geven. Zo kan je een doordachte keuze maken op maat van jouw wensen en budget.

Dakdekker nodig? Maak gebruik van het onderstaande offerteformulier en ontvang binnen enkele werkdagen gratis en vrijblijvend offertes op maat van je project:

 

 

Offertes op maat van jouw project ontvangen?

Kies voor een erkend dakdekker en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.