Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Dakvernieuwen.nl
banner image

Nok verhogen

Wil je extra ruimte creëren in je woning zonder aan- of uitbouw? Overweeg dan om de nok van je dak te verhogen. Doordat je dak dan ietsje hoger komt te liggen, krijg je meer bruikbare ruimte op je zolder. Bovendien verhoog je ook de waarde van je huis. Ben je benieuwd naar de voordelen, mogelijkheden en de kosten van een nok verhogen? Die ontdek je hier!

Ga snel naar:
Voor- en nadelen nok verhogen
Hoeveel kost je nok verhogen?
Nok verhogen: materialen
Belangrijke aandachtspunten
Waarom dakwerker inschakelen?
Ontvang vrijblijvend meerdere offertes

 

 

Hoe nok verhogen: enkelzijdig of dubbelzijdig?

Je nok verhogen kan op 2 manieren. Zo kan je kiezen voor een enkelzijdige of een dubbelzijdige nokverhoging. Welke optie je kiest, hangt af van je persoonlijke wensen en budget. We zetten de 2 mogelijkheden op een rijtje:

 • Enkelzijdige nokverhoging: hierbij verhoog je 1 zijde van je schuine dak. Daardoor creëer je extra ruimte aan slechts 1 kant van je dak, maar het is wel de meest budgetvriendelijke optie. De meeste mensen verkiezen een nok verhoging aan de achterkant van hun woning, omdat de enkelzijdige optie iets minder mooi is.
 • Dubbelzijdige nokverhoging: bij een dubbelzijdige nok verhoging til je beide zijden van je hellende dak op. Hierdoor creëer je een extra woonverdieping voor je huis. Deze optie is dus duurder, maar een dubbelzijdige nokverhoging oogt wel beter dan de enkelzijdige variant.

Wil je graag je nok verhogen? Dan kan je vrijblijvend offertes ontvangen van verschillende dakwerkers in je buurt. Start hier je aanvraag!

 

Voor- en nadelen nok verhogen

Is de nok verhogen van je schuine dak een geschikte ingreep voor jouw huis? Om dat te weten te komen, is het verstandig om de voor- en nadelen tegen elkaar af te wegen. We sommen ze hieronder op:

 • Extra ruimte: een nok verhogen is de snelste manier om je woning ruimer te maken. Bovendien kan je de invulling ervan zelf bepalen. Zo kan je bv. kiezen om deze plek in te richten als slaapkamer, of als bureauruimte, opslagplaats, studio, …
 • Waardevermeerdering van je woning: extra ruimte is altijd mooi en dus ook een voordeel bij een eventuele verkoop. Mocht je je woning ooit te koop willen zetten, verdien je de investering van de nokverhoging zó terug.
 • Groter beloopbaar oppervlak: door de nok van je dak te verhogen, voeg je een stuk beloopbare oppervlakte toe aan je huis. De kamers die je creëert, zullen groter zijn en minder steile zijwanden hebben. Daardoor zijn ze geschikt om te gebruiken als slaapkamer of kantoor.
 • Esthetische eyecatcher: een nokverhoging valt meteen op als je naar een woning kijkt. Het kan dan ook echt een blikvanger van je huis zijn. Door de verschillende mogelijke uitvoeringen kan je bovendien de uitstraling van je nok zelf bepalen.

 

 • Lastige constructie: omdat je door een nok te verhogen extra ruimte creëert, moet je die natuurlijk ook kunnen verwarmen. Een grote ruimte is lastiger warm te krijgen dan een kleinere kamer. Bovendien kan een verhoogde nok ook een probleem vormen als je later nog zonnepanelen zou willen plaatsen.
 • Grote investering: dakwerken hebben vaak een hoog prijskaartje, en nokverhoging is geen uitzondering. Toch is zo’n ingreep het overwegen waard vanwege een hogere potentiële verkoopprijs en de extra ruimte die je creëert.

 

Hoeveel kost je nok verhogen?

Uiteraard brengt een nokverhoging kosten met zich mee. Die hangen af van een aantal factoren, zoals de dakopbouw, de afwerking, de materialen, de moeilijkheidsgraad van de klus, … Hieronder vind je alvast een tabel met een paar richtprijzen:

Soort nokverhogingPrijs (excl. btw & incl. plaatsing)
Enkelzijdige nokverhoging€ 10.000 à 12.000
Dubbelzijdige nokverhoging€ 16.000 à 20.000

LET OP: dit zijn alleen richtprijzen. Ben je op zoek naar een specifieke prijs voor een nokverhoging? Dan kan je gratis en vrijblijvend offertes aanvragen bij dakwerkers in je buurt.

 

nok verhogen binnen

 

Nok verhogen: materialen

Net zoals bij andere dakwerken kan je bij een nokverhoging kiezen tussen verschillende materialen. Elk materiaal heeft voor- en nadelen en een eigen prijskaartje. We sommen ze even op:

 

1. Kunststof

Kunststof is een erg licht materiaal. Daarom is het niet nodig om de constructie van je huis extra te verstevigen. Een ander voordeel van kunststof is dat het in verschillende kleuren en afwerkingen verkrijgbaar is. Op die manier kan je de uitstraling van je woning zelf bepalen. Daarnaast gaat kunststof lang mee en is het niet zo gevoelig voor rot.

 • Enkelzijdige nokverhoging van kunststof: vanaf € 10.000 (excl. btw, incl. plaatsing)
 • Dubbelzijdige nokverhoging van kunststof: vanaf € 16.000 (excl. btw, incl. plaatsing)

 

2. Hout

Het grootste voordeel van hout is de natuurlijke uitstraling en het authentieke karakter. Tegelijkertijd zijn er ontzettend veel mogelijkheden om uit te kiezen. Hout is ook relatief licht, dus in de meeste gevallen zal je de dakconstructie van je huis niet extra hoeven te verstevigen. Je zal er alleen rekening mee moeten houden dat een houten nok wat onderhoud vergt.

 • Enkelzijdige nokverhoging van hout: vanaf € 11.000 (excl. btw, incl. plaatsing)
 • Dubbelzijdige nokverhoging van hout: vanaf € 17.000 (excl. btw, incl. plaatsing)

 

3. Steen

Een nokverhoging van steen gaat moeiteloos op in de rest van je woning. Alleen kan het nodig zijn om de constructie van je dak extra te ondersteunen, omdat steen zwaar is. Het is ook de duurste optie van de drie, maar daartegenover staat wel een lange levensduur.

 • Enkelzijdige nokverhoging van steen: vanaf € 13.000 (excl. btw, incl. plaatsing)
 • Dubbelzijdige nokverhoging van steen: vanaf € 19.000 (excl. btw, incl. plaatsing)

 

Welk materiaal kies ik voor een nokverhoging?

Welk materiaal je het beste kiest, hangt af van je persoonlijke situatie. Welk materiaal vind je het mooiste? Heb je een groot of beperkt budget? Welke afwerking wil je? Een professional geeft je met plezier advies, zodat jij een weloverwogen keuze kan maken.

Zoek je naar een dakwerker om je nok te verhogen? Die vind je snel via onze offerteservice. Ontvang gratis en vrijblijvend offertes van verschillende dakwerkers!

 

Belangrijke aandachtspunten

Voor je beslist om je nok te verhogen, zijn er een aantal dingen waar je rekening mee moet houden. Hieronder enkele aandachtspunten op een rijtje:

 • Vergunning: een nokverhoging verandert de opbouw van je woning. In dat geval ben je in bijna elke gemeente vergunningsplichtig, omdat je iets renoveert aan de buitenkant van je huis. De prijs van de vergunning hangt af van de gemeente waar je woont.
 • Draagconstructie: een nokverhoging kan zwaar worden. Daarom is het, afhankelijk van het materiaal dat je gebruikt, misschien nodig om de constructie van je dak te verzwaren. Een dakwerker zal daarom eerst je dak inspecteren voor die met de werken begint.
 • Prefab: als je de kosten van de werken wil beperken, kan je kiezen voor een prefab nokverhoging. Die is grotendeels van tevoren gefabriceerd en kan dus in 1 dag geplaatst worden geplaatst. Hou er alleen wel rekening mee dat je iets minder keuzevrijheid hebt in vergelijking met maatwerk.
 • Afwerking: een andere manier om geld te besparen is door te kiezen voor casco opbouw. Daarbij werkt een dakwerker alleen de buitenkant van je nokverhoging af.  Zo bespaar je kosten én heb je volledige keuzevrijheid op gebied van binnenafwerking.

 

Waarom dakwerker inschakelen?

Dakwerken voer je beter niet zelf uit. Het is namelijk niet veilig om zonder de juiste beschermingsmaatregelen je dak op te gaan. Het inschakelen van een professional is dus de meest verstandige optie. Zo profiteer je van…

 • Advies op maat: een dakwerker zal eerst een grondige inspectie van je dak doen voor die aan de werken begint. Daarnaast kan je ook bij een professional terecht als je vragen hebt over de materialen, de afwerking, de werkwijze, …
 • Hoogwaardige materialen: een professional beschikt over het juiste materiaal om zich te beschermen. Daarnaast werkt die ook alleen maar met hoogwaardige materialen van betrouwbare leveranciers. Als je vakmensen inschakelt, ben je dus zeker van topkwaliteit.
 • Correcte en snelle uitvoering: een professionele dakwerker weet perfect hoe die een nok moet verhogen en doet dat dan ook precies zoals het hoort. Zo weet je dat de werken correct, maar ook snel worden uitgevoerd.

 

TIP: laat je nok verhogen door een professionele dakwerker!

Zelf je nok verhogen is absoluut niet aangeraden. Met een professional profiteer je van een correcte en snelle uitvoering. Je kan ook rekenen op advies op maat. Wil je de beste garantie op een eerlijke prijs? Vergelijk dan meerdere offertes. Op die manier kan je alle verschillende kostenposten naast elkaar leggen.

Laat jij je nok verhogen door een professional? Dan kan je vrijblijvend offertes aanvragen bij dakwerkers in je buurt via het offerteformulier hieronder:

 

 

Offertes op maat van jouw project ontvangen?

Kies voor een erkend dakdekker en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.