Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Dakvernieuwen.nl
banner image

Zadeldak: voordelen & prijzen

Er zijn vele soorten daken, en van elk van deze typen zijn er ook nog eens varianten. Maar de absolute klassieker onder de daken is en blijft het zadeldak. De veelzijdigheid en de mogelijkheden qua afwerking zijn slechts enkele redenen om hier voor te kiezen. Kom meer te weten over zadeldaken in dit artikel!

Ga snel naar:
Voor- en nadelen
Opbouw en isolatie
Mogelijke dakbedekkingen
Prijs zadeldak
Mogelijke alternatieven
Veelgestelde vragen [FAQ]
Ontvang vrijblijvend offertes

 

 

Wat is een zadeldak?

Het is een dakvorm die al eeuwenlang in gebruik is en de meest voorkomende in België en Nederland. Een zadeldak bestaat uit 2 hellende dakschilden die bovenaan samenkomen in de nok. Zulke daken zijn te herkennen aan de eenvoudige, driehoekige structuur.

Is een zadeldak de juiste keuze voor jou of wil je jouw zadeldak verder isoleren, renoveren, …? Via onze offerteservice kom je vrijblijvend in contact met dakdekkers voor gratis advies en meerdere prijzen. Start je aanvraag hier!

zadeldak constructie

 

Voordelen en nadelen van een zadeldak

Van een steil pannendak tot een laag dak met een rieten bedekking; je kan veel kanten op met een zadeldak. Maar wat zijn precies de voor- en nadelen? Hieronder een overzicht met plus- en minpunten:

 

Voordelen van een zadeldak

 • Windbestendig: een zadeldak is goed bestand tegen de meeste weersomstandigheden. Alleen extreme windstoten kunnen mogelijk voor problemen zorgen. Dan komt het nog wel eens voor dat je nokpannen wegwaaien.
 • Goede waterafvoer: bij een schuin dak stroomt water op natuurlijke wijze in de dakgoten. Je bent dus zeker van een snelle afvoer van het regenwater.
 • Veel afwerkingen: je kan zo goed als alles doen met een zadeldak. Denk aan verschillende soorten dakbedekkingen, dakramen, dakkapellen, … Het is allemaal mogelijk.
 • Zolderruimte: in tegenstelling tot een plat dak kan je met een zadeldak extra ruimte creëren in je woning. Hoe hoger de nok, hoe meer leefruimte er onder het dak ontstaat. Daarnaast kan je nog altijd een dakkapel laten plaatsen. Ideaal als je je zolder als volwaardige leefruimte wil gebruiken.

 

Nadelen van een zadeldak

 • Complexe leefruimte: een kamer inrichten met een hellend vlak is altijd een uitdaging. Denk daarom goed na over de hellingsgraad voor jouw zadeldak. Heb je al zo’n dak? Dan kan een dakopbouw als een dakkapel een goede oplossing zijn voor meer beloopbare vloeroppervlakte.

 

Opbouw en isolatie van zadeldaken

De basis van een dak kan je verdelen in 2 belangrijke elementen: de opbouw en de dakisolatie. Voor een zadeldak hou je dan rekening met de volgende aandachtspunten:

 

Mogelijke opbouw van een zadeldak

 • Spantendak: dit type staat ook wel bekend als een sporendak en bestaat uit verticale houten balken die op een vaste afstand van elkaar geplaatst zijn (30 à 60 cm). Een spantenstructuur is zelfdragend, waardoor grotere overspanningen mogelijk zijn.
 • Gordingendak: een gordingen- of keperdak heeft extra zware, horizontale balken of liggers in de constructie. Deze zijn in de muur gemetseld en ondersteunen de kepers, die dan weer dienen om het onderdak en de panlatten vast te houden.

 

Mogelijke isolatie van een zadeldak

 • Langs buiten isoleren: als je op deze manier je dak wil isoleren, moet je de dakbedekking uiteraard later aanbrengen. De dakdekker plaatst het isolatiemateriaal en het onderdak op de dakconstructie. Je vermijdt zo koudebruggen, want het volledige dakgeraamte is geïsoleerd.
 • Langs binnen isoleren: deze isolatiemethode is iets goedkoper en eenvoudiger om uit te voeren. Je kan het materiaal tussen de houten balken plaatsen, in combinatie met een dampscherm tegen condensvorming. Je hebt dan de keuze uit verschillende minerale wollen, kunststof isolatieplaten of PUR-schuim.
 • Zoldervloer isoleren: In veel gevallen is het slim om je zoldervloer te isoleren. Je bespaart dan namelijk energie door de warmte in je huis op minder verdiepingen vast te houden. De beste isolatiemethode hangt vooral af van het soort vloer en de gewenste afwerking. Bij een houten vloer ga je bv. anders te werk dan bij een betonnen vloer.

 

Laat je adviseren door een dakbedrijf!

Twijfel je tussen meerdere dakbedekkingen of is de constructie van je dak aan vernieuwing toe? Niet zeker welke isolatiemethode jij het beste kiest? Elk zadeldak is anders. Laat je daarom adviseren door een erkend dakbedrijf actief in je buurt. Ontvang nu gratis advies!

 

Mogelijke dakbedekkingen voor zadeldaken

Qua dakbedekking heb je verschillende opties voor een zadeldak. Een goede afwerking is belangrijk om droog te blijven, maar het bepaalt ook de uitstraling van je woning. Kies daarom een dakbedekking waar je jaren blij mee bent. Een aantal mogelijkheden op een rijtje:

 

1. Dakpannen

Dakpannen blijven de populairste keuze voor de afwerking van een zadeldak. Je hebt dan de keuze uit betonnen of keramische dakpannen, met een holle of platte vorm. Keramische dakpannen zijn de meest duurzame optie van de twee. De levensduur van keramische dakpannen is 50 à 70 jaar en die van de betonnen dakpannen gemiddeld 30 à 40 jaar.

 

2. Leien dakbedekking

Leien dakbedekking zie je ook steeds vaker in ons straatbeeld. Naast de natuurleien zijn kunst- en bitumenleien een betrouwbare keuze voor je dak. Dit soort daken zijn duurzaam, bestand tegen het Nederlandse klimaat én is er veel mogelijk op gebied van vormen en kleuren.

 

3. Zinken dakbedekking

Wil je een robuuste uitstraling voor je woning? Een zinken dak valt op en is de investering meer dan waard. Zo’n bedekking gaat tot wel 125 jaar mee, is flexibel en is geschikt voor elke dakconstructie.

 

4. Rieten dakbedekking

Wil je een dak met een landelijke uitstraling? Kijk dan eens naar een rieten dakbedekking! Kies dan in ieder geval wel voor een gesloten dakconstructie, om brandgevaar beperkt te houden.

 

Prijs zadeldak

De prijzen voor een nieuw dak verschillen veel, vanwege het brede aanbod en uiteenlopende woonsituaties. Met de onderstaande tabel krijg je alvast een globaal idee van wat je mag verwachten:

Type dakwerkenGemiddelde prijs
(excl. btw, incl, plaatsing)
dakconstructie zadeldak vernieuwen€ 1.700 à 1.900 per m³
dakbedekking zadeldak vervangen€ 20 à 145 per m²
zadeldak isoleren€ 20 à 60 per m²

 

Laat je totale prijs berekenen!

Wil je een complete prijs voor jouw project? Neem dan contact op met meerdere dakbedrijven! Vraag vrijblijvend een offerte aan.

 

zadeldak maken

 

Mogelijke alternatieven

Ondanks dat een zadeldak het meeste voor komt, zijn er nog talloze alternatieven om te overwegen. We sommen de bekendste daksoorten voor je op:

 

ALTERNATIEF 1: lessenaarsdak

Dit is een van de eenvoudigste dakconstructies. Een lessenaarsdak bestaat uit een enkel dakvlak dat onder een hoek van tenminste 15 graden is aangebracht. Het dak heeft een moderne uitstraling en je hebt maar langs 1 kant een dakgoot nodig.

 

ALTERNATIEF 2: schilddak

Het lijkt op een zadeldak, maar dan met een trapeziumvormig vlak aan de lange zijde en een driehoekig gevormd dakschild aan de korte zijde. Zo’n schilddak is erg stijlvol en valt op. Bovendien is dit alternatief beter bestand tegen wind door zijn aerodynamische vorm.

 

ALTERNATIEF 3: mansardedak

Een mansardedak, ook wel bekend als een gebroken kap of Franse kap , is een zadeldak met geknikte dakvlakken. Door het steile onderste gedeelte creëer je meer ruimte onder het dak en krijgt je woning een landelijke en prestigieuze stijl.

 

ALTERNATIEF 4: tentdak

Een paviljoendak, puntdak, piramidedak of tentdak; het komt allemaal op hetzelfde neer. Het gaat hierbij om 4 driehoekige dakvlakken die samenkomen op 1 centraal punt in het midden. Het is een dakconstructie die meer en meer voorkomt bij nieuwbouw door het moderne karakter. Verder zijn de stabiliteit en natuurlijke isolatie enkele mooie kenmerken van zo’n tentdak.

 

CONCLUSIE: welk dak kies je?

Een dak beschermt je huis tegen verschillende weersomstandigheden en heeft een groot effect op de algehele uitstraling. Twijfel je nog tussen meerdere daksoorten? Vraag dan om gericht advies aan een erkende dakdekker. Die helpt je graag verder!

Gratis advies op maat! Vraag vrijblijvend offertes aan bij erkende dakwerkers.

 

Veelgestelde vragen [FAQ] • Kan ik een zadeldak met lichtstraat bouwen?

  Een lichtstraat in dezelfde vorm als een zadeldak komt vaak voor bij platte daken. Voor meer lichtinval bij een zadeldak kies je eerder voor een vast dakraam of een velux.

  Lees dit artikel voor meer inspiratie. • Is een zadeldak ook geschikt voor een schuur?
  Zeker! Je krijgt zo extra zolderruimte en zo’n dak is beter bestand tegen wisselende weersinvloeden dan een plat dak. De landelijke stijl is meestal ook een doorslaggevende factor om hier voor te kiezen.


 • Kan ik mijn zadeldak renoveren naar een plat dak?

  Qua renovatie is alles mogelijk, maar dit is wel een erg ingrijpende klus. Zo moet je dan je gevels aanpassen en ophogen. Veel werk dus, maar ook veel extra woonruimte. Daarnaast is het mogelijk om op je nieuwe platte dak een dakterras aan te leggen, de buitenunit van een warmtepomp te plaatsen, … 

  LET OP: een grondige vernieuwing verandert de uitstraling van je woning. In veel gevallen heb je hier daarom een vergunning voor nodig. Voor meer informatie kan je terecht bij je gemeente, of een lokale dakdekker.

 

 

Offertes op maat van jouw project ontvangen?

Kies voor een erkend dakdekker en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.