Dakpannen leggen: materiaal en vorm kiezen
Wil je dakpannen leggen op je dak, dan moet je je vooraf goed informeren over de beschikbare soorten dakpannen. Hier ontdek je meer over de materialen waaruit dakpannen gemaakt worden en hun prijs.
Dakpannen leggen: materiaal dakbedekking kiezen
Keramische dakpannen
Keramische dakpannen gaan lang mee (tot wel 50 jaar) en geven een natuurlijke uitstraling aan je dak omdat ze gemaakt zijn op basis van klei, een natuurproduct. Ze zijn beschikbaar in heel wat kleuren, modellen (vlak of gegolfd) en formaten. Met de grotere formaten is de klus van de dakpannen leggen dan ook sneller geklaard. Om een goede bescherming te bieden tegen vuil en mossen kan dit type dakpannen afgewerkt worden met een glazuurlaag. De prijs van keramische dakpannen ligt tussen 35 en 65 euro per vierkante meter, onder meer afhankelijk van het model en de afwerking.
Betonnen dakpannen leggen
Betonnen dakpannen hebben ook een redelijk lange levensduur (ongeveer 30 jaar). Ze worden gemaakt op basis van een mengsel van zand, cement en eventuele toeslagstoffen. Ook bij deze dakpannen kan je voor een extra stevigheidslaag kiezen; met een speciale coating kan je je dakbedekking beter beschermen tegen vuil, algen en mossen. Het proces van betonnen dakpannen leggen kan vrij snel gaan en deze dakbedekking kan goed tegen vorst en andere weersomstandigheden. De prijs van betonnen dakpannen ligt tussen 25 en 40 euro, onder meer afhankelijk van het model, de kwaliteit van het beton en de afwerking.
Het leggen van dakpannen laat je best aan een vakman over. Via onze handige online offerteservice kan je gratis en vrijblijvend offertes aanvragen bij verschillende dakdekkers. Klik hier om naar de offertepagina te gaan en prijzen op maat te ontvangen.
Vorm van dakpannen
Er zijn grofweg twee vormen van dakpannen: holle en platte dakpannen, met binnen deze categorieën nog enkele varianten. De hellingsgraad van het dak is een belangrijke factor voor de keuze van een bepaalde vorm. Wil je dakpannen leggen, dan moet je je goed informeren want de verkeerde keuze kan op termijn tot lekken leiden.
Er zijn drie subtypes bij de holle dakpannen: holle dakpannen zonder sluiting, holle dakpannen met sluiting en holle pannen met een lichte golving. De eerste variant is geschikt voor daken met een minimale hellingsgraad van 25 graden, de tweede voor een hellingsgraad tussen 22 en 25 graden. De licht golvende dakpan kan gebruikt worden bij daken met een lage hellingsgraad (rond 20 graden).
Ook bij de platte dakpannen zijn er drie subtypes: platte dakpannen met sluiting, tegelpannen en platte pannen met ribben en sluitingen. De eerste soort is geschikt voor daken waarvan de hellingsgraad tussen 24 en 35 graden ligt.
Tegelpannen hebben geen sluiting en worden gebruikt voor steile daken, met een hellingsgraad vanaf 35 graden. De platte dakpannen met ribben en sluitingen ten slotte hebben meestal een lichte golving en passen vooral bij daken met een minimale hellingsgraad van 25 graden.